Hotellgründer Petter Stordalen (52) kommer fra en handelsfamilie og i barndommen jobbet han hver eneste ferie i butikken til faren.

- Men det jeg husker aller best var én av de få dagene jeg fikk fri. Da skulle det være fylkeskonkurranse i stylter i Telemark. Folk fnyste. De trodde jeg var sjanseløs.

- Det ingen visste var at jeg hadde gått på stylter hver sommer. Og du skulle sett fjesene til folk! Jeg var som en styltegående Zlatan. Faktisk var jeg så god at jeg slapp den ene stylten når jeg nærmet meg mål, og hoppet over målstreken på ett bein. Det er mitt beste sommerminne og mitt største sportslige høydepunkt.

Jobbet hver sommer

I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte næringslivsfolk om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?

Den første jobben fikk Stordalen som kjøpesentersjef for City Syd. Han var 24 år gammel.

- Det var ikke alt jeg hadde kontroll på, som for eksempel  markedsføring. Frem til da hadde min erfaring med markedsføring begrenset seg til plakater med budskapet om at Grandiosaen var satt ned fra 29,90 kroner til 19,90 kroner. Nå ble jeg bedt om å markedsføre uten å kutte priser. Jeg ante ikke hva jeg drev med.

Et lys gikk opp for han med en flyer for et loppemarked.

- Da fikk jeg en idé. Jeg bestilte en dobbeltside i Adressa og annonserte at alle organisasjoner som trengte penger i kassen kunne ha loppemarked på City Syd mot at de bidro med underholdning. Det vi ikke hadde regnet med, var den massive responsen. Alt fra Brannvesenet til bryteklubben meldte seg på. Et fullstendig kaos, men aldri har det blitt solgt mer på City Syd.

Fikk krav fra faren

Han kom seg riktignok ikke inn på boligmarkedet før han var rundt 35 år gammel.

- Jeg kjøpte min første leilighet i Trondheim i 1998. Dessverre ble den et tapsprosjekt, forteller han.

Før dette hadde Stordalen vært leieboer i mange år. Da han var 19 år gammel, kom faren med en beskjed som den gang hørtes brutal ut:

- Fatter’n krevde plutselig at jeg skulle betale for kost og leie av gutterommet, forteller han.

- Jeg syns selvfølgelig dette var grovt urettferdig, men fatter’n utfordret meg: «hvilke alternativer har du?» Og sta som jeg er, leide en kamerat og jeg et falleferdig hus. Det var en svært dårlig deal rent økonomisk, men vi cashet inn mange gode minner i «rønna».

Tre råd

Stordalen kan se tilbake på en lang yrkeskarriere. Han har særlig tre råd til unge i dag:

  1. «Quit more often. Slutt hvis du er i en dårlig jobb. Dårlig kultur skyldes dårlige ledere og god kultur skyldes gode ledere.
  2. Utdannelse er aldri tungt å bære, men et fantastisk utgangspunkt uansett hva du ender opp med å drive med.
  3. Og til slutt; følg drømmene dine. Jeg er agnostiker, men én ting vet jeg; det er bedre å være ute i det fri og tenke på gud enn å sitte i kjerka og tenke på guds frie natur».

- Hva har vært din største aha-opplevelse?

- Hver vinter har vi i Nordic Choice Hotels et seminar hvor vi samler medarbeidere til faglig påfyll og intern prisutdeling. Min største aha-opplevelse kom som en følge av den første Vinterkonferansen. Alle som deltok inspirerte hverandre og samlet seg om et felles mål. Jeg ble fullstendig overbevist om at det viktigste på en arbeidsplass er kulturen, svarer Stordalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere artikler i denne serien:

Thina Saltvedt: Thina Saltvedt: - Aldri hatt ferie mer enn to uker

Kristian Siem: - Jeg sa alvorlig farvel til familie og venner

Bjørn Kjos: Bjørn Kjos: - Mulighetene ligger der

Jan Petter Sissener: - Akademikere blir det etter hvert for mange av

Jens Ulltveit-Moe Jens Ulltveit-Moe: - Jeg hadde en aha-opplevelse

Hilde Midthjell: - De var så redde for at jeg ikke skulle få det til. Jeg forsøkte å fortelle dem at det var mitt problem

Ståle Kyllingstad:  Ståle Kyllingstad: - God motivasjon å vaske gryter og rydde i pornoblader

Nils Nordvik: - Å få folk til å kjøpe ting av meg var aldri vanskelig

SE DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: