Han har vært det nordnorske oljeeventyrets største pådriver i årevis, og det er ingenting som gleder Johan Petter Barlindhaug mer enn ukentlige funn i Barenthavet de siste ukene. Han er blant annet styreleder i oljeselskapet North Energy, men har i mange år før selskapet startet jobbet for næringsutvikling i Nord-Norge og samarbeid med Russland.
Med en tegnet visjon av Barentshavet om ti til femten år viser han hva han mener Norge må være mentalt forberedt på.
- Jeg tror dette er bygget ut i løpet av 20-årene. Det er strukturer overalt her. Det er mitt bilde av dette, men vi må ta det på alvor. Vi må ta utfordringene. Det er ingen grunn til å vente med å diskutere hva som må til for å bygge ut de nordlige delene av Barentshavet, sa Barlindhaug på Solstrandseminaret om Olje og økonomi i regi av Norsk petroleumsforening forrige uke.
Han ser for seg hele bysamfunn på havbunnen av sammenhengende undervannsfabrikker og rørledninger til plattformer.
Les også: Her er Norges nye oljeprovins
Kan dominerer Barentshavet
Men det er ikke lite som skal til. Barlindhaug mener vi vet for lite om værforholdene til å kunne avgjøre hvordan en plattform må designes. Han advarer mot is, mørke, vær og vind. I tillegg venter han seg ramaskrik fra miljøbevegelsen når det blir klarlagt hvordan installasjonene må støttes av helikopterbaser på det som finnes av land i området.
- Vi må se på alt vi gjør i Barentshavet sør som et startpunkt for Barentshavet nord. Vi må etablere forståelse i verden og Norge om at vi har svaret. Jeg tror vi gjør noe veldig uklokt i oljebransjen dersom vi om vi underkommuniserer usikkerhet og fare.
Han mener det som gjøres de neste 10-15 år legger premissene for at Norge kommer til å dominere hele Barentshavet.
- Dette handler om å legge grunnlaget for at vi skal kunne ha ledertrøya på de oss de neste 50 år. Det finnes ikke noe bedre geopolitisk hopp for Norge enn å sitte på ledende kompetanse og ledende infrastruktur her. Da kan vi egentlig dominere Brentshavet i overskuelig tid. Det må være viktig for Norge. Det er det viktigste geologiske kortet vi har, sier Barlindhaug.
Slutt på enkeltutbygginger
Han mener at vi gjennom kunnskap og sikker infrastruktur også blir en sikker leverandør av gass til Europa.
- Samtidig er det klart at der vi står i dag har vi en rekke fortrinn. Vi leder, vi har en posisjon der vi står lengst frem. Vi har et forsprang på alle andre, sier han. Men understreker igjen at de riktige valgene må tas.
- Når man ser på kostnadnene tror jeg ikke man kan fortsette på enkeltstående utbygginger der hvert selskap tar kostandene selv. Som Petoro også har sagt må man se på områdeløsninger for å få kostnadene ned der oppe. Vi må tenke i større strategiske relasjoner og designe områdeløsninger på forhånd, sier han.
Når områdene i nord åpnes må strategiene ligge klare, mener han.
- Vi må fortelle verden at skal du være i Barentshavet nord så skal det se slik ut, utbygging skal se slik ut. Det er den eneste måten å være trygg på. Men vi må ikke gjøre det til et politisk tema, vi må gjøre det til et faglige tema - og helst før det går politikk i det, sier Barlindhaug.
Les også:
Dette er nøkkelen til Barentshavet
- Barentshavet kan aldri bli et nytt Nordsjøen
Les om dagens skuffende gassfunn: Statoil skuffet over gassfunn
<b>Disse tre tingene skal vi leve av når oljen tar slutt</b>
<b>- Oljekutt er svært dårlig klimapolitikk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.