Oslo Børs later til å ta et hvileskjær etter sterk utvikling i juli.

Ser rekord
Håpet om å passere toppnivåene fra fem år tilbake - og 500-poengmerket - bør likevel være godt innen rekkevidde, ifølge ekspertene.

Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea spådde i juni at indeksen ville stige rundt 20 prosent og passere 550-merket innen årsskiftet.

Dagens børsrekord er på 524,3 poeng, satt i juli 2007.

Etter en oppgang på 6-8 prosent over sommeren er han ikke blitt mindre optimistisk.

- Vi baserer oss på bedre vekst i andre halvår, gode makrotall og at selskapene leverer, sier han til DN.no.

Venter på oljeservice
Fosland påpeker også at mange porteføljeforvaltere er kraftig undervektet i energi og oljeservice, som har sett kostnadene skyte i taket, lavere produksjon og svakere bunnlinje.

Dette hemmer olje- og oljeserviceselskapene på Oslo Børs, påpeker Fosland.

- Vi prøver å time når dette snur, og da skal vi vekte oss mye opp, sier han.

Enn sålenge vil markedet fortsatt være avventende, der aksjer man normalt ikke venter skal gjøre det bra stjeler oppmerksomheten, forklarer strategen.

Makrobildet styrer
Mye avhenger av makrobildet der utviklingen i USA og Kina styrer det meste.

Fortsatt pøser USAs sentralbanksjef Ben Bernanke 85 milliarder dollar ut i markedet hver måned for å pumpe liv i økonomien.

Skulle situasjonen bedre seg, vil han imidlertid ta foten av gasspedalen.

- Det er på mange måter et tveegget sverd. Går det bra, blir det mindre stimuli, og mindre stimuli er ikke bra helt kortsiktig. Men, man ønsker selvsagt at markedet skal klare seg selv og ikke være avhengig av kunstig tilførsel, sier Fosland.

Kina en joker
Enda lavere vekst i Kina betyr lavere etterspørsel etter olje og lavere oljepris. Det vil i tilfelle kunne knuse ambisjonene om en hovedindeks i 550.

- Det er en viktig bidragsfaktor, sier strategen.

Nordea tror på en relativ myk landing i Kina, som vil si at veksten holder seg, om enn på svakere nivåer enn tidligere ventet.

Selv om mange er bekymret for sikkerheten i tallene fra kinesiske myndigheter, tror Fosland at kinesiske myndigheter vil sette makt bak ordene om nødvendig.

- De kommer til å gjøre alt det de kan dersom det går dårligere, ned mot syv prosent vekst, og i Kina er det viktig å ikke miste ansikt, sier strategen.

Attraktiv prising
Sjefstrateg Erlend Lødemel i Arctic Securities mener også verdsettelsen på Oslo Børs holder seg attraktiv.

Selskapene i hovedindeksen omsettes nå til elleve ganger forventet resultat de kommende tolv månedene.

Det historiske snittet er på tolv, påpeker strategen.

Venter akselerasjon
Han tror hovedindeksen vil passere 525 poeng i løpet av neste år, drevet blant annet av en akselerasjon i den globale økonomiske veksten.

- Resesjonen i Eurosonen ser ut til å være over mens veksten i USA tiltar, sier Lødemel til DN.no.

Forventningene til Kina, den viktigste bidragsyteren ved siden av USA, har trukket ned de seneste månedene og makrotall følges fortsatt med argusøyne.

De kommende dagene offentliggjør Kina sine viktigste månedlige nøkkeltall, blant annet utenrikshandelen på torsdag, inflasjons- og produksjonstall på fredag samt kreditt- og pengemengdevekst på lørdag eller senere.

- Det blir spennede å følge med på, sier strategen.

Les også:
Aksjerushet tilbake i USA

Amazon-gründer kjøper Washington Post
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.