Oslo Børs steg svakt med andre europeiske børser mandag, etter å ha åpnet ned. Seadrill-aksjen endte lite endret og har klart seg relativt bra gjennom den generelle markedsuroen den seneste tiden.
Markedene fokuserer på om den greske regjeringen får nok stemmer i nasjonalforsamlingen denne uken, der diskusjonene i forsamlingen begynner allerede i kveld. En hjelpepakke fra EU og IMF er avhengig av at de greske politikerne vedtar innstramningstiltak.
Selve avstemmingen skjer på onsdag, men debatten i den greske nasjonalforsamlingen starter mandag ettermiddag. Regjeringspartiet Potkos har flertall i nasjonalforsamlingen, men den greske avisen Kathimerini skrev søndag at fire representanter fra Potkos vurderer å ikke stemme for regjeringens kuttforslag.
- Dette er et parti som har flertall i parlamentet, slik at de kan på en eller annen måte banker gjennom en løsning som er tilstrekkelig til at neste transje kan utbetales og at Hellas dermed ikke går konkurs. Det er selvfølgelig en sannsynlighet for at dette går galt, men jeg vil si at den er mindre enn 20 prosent, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til TDN Finans mandag.
Hellas på kanten av stupet
Hvis ikke Hellas mottar penger fra EU og IMF, vil Hellas gå konkurs i juli ettersom landet har lån som forfaller da. Hvis ikke greske politikere vedtar innstramminger som vil gi landet penger fra EU og IMF, venter Dørum en lignende situasjon som etterfulgte kollapsen i Lehman Brothers.
- Da vil markedet begynne å diskontere inn konkurs i Hellas. Greske banker vil gå konkurs og banker i Europa med eksponering mot Hellas vil kunne frykte at andre banker ikke har oversikt over sin eksponering, og så kommer bankene til å trekke penger ut av hverandres banker osv osv; eller Lehman 2. Dette er veldig plausibelt og i så fall går vi mot en periode med økt usikkerhet, økte risikopåslag og strammere kredittgivning, sier sjeføkonomen.
Dørum sier videre at det da kan komme mer frykt i markedet for smitteeffekter til andre land.
- Man kan også oppleve at folk ikke vil ha pengene sine i banker som kan tenkes å gå konkurs, og da får man ”bank run” der innskuddene blir borte. Man kan stable stygge scenarioer på beina og nettopp derfor tror jeg viljen til å se gjennom fingrene for grekerne er ganske stor, sier han.
Italiensk bankfall
Monte dei Paschi di Siena, som er den tredje største banken i Italia målt etter eiendeler, holdt i helgen presentasjoner for investorer med tanke på å utstede aksjer for 2,5 milliarder euro i en emisjon.
Aksjene i banken ble i likhet med UniCredit, Intesa Sanpaolo og UBI Banca suspendert på Milano-børsen fredag etter å ha falt over den tillatte grensen på ti prosent.
En eventuell emisjon i Monte dei Paschi di Siena vil heve bankens kjernekapital til 9,1 prosent før gjennomføringen av EU’s ”stresstest” av europeiske banker.
Forvalter Davide Serra i Algebris Investment sier til Financial Times at frykten for italienske banker sin soliditet er overdrevet ettersom bankene har en forsiktig utlånspolitikk, høy innskuddsrate i tillegg til at landet ikke har en eiendomsboble å fordøye.
- Vi vil delta i emisjonen ettersom vi mener den nåværende prisingen av italienske banker medfører en ”en i tredve års mulighet” til å tjene penger over de neste tre årene, sier Serra.
Strammere riggmarked
Seadrill var lite endret mandag. Aksjen har klart seg relativt bra i forhold til det generelle børsfallet de seneste to ukene.
Morgan Stanley skriver i en oppdatering søndag at de har gjennomført møter med ledelsen i flere riggselskaper, deriblant Seadrill, hvor det er blitt uttrykt trygghet for at riggratene i ultradypvannsegmentet vil oversige 500.000 dollar pr dag i andre halvår 2011.
”Selv om vi ennå ikke har nådd et like stramt marked som i 2006/07, da ingen hadde tilgjengelige rigger minst ett år ut i tid og kundene var villige til å signere femårskontrakter, mener vi det nå er mange kontraktsmuligheter på to til tre år til rater over 500.000 dagen”, skriver Morgan Stanley.
Morgan Stanley estimerer at Seadrill og Atwood vil få minst nedetid og kostnader relatert til oppgradering, mens Transocean og Diamond Offshore trolig er mest eksponert.
Meglerhuset venter at de opprinnelige utstyrsleverandørene vil få utstyrskontraktene, som totalt kan bli på 1,5 milliarder dollar. Leverandørene er Cameron, som ventes å få ordre til en verdi av en milliarder dollar tross Macondo, mens resten ventes fordelt på National Oilwell Varco og Hydril.
Seadrill sluttet ned 0,2 prosent til 181,00 kroner mandag, omsatt for 181 millioner kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,16 prosent til 402,21 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,9 milliarder kroner.
Les også: Bank og energi tynger Asia
En nedgradering av USA vil bli rådyr (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.