Etter et ni timer langt møte som endte godt over midnatt tirsdag, ble finansministrene i eurosonen enige om å fremskynde redningsaksjonen for Spanias kriserammede banker.

Eurolandenes finansministre var under voldsomt press da de møttes i Brussel mandag, blant annet for å diskutere krisen i den spanske banksektoren og finanskrisen i Hellas.

Spanias rentekostnader blir presset oppover og lå mandag på over 7 prosent, noe som gjør det håpløst for spanjolene å betjene statsgjelden.

Krever reformer
Men etter flere timers diskusjon på møtet i Brussel, ble de 17 finansministrene enige om å utbetale første del av redningspakken som skal støtte Spanias banksektor, i slutten av juli.

Betingelsene for hjelpen blir endelig fastsatt i siste halvdel av måneden, opplyser lederen for eurolandenes finansministre, Jean-Claude Juncker.

Første utbetaling av redningspakken er på 30 milliarder euro, nesten 225 milliarder kroner. Den totale krisepakken er verdt rundt 100 milliarder euro og er ment å skulle hindre kriserammede banker i Spania fra å gå konkurs.

Men eurosonen krever at det blir gjennomført reformer i enkelte banker, så vel som i hele den spanske banksektoren.

Finansministrene ble samtidig enige om å gi Spania et ekstra år på å innfri eurosonens krav om å redusere budsjettunderskuddet til 3 prosent av bruttonasjonalprodukt. Spanias nye tidsfrist er nå 2014.

– Juncker fortsetter
I løpet av ministermøtet i Brussel ble det klart at Jean-Claude Juncker, som egentlig skulle gå av 17. juli, fortsetter som leder for eurogruppen, ifølge en ikke navngitt kilde i EU.

Juncker, som både er stats- og finansminister i Luxembourg, regnes som en av euroens fødselshjelpere og har hatt lederstillingen siden 2005. Han foreslo selv at han kunne sitte i ytterligere seks måneder.

– Mandatet er på to og et halvt år, men han kommer ikke til å sitte hele perioden, sier EU-kilden.

En annen kilde opplyser at luxembourgeren trolig vil gå av tidlig neste år.

Regling leder ESM
På det samme møtet ble det bestemt at tyske Klaus Regling skal lede eurosonens permanente krisefond ESM.

Under EU-toppmøtet 28. og 29. juni var det enighet om at krisefondet får anledning til å sprøyte penger direkte inn i kriserammede banker samt kjøpe statsobligasjoner fra gjeldstyngede land for å holde rentenivået nede.

Resultatene av eurosonemøtet blir lagt fram på et nytt møte mellom alle EUs 27 finansministre senere tirsdag.

Les også: Maktesløst finansministermøte i Brussel

Spanske banktopper og tidligere IMF-sjef etterforskes for svindel


Spanske og italienske renter stiger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.