Delavtalen ble undertegnet i Havana, der partene med norsk og cubansk bistand har forhandlet om en fredsavtale siden 2012.
Over 220.000 mennesker er drept og 6 millioner er drevet på flukt fra sine hjem siden den venstreorienterte FARC-geriljaen grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og større sosial rettferdighet.
Partene skal nå samarbeide i et forsøk på å kartlegge hvor mange som er savnet i konflikten og hvilken skjebne de har lidd.
– Dette er et viktig tillitsskapende tiltak og bidrag til forsoning, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.
Leter etter levninger
Minst 51.000 mennesker er savnet i borgerkrigen i Colombia, og de aller fleste av dem antas å være drept.
Arbeidet skal ledes av en ny arbeidsgruppe, som skal operere med støtte fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Colombias rettsmedisinske institutt.
Ifølge den norske diplomaten Dag Nylander, som er norsk spesialutsending til forhandlingene, skal den nye enheten bidra til at levningene av de drepte blir funnet og identifisert, for deretter å bli overlatt til de etterlatte.
Både regjeringen og geriljaen har lovet å bidra med informasjon som kan kaste lys over hvor de savnede ble drept og gravlagt.
Historisk møte
Avtalen om savnede er et nytt steg på vei mot en endelig fredsavtale som kan gjøre slutt på Latin-Amerikas eldste borgerkrig.
I forrige måned møttes Colombias president Juan Manuel Santos og Timoleon «Timochenko» Jimenez for første gang ansikt til ansikt i Havanna.
De to ga da seg selv frist til 23. mars neste år med å komme fram til en endelig fredsavtale, men FARC har siden advart og sagt at dette avhenger av om myndighetene holder delavtalene som hittil er undertegnet.
Delavtaler
Partene har tidligere kommet fram til avtaler om jordreformer, FARCs deltakelse i politikken, kamp mot narkotikaproduksjon og minerydding.
I sommer ble de også enige om å opprette en sannhetskommisjon etter sørafrikansk modell, en spesialdomstol som skal dømme krigsforbrytere på begge sider og en erstatningsordning for krigens ofre.
Les også:
Nok et asylmottak opp i flammer i Sverige
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.