Torsdag denne uken ble Rec Silicon og hovedeier Jens Ulltveit-Moe (73) én av vinnerne på Oslo Børs. Tross emisjon, handelskrig og et tap på 347 millioner kroner, steg aksjen hele 20 prosent.

Som styreleder har Ulltveit-Moe jobbet lenge med emisjonen i selskapet. På telefon fra sitt landsted utenfor Grimstad sa han DN at «nå skal jeg ha fri».

Investoren har riktignok vært med på mange opp- og nedturer.

I omlag 30 år har han eid og styrt selskaper. Den største aha-opplevelse kom likevel i starten av yrkeskarrieren, da han jobbet som konsulent i McKinsey i New York.

- Da så jeg at strategisk ledelse var en funksjon i bedrifter som jeg ikke visste eksisterte, forteller Ulltveit-Moe.

- At du skulle se på samfunnet rundt deg og avgjøre hvilke retning bedriften skulle styres: Dette, samt at jeg kunne gjøre det, var en aha-opplevelse, sier han.

Fikk gründertanker i USA

I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte innen politikk, finans og næringsliv om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?

For McKinsey jobbet Ulltveit-Moe flere år i New York og London. Den aller første boligen kjøpte han som 29-åring.

- Et ganske lite rekkehus i Wimbledon, jeg tror det kostet 12.000 pund. Jeg hadde jo ikke mye penger, og tok opp et lite lån. Men det var spaseravstand til tennisbanen.

Han er utdannet ved både Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen og Columbia University i USA.

- Hva vet du nå, som du skulle ønske du visste da?

- Da jeg var ferdig på handelshøyskolen, tenkte jeg ikke på at jeg kunne ha egen bedrift og være min egen lykkes smed. Den tanken fikk jeg av å være i USA, svarer Ulltveit-Moe og tilføyer:

- Men nå er vi altså tilbake i slutten av 1960 årene. Norge var på et helt annet sted. I dag er det jo veldig kult å være gründer.

- Ikke lytt til rådene

73-åringen er ikke i tvil om hvilket råd han vil gi til dagens unge:

- Skaff deg en utdannelse du kan tjene penger på. Ikke lytt til de rådene om at du skal gjøre det du synes er morsomt. Min erfaring har også vært at jo dypere du kommer i materien, dess mer interessant synes du jobben din er.

Selv ble han først siviløkonom.

- Senere tok jeg statsvitenskap, som jeg synes er riktig morsomt. Det var riktignok siviløkonom i bunn som gjorde at jeg kunne få «alright» betalte jobber etterhvert. I retrospekt mener jeg det har vært helt riktig. Jeg tror det hadde vært veldig frustrerende å endt opp i en statsjobb ett eller annet sted.

- Hvilke bransje vil du anbefale de unge å satse på?

- For meg er svaret ganske åpenbart: Det grønne skiftet. Klimaendringen er selvsagt en trussel. Samtidig innebærer et så stort skifte i økonomien mange muligheter.

Begynte som jordbærplukker

Ulltveit-Moes aller første sommerjobb var å plukke jordbær like utenfor Drammen, hvor han vokste opp.

- Jeg var 13 år og fikk rundt 1,50 kroner timen. Pengene ble brukt til  en blå diamantsykkel, minnes investoren, som i dag er god for nesten seks milliarder kroner, ifølge Kapital.

Den første faste jobben var i regnskapsavdelingen til et reklamebyrå i Oslo.

- Det var kjedelig i regnskapsavdelingen, men jeg forsøkte å lære litt om reklame. Jeg trodde den gang at markedsføring var et veldig interessant faglig felt. Senere har jeg skiftet syn. Nå synes jeg det er en hjelpefunksjon. I dag er det generell ledelse og strategisk ledelse jeg synes er interessant.

Tidligere artikler i denne serien:

Bjørn Kjos: - Mulighetene ligger der  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert: