Nervøsiteten har igjen innhentet Oslo Børs og aksjemarkedene internasjonalt.

Tirsdag falt både den norske hovedindeksen og amerikanske børser hardt blant annet på grunn av raskt stigende italienske og spanske renter, svakere risikoappetitt i eurosonen og en svak konjunkturindeks for amerikanske småbedrifter. Samtidig sendte en rekordsvak amerikansk arbeidsmarkedsrapport langfredag sjokkbølger gjennom markedene etter påske.

Ser Børsen i 500
Aksjestrateg Erik Roland i Nordea, som rådgir bankens privatkunder, lar seg likevel ikke skremme. Han ser Børsen opp over 20 prosent innen årsslutt, dersom man klarer å styre klar av de største skjærene i sjøen. Per i dag står Børsen i 411 poeng.

- Vi bør kunne ta oss opp mot 500 poeng mot årsslutt, sier han til DN.no.

Forutsetningene som ligger til grunn for Nordeas scenario er at gjeldskrisen i Europa ikke eskalerer, at det vil bli en myk landing i Kina og at veksten i USA holder seg. Han presiserer at veien frem vil fortsatt være ruglete, og ser det kraftige børsfallet både i Norge og internasjonalt som en korreksjon etter den sterke børsoppgangen i første kvartal.

- Volatiliteten i markedet har økt og det er ikke rart at en del investorer velger å ta pengene av bordet etter den sterke oppgangen som har vært, sier strategen.

Han har forventninger til at resultatsesongen skal underbygge analytikernes estimater for 2012 og 2013, som internasjonalt ble sparket i gang av aluminiumselskapet Alcoa tirsdag kveld. Selskapet overrasket med et resultat på ti cent per aksje, mens det var ventet et tap på fire cent per aksje. Det «reddet» markedet onsdag, ifølge strategen.

Tror estimatene har bunnet ut
Ifølge Roland har estimatene for selskapenes inntjening i 2012 og 2013 falt 16 prosent siden mai i fjor, og nettopp inntjeningen vil være den viktigste driveren fremover, påpeker han.

- Hvis fallet i estimatene har bunnet ut så indikerer det oppside i aksjemarkedet. Rabatten i forhold til historiske gjennomsnittsmultipler, som pris i forhold til inntjening og bokførte verdier, er da for stor, sier strategen.

Skal man være eksponert på Oslo Børs kommer man ikke utenom olje- og oljerelaterte aksjer. Roland understreker likevel risikoen for oljeprissjokk skulle konflikten mellom Iran og Israel eskalere og drive oljeprisen så høyt at det vil hemme veksten, og dermed børsutviklingen. Internasjonalt foretrekker han defensive aksjer som farmasi, telekom og offentlige tjenester.

- Risikofaktorer er hvorvidt det blir en hard eller myk landing i Kina, men de har mye tørt krutt til å stimulere veksten gjennom å senke bankenes reservekrav og å senke renten. USA har sine egne problemer og må fatte politiske vedtak om å videreføre stimulerende tiltak som skatteletter innen utgangen av året, altså midt oppi valgkamp. . Videreføres ikke disse tiltakene vil det få en finanspolitisk kontraksjon på BNP på hele 4 prosent. Vårt hovedscenario er likevel fortsatt stabil og moderat vekst i USA, og at Europa kan få en litt tyngre dipp enn markedet forventer, avslutter han.

Les også: - Store, blodige korreksjoner kommer vanligvis når markedet er svakt

<b>Frykten er tilbake</b>

<b>Her er aksjen som kan stige 190%</b>

Aksjene som kan stige 100-200 prosent i år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.