I 2015 - om fem år - er oljeprisen trolig oppe i 150 dollar fatet igjen, mener Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DnB Nor Markets.
I år og neste år holder prisen seg under 100 dollar fatet, sa Kjus på dagens Marine Money-konferanse i Oslo, men etter det stiger den jevnt mot 150.
Styrer produksjonen
Det er flere årsaker til DnB Nors positive syn på oljemarkedet.
For det første mener Kjus at Opec nå er tilbake i førersetet. De spesielle forholdene som førte til oljeprisøkningen i 2008 er ikke lenger gjeldende, og det er igjen interessant for analytikere å se på hva Saudi Arabia og Opec ønsker.
- Opec har nå ekstra kapasitet og kan styre markedet mer. Derfor er det igjen interessant så spørre hva de vil og hvilken oljepris som er bra for økonomien, og det er sikkert at en for høy oljepris ikke er bra for bedringen i økonomien, og for Saudi Arabia som skal leve av oljen i 50 år er det et viktig hensyn å ta, mener Kjus.
Han viser til at en økning i oljeprisen på 20 dollar fatet nå kan sammenlignes med en skatteøkning for amerikanske forbrukere på 140 milliarder dollar, eller en prosent av amerikansk verdiskapning (BNP).
- Det tror jeg ikke Saudi Arabia er interessert i akkurat nå. De kommer til å ville øke prisen gradvis. Utviklingen i det amerikanske oljeforbruket har vært lovende de siste ukene, sier han.
Stor vekst utenfor OECD
I OECD er oljeforbruket fallende. Men det blir mindre viktig i tiden fremover, mener Kjus.
- Nye markeder tar en stadig større andel av oljeforbruket. Veksten i etterspørselen er ledet av befolkningsvekst og av urbanisering, som er to sterke trender. I tillegg vokser middelklassen mye, og vi vet at det er da oljeforbruket virkelig tar av.
Middelklasseveksten kan illustreres av salget av kinesiske biler, en kurve som stiger eksponentielt.
- Veksten i forbruket i nye markeder vokser nå mer enn det gjorde før finanskrisen. Forbruket må falle to prosent i OECD-landene hvert år for å balansere veksten i andre land. Og selv med en slik utvikling i OECD vil det kreves økt produksjon av Opec.
Alt dette settes opp mot tilbudet av olje, altså den globale produksjonen. Til tross for en vekst i produksjonen av olje i fjor, og trolig for året vi er inne i, mener Kjus trenden er den motsatte.
- Det er rett og slett ikke nok utbyggingsprosjekter på gang de nærmeste årene.
Les også:
OED: Skrur opp oljeprisen med 50 kroner fatet
Oljehungeren er tilbake (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.