Ni av de ti siste årene har julen betydd oljepris-rally, forteller oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. Det kan også slå ut i rally på Oslo Børs.
I løpet av de siste ti årne har vi sett et oljeprisrally starte i desember. Faktisk har vi sett ni slike rallyer de siste ti årene i desember. Alle gangene startet det mellom 8. og 24. desember, men ikke alle oppgangene har vart like lenge og nesten alle oppgangene har avtatt i løpet av de første ukene av januar, forteller Kjus.
Kjus har sett nærmere på hva som har forårsaket dette fenomenet. I et ferskt notat til sine kunder peker han på at geopolitiske hendelser ofte har startet oljeprisoppgang i desember. Han viser til generalstreiken i Venezuela i desember 2002 og tariffstriden mellom Russland og Ukraine i desember 2008.
Dette kan utløse rallyet
- I år har vi flere potensielle politiske saker som kan utløse et jule-rally, sier Kjus.
En faktor som kan utløse en oljepris-rally er hvis oljemarkedet tror EU fredag vil presentere en varig løsning på gjeldskrisen. En annen mulig trigger er hvis EU innfører oljeembargo mot Iran på grunn av atomstriden.
Sesongeffekt
I tillegg er det en fundamental forkl#229 som nesten hvert år slår ut i oljemarkedet. Siden vi har vært gjennom et tiår med stort sett stigende oljepriser, har amerikanske raffinerier et ønske om å redusere sine lagre før årsslutt av skatte- og bokføringshensyn.
For å oppnå dette produserer raffineriene for fullt samtidig som de reduserer råoljeimporten. En bieffekt av dette er at ettersom sekundær og tærtiær-lagrene fylles opp av disse produktene, så registreres det i statistikken som økt etterspørsel. Og den amerikanske statistikken over lagersituasjonen og raffineriutnyttelse er en av de viktigste faktorene som bestemmer oljeprisen.
Problemet er at denne økningen i etterspørselen ikke er reel, påpeker Kjus. Rett over nyttår normaliserer lagrene og produksjonen seg igjen.
- Jeg tror ikke alle markedsaktørene er klar over denne sesongeffekten på etterspørsel og lagre, spesielt ikke alle de makrofokuserte aktørene som har kommet inn i markedet de siste 5-7 årene.
Smitter ofte over på Børsen
I brede trekk ser vi den samme sesongutviklingen på hovedindeksen på Oslo Børs som i oljemarkedet, men desembereffekten er mer tydelig for hovedindeksen.
- Utviklingen av OSEBX viser den samme type adferd gjennom året som Brent-markedet. Hovedforskjellen er en større synlig desemberrally for OSEBX, sier Kjus.
- Vi tror det er en stor sjanse for nok et oljeprisrally også denne julen. Men vi tror likevel at uansett om det blir et rally de kommende uker, så vil oljeprisen i snitt ligge lavere i første kvartal i 2012 enn i siste kvartal i 2011. Vi tror oljeprisen vil falle under 100 dollar per fat i løpet av første kvartal neste år, hovedsaklig på stor økning i tilbudet, sier DNB-analytikeren.
Frontline og DNB-skrell på svak børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.