- Jeg fikk bare 50.000 i lån av banken, selv om leiligheten var mye mer verdt. De var så redde for at jeg ikke skulle få det til, sier gründer og Dale of Norway-eier Hilde Midthjell.

Hun ler.

- Jeg forsøkte å fortelle dem at det var mitt problem.

Pengene trengte Midthjell i 1987 for å starte kosmetikkfirmaet Dermanor. Lite visste banken at den unge gründeren skulle komme til å selge selskapet for 500 millioner kroner 20 år senere.

I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte innen politikk, finans og næringsliv om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?

Tjente på boligen

Midthjell (55) er kjent som kosmetikkdronningen som ble strikkefabrikkeier. I 2013 hadde hun en formue på 644.448.146 kroner, en sum hun har bygget opp på egenhånd «stein for stein».

Etter å ha solgt Dermagruppen i 2009, gikk hun inn som eier i tradisjonsrike Dale of Norway. Der snudde hun ni års underskudd til overskudd allerede første året bak spakene.

Historien hennes begynte egentlig med den første boligen.

- Min tante meldte meg inn i Ensliges Landsforbund mens jeg var liten. Det gjorde at jeg fikk en liten leilighet i et borettslag på Kringsjå til en slikk og ingenting da jeg begynte å studere, forteller Midthjell.

Da borettslaget etterhvert ble oppløst,  kunne hun selge den fritt på markedet, og fikk penger til å kjøpe en større leilighet.

- Denne ble igjen sikkerhet for lånet i banken da jeg startet mitt første firma, sier 55-åringen.

Hun anslår at den første boligen ble kjøpt for rundt 30.000 kroner, og ble solgt for mellom 200.000 og 300.000 kroner.

- Aldri enkelt

Da Dermanor var blitt en realitet, valgte Midthjell å hoppe av medisinstudiene hun hadde begynt på for å satse for fullt på den nye virksomheten.

Også her viste leiligheten seg nyttig i forhold til forretningene. Fra stuen startet hun oppbyggingen av en millionbedrift.

- Lånet fra banken var lite, så jeg levde stramt. Den første tiden brukte jeg leiligheten som kontor og arbeidsplass, så det sparte jeg jo penger på, minnes Midthjell.

Hun tror hverken det har blitt enklere eller vanskeligere å være gründer i dag sammenlignet med før.

- Det er sannsynligvis annerledes ettersom teknologiutviklingen har vært stor, men det blir nok aldri lett å starte for seg selv. Du er nødt til å ha en god idé og et solid grunnlag. Du må bygge stein for stein, sier Midthjell.

Hun har følgende råd til dagens unge:

- Ta de valgene du innerst inne opplever er riktig for deg - og som gir deg glede og energi, uavhengig av forventninger og posisjoner.

Som vellykket medisinerstudent valgte hun selv å hoppe av studiet for å starte eget firma.

- Familie, medstudenter og lærere mente jeg måtte ha en skrue løs. Men det gikk jo bra det også.

 

Les også:

- Europa har et problem

- Aldri, aldri, aldri lytt til konsulenters råd  

Britisk 17-åring håver inn på gratis-app  

 

Se også:

Slik var Ernas første møte med boligmarkedet:

Slik var Ernas første møte med boligmarkedet
Statsminister Erna Solberg mener dagens boligmarked skaper ulikhet i samfunnet.
02:27
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.