Finansmarkedene og politiske ledere verden over frykter konsekvensene av Syriza-leder Alexis Tsipras' løfter om å rive krisepakken med EU og IMF i filler. Men titusenvis av grekere ser i 37-åringen et håp om en bedre fremtid.
-To år med sparetiltak har ødelagt det greske samfunnet. Sykehusene fungerer ikke, lønningene er redusert drastisk. Hele det sivile samfunnet er under angrep. Alt dette for å betale en gjeld folket ikke har ansvaret for, sier Kostas Karakitsos (22) til NTB ved en av Syrizas valgboder i Aten sentrum.
Studenten er med i Syrizas ungdomsorganisasjon. Bak ham sitter en gruppe unge i ring i skyggen og diskuterer.
Øker minstelønnen
- Krisen er et europeisk problem, ikke et gresk. Derfor må felles løsninger til. Det er motstand mot sparepolitikken også i andre land. Og det er ikke bare på venstresiden, men også blant økonomer. Hvor er det solidariske Europa? spør Karakitsos.
En selvsikker Tsipras presenterte tirsdag ettermiddag partiets regjeringsplaner i en direktesendt utspørring på gresk TV.
- 18. juni skal vi danne en regjering for alle grekere. Vi skal legge fundamentet for et nytt og demokratisk Hellas med verdighet, sikkerhet, rettferdighet og vekst, sa Tsipras i Zappio-bygningen, der Hellas undertegnet tiltredelsespapirene til EU i 1979.
- Vi tar ansvar for styringen av landet, sa en selvsikker Tsipras, som lovet å øke minstelønnen til 751 euro i måneden og å øke ledighetstrygden til 461 euro i to år.
Virker ikke
Etter at EU i helgen sa ja til en gigantisk lånepakke til spanske banker, er Syriza-politikere enda sterkere i troen på at de kan slippe unna de tøffe villårene for den økonomiske livlinen. Spania-hjelpen viser at sparelinjen i eurosonen er feilslått, ifølge partiet.
- Pakken til spanske banker beviser at sparelinjen ikke virker. Alle ser dette nå. Dette er budskapet også fra Barack Obama, sier Dimitris Tsoukalas, en av Syrizas representanter i nasjonalforsamlingen.
- Jeg tror dette nå vil gjøre det lettere for Hellas å reforhandle vår avtale og få bedre betingelser, sier den tidligere lederen av fagforeningen for greske bankansatte videre.
Frys i renter
Marika Frangaki, medlem av gruppen som utarbeider Syrizas økonomiske program, håper Hellas' europeiske partnere har fornuften i behold.
- Forhåpentligvis er de villige til å diskutere frem en løsning, sier hun til NTB i Zappio-bygningen under utspørringen av Tsipras.
Høyere ledighetstrygd og pensjoner skal finansieres på følgende måte:
- Vi skal be våre europeiske partnere om å være tålmodige. Vi vil be om en midlertidig frys i betalingen av renter på lånene. Når vi har fått fart på økonomien, må vi bli enige om en tilbakebetaling av gjelden sett i sammenheng med den økonomiske veksten, sier Frangaki.
Eneste ærlige
Også konservative Nytt demokrati, en annen mulig vinner av nyvalget søndag, vil forsøke å reforhandle deler av avtalen. Men partileder Antonis Samaras advarer kraftig mot Syrizas løfter om å avvise den fullstendig.
- Vi vil også forhandle bedre betingelser, men Samaras er den eneste som er ærlig og forteller sannheten til det greske folket. Tsipras vil bare kapre velgere, Kostas Mitsopoulos (30) i Nytt demokrati på partiets store valgbod på Syntagmaplassen.
- Jeg tror ikke Tsipras skjønner konsekvensene av politikken sin, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.