Bildene stammet i hovedsak fra den svært populære bildemeldingstjenesten Snapchat.
Mannen lastet ned over 36.000 bilder, mange av dem av seksuell karakter, som var publisert uten samtykke fra de avbildede.
Lagmannsretten skriver i dommen at «en større del av filene er av åpenbart privat karakter og viser seksuelle skildringer av jentene».
Bildene ble lastet ned gjennom en Bittorent-klient, noe som bidro til å gjøre de samme bildene tilgjengelig for en større krets brukere av den samme klienten.
Mannen ble frikjent i tingretten ifjor. Saken ble anket videre av Kripos.
Brukte tredjepart
Mannen hentet bildene på tjenesten Snapsaved, som var en tjeneste som lagret bildene man mottok i Snapchat, uten at mottakeren fikk beskjed om det - som er praksis dersom man tar et skjermbilde av bildene inne i Snapchat-appen.
Tjenesten ble i oktober 2014 hacket, og tusenvis av bilder ble lagt ut på nett. Like etter stengte Snapsaved.
- Unge jenter som opplever at intime bilder av dem selv blir spredt på internett har i praksis ingen muligheter til å få stanset spredningen. Det er svært krenkende og ødeleggende for de som får sine bilder spredt. Gjennom denne dommen sendes i prinsippet et signal om at all befatning med denne typen bilder og materiale er straffbart. Ansvaret er plassert hos de som tilegner seg, besitter og deler bildene – ikke hos jentene, sier Thomas Stærk, leder av Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos i en melding som er gjengitt på Kripos' Facebook-side.
Mannen uttalte i tingretten ifjor høst at han angret på å ha lastet ned bildene.
– Jeg er bare flau over det jeg har gjort, forklarer 21-åringen overfor retten, ifølge VG.
Han nektet straffskyld, og forsvarte seg med at han ikke visste at det han gjorde var ulovlig, skrev avisen.
Les D2-reportajsen om hevnporno: De ufrivillige
- Aldri ment for offentligheten
Ifølge Kripos, er dommen den første der heleriparagrafen er tatt i bruk «for nedlasting og deling av bilder som er publisert uten samtykke».
- Gjennom etterforskningen har det vært viktig for Kripos å rette fokus mot det vi mener er det straffbare forholdet her – nemlig å tilegne seg intime bilder av unge jenter som aldri har vært ment for offentligheten, sier Stærk.
I dommen skriver retten blant annet at «Publisering av fotografier og bilder, uten den avbildedes samtykke, er et økende samfunnsproblem. For den som rammes, og da særlig der det offentliggjøres intimt materiale, utgjør publiseringen en alvorlig integritetskrenkelse».
Dommen er ikke rettskraftig.
21-åringens forsvarer, Ida Andenæs, vil ikke si om dommen blir anket videre til Høyesterett.
– Det vil vurderes, skriver hun i en tekstmelding til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.