– Jeg har hatt sommerjobber i oljesektoren frem til nå, men i år er det nedbemanning, og bedriftene jeg jobbet for tidligere har ikke utlyst noen stillinger, sier Rebecca Lillian Cox (22), som studerer ingeniørvitenskap og ikt ved NTNU.

Cox er likevel ikke misfornøyd med sommerplanene. Hun har gjort snuoperasjon og fått napp hos Kongsberg Gruppen.

Samtidig som det er langt mellom sommerjobbene i oljebransjen, har teknologikonsernet opplevd en enorm vekst i søkertallene til deres sommerjobber innen romfart, forsvar og maritim teknologi. Over 2000 studenter har i år søkt om sommerjobb hos Kongsberg Gruppen, en økning på 658 studenter siden ifjor.

Frie tøyler

Med 450 søkere til 18 plasser er Local Hawk det mest populære prosjektet blant ingeniørstudentene. Målet er å utvikle et ubemannet autonomt fly, eller en såkalt drone.

– Jeg ble litt skremt da jeg først så hvor komplekst systemet var. Læringskurven har vært utrolig bratt, sier Cox.

Hun er ansvarlig for dronens kodestruktur og mener det er prosjektets tverrfaglighet som gjør sommerjobbene her så attraktive.

I samme rom sitter studenter som jobber med alt fra å forbedre dronens kamerafunksjoner til å forhindre at den smeller i bakken under landing. I etasjen under skrus dronen sammen.

– Vi får tilnærmet frie tøyler til å utvikle det vi vil, sier Torgeir Lillemoen (24), som studerer mekatronikk ved UiA og jobber på Local Hawk for tredje sommer på rad.

Mens denne utdannelsen lenge har ført studenter til oljen, har Lillemoen aldri hatt noen plan om å gå i den retningen.

– En må jo tenke på hvor det er bruk for en i fremtiden. Jeg håper å få komme tilbake til Kongsberg.

Dronen som utvikles av studentene på Local Hawk skal følge biler i et billøp, men prosjektet er i regi av Kongsberg Defence Systems, en tungvekter i norsk forsvarsteknologi og våpeneksport.

Per Morten Straume (fra venstre), Rebecca Lillian Cox, Nils Barlaug, Per Magnus Veierland og Martin Hals i programvaregruppen på Kongsberg Gruppens sommerprosjekt Local Hawk jubler idet tallene fra dronens høydemåler renner nedover skjermen.
Per Morten Straume (fra venstre), Rebecca Lillian Cox, Nils Barlaug, Per Magnus Veierland og Martin Hals i programvaregruppen på Kongsberg Gruppens sommerprosjekt Local Hawk jubler idet tallene fra dronens høydemåler renner nedover skjermen. (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

Kritiske venner

Cox forteller at flere venner har vært kritiske til hennes valg av sommerjobb.

– Jeg skal bare lage et lite fly, jeg, så jeg ler litt av det. En må jo vurdere de etiske sidene ved dette, men jeg stoler på at staten vet hva de gjør når de regulerer produksjon og salg av våpen, sier hun.

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, er klar over at noen studenter kan oppleve det som problematisk å jobbe i forsvarsindustrien.

– Som våpenprodusent snakker vi med studentene om hvilke betingelser og restriksjoner vi jobber under. Det er som i oljebransjen, hvor en også må fokusere på miljø. Vi synes det er bedre å være med på det som skjer, enn å sitte på gjerdet og kritisere, sier han.

- Her får de bruke sommeren til å leke seg, sier Walter Qvam, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.
- Her får de bruke sommeren til å leke seg, sier Walter Qvam, konsernsjef i Kongsberg Gruppen. (Foto: Øyvind Elvsborg)
Konsernsjefen understreker at Kongsberg Gruppen driver virksomheter i flere sektorer, og at målet med sommerjobbene er å tiltrekke seg de beste hodene.

– Kongsberg Gruppen er en godteributikk for studenter med interesse for teknologi, her får de bruke sommeren til å leke seg.

Qvam mener sommerprosjektene har et godt rykte blant ingeniørstudenter, men ser at også konjunkturene i andre sektorer kan ha spilt inn på de høye søkertallene.

– Det kan ikke utelukkes at det henger sammen med nedgangen i oljesektoren. Det er spennende å følge med på, i det lange løp er det sunt for Norges økonomi å ha flere ben å stå på.

Studentflukt

Omar Gamal (23), studentleder i Nito, følger nøye med på utviklingen i arbeidsmarkedet.

Tallet på ingeniørstudenter med relevant sommerjobb ligger stabilt rundt 35 prosent, men Gamal tror mange studenter har beveget seg fra én sektor til en annen siden forrige sommer.

– Det har vært vanskelig å få sommerjobb i oljen i år, da er det naturlig at studentene ser seg om etter andre steder hvor de kan bruke kompetansen sin.

President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, bekrefter situasjonen. Hun er bekymret for at ingeniørstudenter rømmer fra oljen.

– Oljeselskapene risikerer å ødelegge sin egen rekrutteringsbase. Det er synd, for Norge kommer til å trenge kompetanse innenfor petroleumsfag i lang tid fremover.

Årets tall fra Samordna Opptak viser at også fremtidige studenter tenker annerledes enn før. Ved NTNU har søkermassen til petroleumsfag falt med 73 prosent siden ifjor.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.