Etter at den norske kronen raste i verdi mot slutten av forrige måned har den hentet seg markert inn igjen de siste ukene. Flere meglerhus tror nå på videre oppgang for den norske valutaen.
- Kronen bør være sterk - og den bør styrkes videre, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til DN.no
Også DNB Markets har tro på at kronen har mer å gå på mot de store valutaene.
- Vi venter at kronen vil kunne fortsette å styrke seg fremover, om enn noe moderat, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.
Solid comeback
Sentralbanksjef Øystein Olsen utløste et realt kronekras da han på rentemøtet i juni åpnet for at Norges Banks styringsrente kan bli kuttet til høsten. I løpet av få dager falt kronens verdi med fem-seks prosent mot både dollar og euro.
De siste ukene har imidlertid kronen hentet seg markert inn igjen. Etter at en euro kostet 8,02 kroner i begynnelsen av måneden, koster den i skrivende stund 7,80 kroner. Det betyr at euroen er blitt rundt 2,7 prosent billigere i løpet av tre uker.
Bildet er nesten identisk mot amerikanske dollar. 5. juli kostet en dollar 6,25 kroner - i dag koster den 5,91 kroner. Men selv om noe av svekkelsen er reversert, er det fortsatt et godt stykke igjen til nivåene kronen lå på før rentemøtet i juni.
Tror på ytterligere styrkelse
Utsikter til svakere vekst i norsk økonomi har gjort at Norges Bank nå anslår at det er rundt 50 prosents sannsynlighet for rentekutt i september. Men selv om sentralbanken skulle konkludere med at et rentekutt er nødvendig, mener både Syed og Kjennerud at de grunnleggende utviklingstrekkene i norsk økonomi fremdeles peker i retning av en sterk norsk valuta.
- Selv om ledigheten har trukket noe opp og sysselsettingsveksten er litt svakere enn på samme tidspunkt i fjor, er det ingen krise i norsk økonomi, påpeker Kjennerud.
Syed peker også på at det fremdeles er flere viktige faktorer som trekker i retning av en sterk krone:
- Oljeprisen holder seg fortsatt på et høyt nivå på godt over 100 dollar fatet
- Det går fortsatt bra i norsk økonomi, sammenlignet med utlandet
- Norge har solide statsfinanser
- Kronen kan gi en attraktiv avkastning sammenlignet med investeringer i andre aktivaklasser
Kan dempe styrkingen
I motsatt retning trekker en mindre rentedifferanse mellom Norge og utlandet, mener sjeføkonomen. Forventningene til de norske rentene har falt, og dermed minskes avastanden mellom norske og internasjonale renter, noe som isolert sett taler for en svakere krone.
- Det er den ene faktoren jeg tror kommer til å dempe kronestyrkingen. Det er en liten motvekt til de andre faktorene. Men der må man skille mellom dollar og euro, sier Syed.
Han viser til at den amerikanske sentralbanken har signalisert at den snart kan komme til å starte nedtrappingen av sine støttekjøp av verdipapirer i markedet. Selv om det kommer til å gå lang tid før den amerikanske sentralbanken gjør noe med renten, mener Syed at nedtrappingen på marginen taler for at dollaren vil styrkes. Han mener det er lite trolig at ECB
- Dermed kan vi nok se en sterkere styrkelse mot euro enn mot dollar, sier Syed.
Mot 7,70
Kjennerud i DNB Markets tror at kronen vil handle mellom 7,70 og 7,80 kroner for en euro på én til tre måneders sikt.
- Nivåene mener vi likevel forenlig med at Norges Bank kommer til å kutte renten i høst. Imidlertid tror vi at et scenario der kronen svekker seg ned mot nivåene vi så i etterkant av forrige rentemøte kan være et av forholdene som vil kunne bidra til at sentralbanken skrinlegger planene om et slikt kutt, skriver Kjennerud i rapporten.
LES OGSÅ: - Den norske kronen blir fullstendig knust
<b>Største kroneras siden 1992</b>
<b>Et av historiens mest ekstreme kroneras</b>
<b>Her får du tre ganger så mye for pengene</b>
<b>Sjeføkonom: Kronen vil være like ustabil som det norske sommerværet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.