- Det var ikke bare jeg som ble overrasket, ler Ringholm når DN.no spør om hans syn på nedgraderingen av Eksportfinans av kredittvurderingsbyrået Moody’s på tirsdag.

- Jeg tror det er lav sannsynlighet for mislighold, og at Moody’s overdriver, sier First Securities' analysesjef for kreditt.

Bivirkning
Bakgrunnen for nedgraderingen er forrige ukes kunngjøring fra regjeringen om at staten tar over finansieringen av norsk eksportindustri, fordi det ikke lyktes å oppkapitalisere kredittinstitusjonen Eksportfinans, som eies av norske banker (85 prosent) og staten (15 prosent). Som følge av EUs nye kapitalkravdirektiv, som regjeringen mente det ikke lot seg gjøre å få unntak fra, trengte selskapet betydelig mer kapital for å kunne fortsette å yte like store lån som i dag.

Les mer: Regjeringen oppretter statlig eksportfinansiering

Moody’s nedgradering av Eksportfinans’ kredittverdighet med hele syv hakk fra Aa3 til Ba1 – altså det som kalles ”junk”, eller søppel – var en slags uventet bivirkning av konklusjonen i Eksportfinanssaken, sier Ringholm.

Moody’s argumenterer med at selskapet er under avvikling og at det er risiko både med hensyn til finansieringsevnen og likviditetssituasjonen i de neste årene, når selskapet skal betale tilbake forfallende gjeld og samtidig administrere utlånene sine.








- Litt vel katolsk
Men Ringholm mener ratingbyrået her oppfører seg ”litt vel katolsk”, og at risikoen ikke på langt nær samsvarer med Moody’s vurdering.

Eksportfinans skal nemlig ikke yte flere utlån i fremtiden, og dagens utlånsportefølje har en høy grad av sikkerhet: 29 prosent er statsgarantert og over 40 prosent er lånt ut til statlige aktører. Dessuten reagerte Eksportfinans selv på nedgraderingen med å understreke at det ikke vil trenge nye innlån eller mer likviditet for å møte sine forpliktelser.

Ringholm sier at det kan være noe risiko på likviditetssiden, blant annet fordi en nedgradering i seg selv kan utløse klausuler i bilaterale avtaler med kreditorer som tvinger Eksportfinans til å stille mer sikkerhet. Men Ringholm understreker at selskapets eiere, staten inkludert, har all interesse av å bistå hvis det skulle være nødvendig. De fire største eierne - DNB, Nordea, staten og Danske Bank - sier også klart i en melding tirsdag at målet er å bygge ned selskapet på en "ryddig" måte.

- Er det i statens interesse, kommunalbankens interesse, DNBs interesse, at man får en kraftig ripe i lakken i internasjonale finansmarkeder? Nei. Hvis de trengte noen ukers likviditet, er det uproblematisk for eierne å låne dem pengene, resonnerer han.

- Så jeg ser på dette som en kjøpsmulighet, er Ringholms konklusjon.

Rentehopp
Da nedgraderingen ble kjent hoppet renten på Eksportfinans’ gjeld. Ringholm sier renten varierte mye mellom forskjellige gjeldspakker med diverse derivater, men at den var oppe i syv til ni prosent på enkelte papirer i løpet av tirsdagen. En usedvanlig god avkastning på en investering som Ringholm vurderer som relativt sikker.

- Det var månedens kupp. For de som var raskt ute tror jeg de har gjort et godt kjøp, sier Ringholm, som fortsatt anbefaler sine kunder å kjøpe Eksportfinans-gjeld i annenhåndsmarkedet selv om renten er falt tilbake på torsdag. Han peker på at Moody's konkurrent Standard & Poor's snart vil komme med sin egen vurdering og trolig også vil nedgradere Eksportfinans.

Noen av obligasjonseierne i Eksportfinans, som for det meste er utenlandske investorer, er blitt nødt til å selge seg ut fordi fondene de forvalter ikke tillater å holde på papirer i ”junk”-kategorien, legger Ringholm til.

Store amerikanske banker som garanterer for disse obligasjonene ble denne uken kontaktet av Bloomberg, men har ikke ønsket å kommentere saken.

Les mer:

- Det er dumt av staten å låne dyrt når den kan låne billig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.