Eurosonen kan, vil og bør splittes opp, sier den britiske økonomen Roger Bootle til Dagens Næringsliv.
Dersom Hellas viser seg å tjene på å forlate euroen, vil det bli vanskelig å holde resten av unionen samlet, mener han.
Den største truselen mot eurosonen er at en gresk exit blir en stor suksess, sier Roger Bootle med den største selvfølgelighet. Han har vært både sjeføkonom i banken HSBC og rådgiver for statsminister John Major.
– Hvis du tror at eurosonen vil bryte sammen, så er det jo veldig viktig å ha en plan klar for hvordan dette skal gjøres. Dette har vært et tabu blant europeiske ledere, så da måtte vi ta tak i det, sier Bootle til DN på telefon fra London.
Resultatet ble «Leaving the Euro: A Practical Guide», et veikart for hvordan ett eller flere land kan forlate eurosamarbeidet på minst mulig smertefullt vis, som han nylig ble tildelt Wolfson Economics Prize 2012 for.
«Nok er nok»
– Det er mer sannsynlig at Hellas står utenfor enn innenfor eurosonen ved utgangen av 2012, sier Roger Bootle.
Han peker på at Hellas ikke ser ut til å etterleve forpliktelsene sine om å kutte statlige utgifter og øke skatteinntektene, og at långiverne i troikaen bestående av Den europeiske sentralbanken (ECB), Europakommisjonen og Det internasjonale valutafondet (IMF) dermed vil sette en stopper for utbetalingen av kriselån.
En bankkollaps er en annen mulig utløser av en «Grexit», mener han. I dag resirkuleres penger mellom Hellas og den tyske sentralbanken ved at tyskerne tilfører greske banker likviditet for å holde dem flytende. Dette kan ikke fortsette lenge, mener Bootle.
– Til slutt vil Tyskland si at nok er nok, at de ikke ønsker å garantere for mer gresk gjeld. Så vil de komme med krav om sikkerhet som Hellas aldri i verden kan etterleve, og dermed har ikke Hellas noe annet alternativ enn å forlate eurosamarbeidet, sier han til DN.
Lettere med en katastrofe
Hvordan Hellas så klarer seg utenfor, vil være det avgjørende for eurosonens fremtid, sier Bootle.
– Hvis det blir en katastrofe blir det lettere å holde eurosonen sammen, for da vil alle de andre landene frykte konsekvensene. Men jeg tror det motsatte vil skje. Jeg tror devalueringen av en ny drakme i Hellas vil føre til det samme som devalueringer historisk sett har gjort i Storbritannia, Argentina og Asia, nemlig økonomisk vekst, sier han til Dagens Næringsliv.
Les også:
- 90 prosents sannsynlighet for at Hellas vil forlate euroen
IMF: Hellas-samtaler vil vare til september
<b>EU-kilder: - Hellas vil neppe klare å betale gjelden</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.