Både Kina og Norge har hatt enorme overskudd i handelen med andre land og begge har pøst på med motkonjunkturpolitikk, og tilsynelatende sluppet unna finanskrisen.
Men det tror ikke professor Michael Pettis, med bakgrunn fra Wall Street, og som nå underviser i finans ved Guanghua School of Management ved Peking Universitet i Beijing. Han mener problemene ligger foran oss, og da spesielt for Kina, skriver Dagens Næringsliv.
Pettis Kina vil gå inn i et tiår med lavere vekst og at det vil ramme Norge gjennom lav oljepris.
Som Japan
Pettis er kritisk til den kinesiske vekstmodellen hvor all vekt har vært lagt på produksjon, investeringer og eksport.
- Kinesiske husholdninger har blitt tvunget til å subsidiere produksjonen, mener Pettis.
Det gjøres ved svak valutakurs og lav rente. Lav rente er skatt på sp#229, slår finansmannen fast.
Pettis mener Kina nå gjør det samme som Japan gjorde på slutten av 1980-tallet. Det gikk bra i noen år, men etter toppen i 1989 gikk Japan inn i det som har blitt kalt Japans tapte tiår.
Venter rystelser
Finansekspertens prognose er at veksten i Kina faller til mellom fem og syv prosent og holder seg der i et tiår. Det vil forårsake rystelser i et land som de siste 30 årene har vært vant til en årlig vekst på rundt ti prosent.
- Vi som har lest finanshistorie er alltid pessimister, sier Pettis til DN.
Kina har historiens største handelsoverskudd. Historiens tredje største overskudd hadde USA i 1929, og da gikk det riktig galt. Det nest største hadde Japan i 1987 og det gikk også riktig galt. Historiens største hadde Kina i 2007, og Pettis tror det igjen vil gå galt.
Et av resultatene er ifølge Pettis at prisen på olje vil falle.
For Norge betyr det at oljeinntektene vil stupe, og dersom oljeprisen blir lav over en lengre periode vil det også ramme investeringene i Nordsjøen og verkstedsindustrien.
Les også:
- Vi går inn i en ny verden
<b>Boblene som truer Kina</b>
<b>Advarsel fra Kina-topp</b>
<b>Kineserne kommer</b>
<b>Første handelsunderskudd for Kina på seks år</b>
<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.