Den siste uken har det vært hektisk møtevirksomhet i USAs hovedstad for å forsøke å finne løsninger på gjeldskrisen, og i første omgang unngå Hellas-kollaps.
Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet IMF har hatt sine årsmøter i Washington, og samtidig har finansministre fra G20-landene møttes.
Superinvestor George Soros, som er på plass i Washington, mener det finansielle systemet er truet av full nedsmelting hvis ikke Hellas-problemene løses, skriver Dagens Næringsliv.
- Ikke midler til å stoppe den
Europa mangler en plan B.
- Det er derfor dette må lykkes. Alternativet er en nedsmelting av det finansielle systemet som vi kjenner det. Den nedsmeltingen var på gang i 2008, men ble stoppet. Nå har vi ikke midler til å stoppe den hvis den starter på nytt, sier Soros til DN.
George Soros mener EU-toppene og IMF uansett må forholde seg til markedets forventninger.
– Realistisk sett er Hellas kanskje ikke i stand til å dekke statsgjelden. Den nærmer seg 200 prosent av bnp. Da må en kanskje forberede en form for reorganisering av gjelden, kanskje ikke fullt mislighold, kanskje heller en form for frivillig gjeldsakkord. Uansett bør EU forsøke å overbevise markedene om at de er forberedt på å håndtere en slik situasjon, at de kan isolere effektene og beskytte banksystemet, sier Soros.
Ingen penger
Mange land har ikke lenger penger å bruke på krisepakker, og pengepolitisk stimulans er vanskelig å gi når rentene allerede ligger nær null. I Washington bobler det av rykter, også blant de mange bankene og investormiljøene som henger rundt møteplassene. Spørsmålet virker ikke lenger å være om Hellas vil misligholde statsgjelden, men om når det skjer, og på hvilken måte det skjer.
28 oppringninger fra Obama
President Barack Obama har ifølge New York Times ringt Tysklands forbundskansler Angela Merkel 28 ganger i sin regjeringstid, mye for å få henne til å stille mer kraftfullt opp for Hellas. Merkel sliter likevel med å få arbeidsomme tyskere til å gjøre opp regningen for grekerne.
De 187 landene i IMF har også de siste dagene blitt enige med seg selv om å samarbeide bedre om overvåkningssystemer. Det skal også gjennomgås om IMF har tilstrekkelige ressurser. Land med overskudd på statsbudsjett og handelsbalanser oppfordres også i kommunikeet til å styrke innenlandsk etterspørsel og la vekslingskursene flyte friere.
Les også: Frykter reprise av Lehman-kollapsen
Dr. Doom: Slik kan verden reddes fra en dyp økonomisk depresjon
Italia-kollaps kan bli alle krisers mor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.