Torsdag lanserte Virke og Handel og Kontor en søndagsplakat med retningslinjer for å sikre «lik og felles praktisering av loven» mellom alle matkjedene. Kiwi-, Joker- og Meny-eier Norgesgruppen, Coop og Bunnpris støtter opp om plakaten, men Rema sier nei.
- Vi forholder oss helt avventende til søndagsplakaten. Det er ikke opp til den største aktøren i markedet, Norgesgruppen, og deres bransjeorganisasjon Virke å tolke regelverket, det er det myndighetene som skal gjøre, sa Rema 1000-kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer til DN torsdag.
Les også: Rema sier nei til felles søndagsregler
Det får arbeidsgiverorganisasjonen Handel og Kontor til å reagere skarpt.
- Handel og Kontor har vært i førersetet og initiativtaker her, og vi lar oss ikke bruke av noen, sier informasjonsleder Ove Magnus Halkjær i Handel og Kontor til DN.
I en pressemelding fredag morgen avviser Handel og Kontor at det er Norges største matvarekjede Norgesgruppen og Virke som er initiativtaker til søndagsplakaten. «HK forutsetter at seriøse aktører ikke setter ansatte til å utføre lovbrudd. Det er HK som er initiativtaker til Søndagsplakaten. HK har hele tiden vært i førersetet i arbeidet. Møter i sakens anledning har foregått i HKs lokaler. Rema 1000 har vært invitert inn i dette arbeidet sammen med også Bunnpris og Coop», heter det i pressemeldingen.
Les også: Mener Rema strekker strikken med sperrebånd (DN+)
- Rema 1000 må nå avklare om de tar sikte på å overholde dagens lovgivning. HK forutsetter at ingen seriøse aktører setter ansatte til å utføre lovbrudd, uttaler forbundsleder Trine Lise Sundnes i pressemeldingen.
Dagligvarebransjen har kranglet om søndagsåpne butikker siden Rema 1000 i januar politianmeldte 120 konkurrerende butikker for å bryte reglene om søndagsåpent. Etter dagens lovverk har kun matbutikker på opptil 100 kvadratmeter eller på såkalte turiststeder lov til å holde åpent på søndager.
Anmeldelsene ble henlagt av politiet, og dermed bestemte Rema 1000 seg for selv å ta en bit av søndagskaken ved å utfordre lovverket.
Det gjør Reitan-familiens matkjede blant annet ved å sette opp sperrebånd i de vanlige butikkene for å avgrense salgsarealet til lovens 100 kvadratmeter, mens lovens forarbeid fastslår at «utsalsstaden må stå som eit sjølvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og eigen inngang».
Les også: – Litt anarkistiske (DN+)
- Vi var enige med Handel og Kontor om et felles utspill om utredning av ny lov, men opplevde at både Handel og Kontor, samt våre konkurrenter kun hadde fokus på tolkningen av regelverket, noe vi mener bransjen ikke kan gjøre i henhold til konkurranseloven. Det er prisverdig av Handel og Kontor at man ønsker å rydde opp i usikkerheten rundt dagens lovgivning, men det er ikke opp til hverken partene i arbeidslivet eller bransjen selv å tolke loven, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 i en epost.
Og poengterer:
- Det er et politisk ansvar å tydeliggjøre retningslinjene for helligdagsloven. Akkurat nå foregår debatten på alle andre arenaer enn den politiske. Vi har siden regjeringserklæringen ventet på endring i loven, og det er opp til politiske myndigheter å sette forutsigbare rammevilkår for næringslivet. Siden det er stor usikkerhet rundt hvordan loven skal tolkes, er det også vanskelig å slå fast om det foregår lovbrudd eller ikke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.