I et intervju med Stavanger Aftenblad i dag lister han opp faresignalene. Han mener skifergassrevolusjonen får større følger for energiforbruket, at norsk sokkel blir mindre attraktiv og at oljeselskapene må kutte i investeringene og finne frem sparekniven. Og han mener at man allerede ser tegn til nedgang.
- Oljen har fått en ny konkurrent - skifergass. Dette er en energikilde som er mye billigere enn olje. Derfor kan det godt tenke seg at mesteparten av transportsektoren i USA bytter over til gass. Da faller oljeprisen.
Forlater sokkelen
Etterhvert er konsekvensen at oljeselskapene ikke tjener penger. Da kan vi komme til å se en stagnasjon i offshoremarkedet i Norge og en nedgang i prisene for en rekke ulike oljeservicetjenester, for eksempel riggrater.
Hermanrud sier at dette trusselbildet allerede nå fører til at oljeselskapene prioriterer tøffere.
- Et tegn i tiden er at både Marathon Oil og RWE Dea har sagt at de ønsker å selge seg ut av Norge. I tillegg har Talisman også ytret et ønske om å forlate norsk sokkel.
Hermanrud sier til Stavanger Aftenblad at mange selskaper ser at offshore Norge er ikke det mest spennende de kan holde på med nå.
Når oljeindustrien kutter investeringene vil dette også gå ut over oljeservicebedriftene.
- Vi så allerede i fjor at oljeservicebedriftene skuffet på børsen. Det er ikke noe dramatisk i det ennå. Men der det har vært fantastisk bra, er det kanskje ikke så bra fremover.
Oljeturnus for fall
Hermanrud tror også at selskapene i sin jakt etter å kutte kostnader kan komme til å se nærmere på oljeturnusene.
- Når selskapene blir mindre interessert i å investere, får de plutselig litt mer makt. Statoil kan få makten i stedet for de ansatte, og det kan bli et økt press på både antall ansatte og på lønninger.
- Hvis oljen nå blir utkonkurrert så kommer vi ikke til å stoppe å produsere olje i Norge fordi at gassen har tatt over. Og da må vi få ned kostnadene mye. En måte er å jobbe nærmere en 3-3 turnus som vi gjorde før, og ikke en 2-4 turnus. Effekten på kostnadene til Statoil ville vært 30 prosent, sier han.
I tillegg kommer konkurranse fra andre sokler.
- Nå begynner Mexico å gjøre det mer attraktivt for oljeselskapene å investere. Iran har nettopp gått ut med et lignende initiativ. Så begynner kanskje Venezuela. Men spørsmålet er hva skal Norge gjøre for at det skal bli mer attraktivt for oljeselskapene å investere? spør han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.