Innviklede tollprosedyrer og inkompetanse er ofte årsaken, opplyser FNs nødhjelpskoordinator i Sør-Sudan, Toby Lanzer, til NTB.
Med en rekke hjelpeorganisasjoner og giverland i ryggen krever han nå at myndighetene i Sør-Sudan rydder opp og bidrar til at hjelpen når dem som trenger den.
– På hovedveien fra Juba til Bentiu er det 80 kontrollposter. Dette går ikke. Fiks det, var Lanzers klare beskjed til de sørsudanske representantene på giverkonferansen for Sør-Sudan.
Varslet katastrofe
Etter at alarmklokkene har ringt for Sør-Sudan i ukevis, samlet giverlandene seg i Oslo tirsdag.
– Befolkningen i Sør-Sudan er allerede presset til det ytterste. Vi taper tid. Vi må handle nå, sa FNs visegeneralsekretær og nødhjelpssjef Valerie Amos da hun sammen med utenriksminister Børge Brende åpnet giverkonferansen.
FN har bedt om 10,7 milliarder kroner for å avverge en massiv sultkatastrofe i verdens yngste nasjon, der den blodige konflikten mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar har drevet mer enn en tredel av Sør-Sudans befolkning, fire millioner mennesker, til randen av hungersnød.
I Oslo svarte giverne med å doble sine løfter om humanitær hjelp fra 3,6 til 7,2 milliarder kroner.
Trass i at dette er over 3 milliarder kroner mindre enn det som trengs, er Lanzer svært tilfreds med resultatet.
– Det gikk langt bedre enn jeg hadde fryktet. Resultatet er fantastisk, sier han til NTB.
– Altfor lite
Hjelpeorganisasjoner er derimot skuffet, og mener giverviljen er noe reservert.
– Selv om dette er en dobling av nødhjelpen til Sør-Sudan, er det fremdeles altfor lite, sier Kjell Stokvik, konstituert generalsekretær i CARE.
Han mener beløpet er for lite til å greie å forebygge en katastrofe.
– Vi kommer til å måtte betale for dette senere, tror han.
Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp mener at resultatet på giverkonferansen bare er «en god start».
– Behovene i Sør-Sudan er fullstendig overveldende, sier hun. Ifølge FN står én av to sørsudanere i fare for å måtte flykte, eller være på randen av sult eller død innen utgangen av året.
Det er tredje gang det holdes en giverkonferanse for Sør-Sudan i Norge. Utenriksminister Børge Brende mener at giverlandene ikke har annet valg en nok en gang å forsøke å redde sørsudanerne fra hungersnød.
– Det er et moralsk imperativ å hjelpe. 50.000 barn kan dø dersom vi ikke får inn de nødvendige midlene. Det er dét denne konferansene handler om. Vi kan ikke sitte og se på at fem millioner mennesker lider nød. Det er ikke barnas skyld at deres ledere kriger, sier han til NTB.
Krever slutt på krigen
En viktig årsak til givernes motvilje mot å åpne lommebøkene, er at konflikten fortsatt raser i Sør-Sudan. Til tross for våpenhvilen som Salva Kiir og Riek Machar inngikk for snart to uker siden, er det fortsatt store uroligheter i deler av Sør-Sudan, særlig delstatene Jonglei, Upper Nile og Unity.
Et samstemt krav fra giverne er at Sør-Sudans ledere nå tar ansvar og finner en løsning på konflikten.
– Vi trenger politisk vilje for å få slutt på krigen, sier Valerie Amos.
Den norske Sør-Sudan-utsendingen Jens-Petter Kjemprud tror en fredsavtale er langt unna.
– Det er svært komplekse prosesser vi er i gang med, sier han til NTB.
Renner ut
Regntiden har nå så vidt begynt i Sør-Sudan. Tiden for å plante åkrene, er i ferd med å renne ut. To tredeler av de internt fordrevne vil snart bli umulig å nå med bil, opplyser leder for Verdens matvarefond (WPF), Elisabeth Rasmusson, til NTB.
– Tilgangen er et hovedproblem, sier hun til NTB og medgir at det har vært vanskelig å få finansiert de nødvendige tiltakene.
– Vi merker en veldig givertretthet. Denne krisen har ikke blitt tatt alvorlig nok, sier hun.
Les også:
- Nå har Norwegian brukt opp kvoten
- Boligbyggingen vil bli en brems for økonomien
Flyttesmell for høyskole
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.