Zhou Yongkang, ansvarlig for sikkerhet i kommunistpartiets politbyrå, advarte nylig myndighetene i provinsene om at de må være mer forberedt på de negative følgene av langsommere vekst.
I høst har det vært flere større streiker og aksjoner der arbeidere som er bekymret for redusert lønn og oppsigelser, konfronterer eiere som strever med høyere utgifter og lavere eksport.
I en tale til lokale myndigheter fredag i forrige uke sa Zhou at Kina ikke har dannet et godt nok system for å hanskes med sosiale utfordringer.
– Det er avgjørende at vi bygger opp et system for å håndtere sosiale situasjoner som er i tråd med vår sosialistiske markedsøkonomi, sa han.
Stadige streiker
Ikke minst i Guangdong-provinsen i sør har det vært uro etter at mange fabrikker har kuttet ned på overtid, bonuser og andre fordeler for arbeiderne, selv om levekostnadene er like høye som før.
I november gikk over 7.000 arbeidere på en fabrikk i Guangdong som lager sko for New Balance, Adidas og Nike, ut i streik i protest mot lønnskutt og oppsigelser. De endte i kamp med politiet.
I millionbyen Shenzhen, rett ved grensa til Hongkong, la 400 kvinnelige arbeidere ved en klesfabrikk ned arbeidet for å kreve lønnsøkning.
Så sent som torsdag gikk hundrevis av arbeidere til streik i den østlige provinsen Zhejiang for å kreve sin lønn etter at møbelfabrikken deres gikk konkurs.
Det har også vært aksjoner andre steder, og de fleste har vært velorganiserte, skriver Reuters.
Sosiale medier
Bilder og videoopptak fra flere av streikeaksjonene har dukket opp på sosiale nettverk som det Twitter-lignende weibo-nettverket, som myndighetene prøver å renske for det de kaller rykter og falske nyheter.
Likevel sprer meldinger om uro seg raskt blant de mer enn en halv milliard internettbrukerne i Kina.
Alistair Thornton, som er Kina-ekspert ved IHS Global Insight, sier at den enorme hæren av arbeidere vil fortsette å merke effektene av den globale krisen.
– Det er mye press nedenfra fra arbeiderne for høyere lønninger, men samtidig virker det som om det er stadig mindre rom i den globale økonomien for kinesisk eksport. Her ligger det en konflikt, sier han.
Ji Shao, som er forsker ved et universitet i Beijing, sier etter et besøk i Shenzhen at et stort antall småbedrifter kan bli tvunget til å legges ned på grunn av høyere utgifter, vansker med å skaffe finansiering og den globale krisen.
Lavere vekst
Kinas økonomi hadde en vekst i tredje kvartal på 9,1 prosent, ned fra 9,5 prosent i kvartalet før. For bare et par år siden lå veksten jevnlig på 10– 12 prosent.
Men nå har industriproduksjonen, som er motoren i Kinas vekst, sunket til sitt laveste nivå på tre år på grunn av sviktende etterspørsel fra Vesten.
Myndighetene i Beijing har begynt å innføre tiltak for å gjøre det lettere å låne penger og få veksten opp igjen.
Sentralbanken har for første gang på tre år redusert kapitalkravet til bankene. Tidligere hadde de lettet på utlånsvilkårene til 20 banker rundt om i landet.
De har også fokusert sterkere på framvoksende økonomier i Latin-Amerika, Afrika og Asia for å finne nye eksportmarkeder som kan ta over noe for redusert etterspørsel fra Europa og Nord-Amerika. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.