- Knapphet har en pris - slik er det, sier Erik Strøm, direktør for samfunnspolitikk i Tekna - Teknisk-naturvitenskapelig forening.
- Når det er mangel på arbeidskraft, virker dette prisdrivende. Og i dag er det altfor få sivilingeniører i forhold til etterspørselen. Dermed tyder mye på at lønnsveksten vil bli sterk de neste årene. Sannsynligvis vil veksten gradvis komme tilbake mot det nivået vi så i årene før finanskrisen, sier han til DN.no.
Tall DN.no har hentet inn fra Tekna viser denne lønnsutviklingen for deres medlemmer de siste ti årene:
* 2009 - 2010: 5,2 %
* 2008 - 2009: 4,3 %
* 2007 - 2008: 9,9 %
* 2006 - 2007: 10,2 %
* 2005 - 2006: 8,1 %
* 2004 - 2005: 5,6 %
* 2003 - 2004: 4,8 %
* 2002 - 2003: 3,7 %
* 2001 - 2002: 6,9 %
* 2000 - 2001: 8,3 %
* 1999 - 2000: 6,9 %
(Tallene viser gjennomsnittlig lønnsvekst pr. eksamensår i privat sektor for sivilingeniører)
Tror på lønnsvekst på 10-tallet
DN.no har i flere artikler satt fokus på den ekstreme mangelen på ingeniører i Norge, og en rekke bedrifter går utradisjonelt til verks for å sikre seg de beste hodene.
I dag utdannes det bare halvparten så mange ingeniører som Norge trenger. Årlig utdannes litt over 3.000, mens det ifølge en bedriftsundersøkelse Nav utførte i 2010 mangler 6.310 ingeniører. Ifølge Tekna mangler det nå tett oppunder 4.000 sivilingeniører og 3.000 ingeniører.
Les mer om ingeniørmangelen her:
Desperate etter ingeniører
Hjelper desperate bedrifter
- For kresne!
Hjelper desperate bedrifter
Håver inn ingeniører fra Island
I årene etter finanskrisen avtok lønnsveksten også blant sivilingeniørene, men Erik Strøm tror lønnsveksten vil klatre opp mot 10-tallet igjen, slik den var i 2006/2007.
- Farten er på vei opp. Sivilingeniører i dag kan velge og vrake i ledige jobber, og mange av dem hentes rett fra skolebenken. Og ingenting tyder på at sivilingeniørmangelen vil avta med det første. I hele Europa er det knapphet på sivilingeniører, til tross for at arbeidsledigheten i mange land er høy generelt sett, sier Strøm.
- Går glipp av muligheter
Knappheten på sivilingeniører virker prisdrivende, men har også en annen pris, påpeker han.
- Høyere utdannede, som sivilingeniører, har et særtrekk siden de er med på å skape grunnlag for nye virksomheter. Mangler vi denne arbeidskraften, går vi glipp av muligheter. Norske bedrifter risikerer å ikke få de oppdragene de kunne ha fått, noe som resulterer i at virksomheter i andre deler av verden griper muligheten i stedet. Dette er en veldig alvorlig utvikling, sier Erik Strøm.
- Økonomien i Norge går så godt for øyeblikket og det er bra veksttakt i stillingsmarkedet. Derfor er det synd at det ikke er nok sivilingeniører å ta av her i landet, legger han til.
- Ikke avskrekkende høyt lønnsnivå
Flere selskaper går på desperat ingeniørjakt i utlandet, men det er ingen selvfølge å hente dyktige utlendinger til Norge:
- Lønnsnivået er ikke avskrekkende høyt i Norge og det er knapphet på sivilingeniører i hele Europa, så rekrutteringsjobben blir ikke veldig lett, sier Strøm.
- Er lønnsnivået avgjørende for hvor sivilingeniører vil jobbe?
- Lønn er selvfølgelig viktig, men i tillegg er det mange som tenker i retning av et karriereløp. Derfor er det helt vesentlig å tilby spennende jobber i utviklende miljøer med attraktive arbeidsvilkår, sier Tekna-direktøren.
Les også: Finn en ingeniør - få vervepremie
Ingeniører står lengst i arbeid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.