Kina kan stå foran økonomisk nedtur i midten av 2010 fordi landets vekstmodell ikke er bærekraftig, sier Stephen Roach, formann i Morgan Stanley Asia til Bloomberg.
- Kinas vekstmodell handler mye mer om tilbud enn etterspørsel, sier Roach til Bloomberg.
Ikke bærekraftig
- Det er ikke en bærekraftig modell for Kina. Det er ikke en bærekraftig modell for noe land, uttalte Roach på et møte i Washington.
Den økonomiske veksten i Kina steg til 8,9 prosent i tredje kvartal, blant annet drevet av kraftige stimulansepakker fra myndighetene og over 1000 milliarder i nye banklån. Roach frykter at konsekvensen av å sprøyte så store beløp inn økonomien er at kineserne blir selvtilfredse i en fase hvor landet står foran store utfordringer i årene som kommer.
Kinesiske myndigheter har satset på økt eksport for å holde økonomien oppe, men når etterspørselen fra store forbruksland i vesten nå faller på grunn av finanskrisen, kan Kinas eksportrettede økonomi få problemer, Store finansielle hjelpeprogrammer øker sjansen for overkapasitet og ubalanse, mener han.
Utenlandsk etterspørsel, som er rammet av en langsiktig nedtur på grunn av at amerikanske forbrukere har bitt over mer enn de kan tygge, kommer ikke tilbake med det første, mener Roach.
Trosser krisen
Sterk økonomisk utvikling i Kina har i mange år vært en driver for verdensøkonomien og har gitt løft til oljeprisen selv mens resten av verden har vært rammet av finanskrisen. Hvis også Kinas økonomi bukker under for den globale økonomiske krisen, kan det få store ringvirkninger også i Vesten.
Fortsatt sterk etterspørsel etter olje i BRIK-landene (Brasil, Russland, India og Kina) har i stor grad bidratt til å holde oljeprisene oppe mens store vestlige land har slitt med finanskrisen og fallende oljeetterspørsel.
Kinas etterspørsel etter olje derimot steg 16 prosent i august og 14 prosent i september.
I USA har olje- og produktlagrene vokst kraftig det siste året ettersom etterspørselen har sviktet. Amerikanske råoljelagre er nå på 339,1 millioner fat. På samme tid ifjor var oljelagrene på 311,4 millioner fat.
Hvis oljemarkedet opplever sviktende etterspørsel også fra Kina, kan oljeprisene stå foran et kraftig fall.
Kinas eksport falt i september 15,2 prosent fra året før. Det er den 11 måneden på rad med nedgang i eksporten, skriver Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.