De to bankene krevde at kunder måtte kjøpe en produktpakke for å oppnå bankenes beste betingelser, noe som i hovedregel er forbudt. Forbudet skyldes at myndighetene mener produktpakker kan være med på å undergrave konkurransen mellom bankene.
Regelverket åpner imidlertid for unntak der bankene kan begrunne en lavere lånerente med at banken får kostnadsbesparelser ved å bunte produktene sammen. Hverken Sparebank 1 SR-Bank eller Larvikbanken Brunlanes Sparebank klarte å overbevise Finanstilsynet og departementet om at dette var grunnen til at de tilbød lavere lånerenter til sine programkunder.
Mener de hadde rett
Sparebank 1 SR-Bank kommer til å innrette seg etter vedtaket, men mener fortsatt at de burde ha fått medhold.
- Det vi har gjort er å knytte smartlånet vårt opp mot at kunden sparer jevnt eller har en buffer på konto. Basisen for dette er at vi mener risikoen blir lavere for banken når det er tæringsevne hos kunden, sier kommunikasjonsdirektør Thor-Christian Haugland.
Får å få en rente som var rundt 0,30 prosent lavere enn på et ordinært lån måtte kundene enten ha en fast spareavtale på 500 kroner i måneden eller minimum 40.000 kroner stående på konto til enhver tid. Alternativt kunne kunden slippe unna om den hadde en livsforsikring gjennom Sparebank 1 SR-Bank.
- Hele håndverket vårt dreier seg om å prise risiko. Modellene våre basert på historikk og statistikk som viser at for denne typen kunder er det lavere risiko å yte lån til, sier Haugland.
Ukjent
Administrende banksjef Trygve Jacobsen i Larvikbanken var ikke kjent med Finansdepartementets vedtak når DN når han på telefonen.
- Dette er nytt for meg, sier han.
Jacobsen vil ikke svare på spørsmål knyttet til departementets vedtak før han får satt seg inn i det.
- Men jeg kan bekrefte at vi har fortsatt salget av dette produktet inntil vi har fått et endelig vedtak.
Varslet Finanstilsynet
Saken har sitt utspring hos Finansportalen.no, et nettsted som skal gjøre det lettere for folk å orientere seg i vrimmelen av lånetilbud, sparekontoer og brukskontoer. Nettstedet mente i 2012 at en rekke banker markedsførte produkter som kunne være i strid med det såkalte produktpakkeregelverket, og varslet Finanstilsynet.
Forbud
Produktpakkeregelverket forbyr to typer produktpakker.
En finansinstitusjon kan ikke tilby en tjeneste på betingelse av at kunden samtidig skaffer seg en annen tjeneste.
Den andre formen for ulovlig produktpakke er å innrømme en kunde særlig gunstige vilkår på betingelse av at kunden samtidig kjøper flere tjenester.
Undersøkte 25 banker
Finanstilsynet undersøkte produktpakkene til 25 banker og fattet høsten 2012 vedtak om stans i markedsføring og salg av SR-Bank og Larvikbankens pakker. Produktpakkene bankene tilbød innbar at kundene måtte kjøpe bank-, forsikrings- og/ eller fondsprodukter, samt en produktpakke som fordrer en kombinasjon av lån og sparing/innskudd.
Begge påklaget vedtaket. Etter først å ha fått klagen avvist av tilsynet, klaget bankene vedtaket inn til Finansdepartementet. Uten å få medlhold.
I pressemeldingen fra Finanstilsynet står det at det forutsetter at institusjonene innretter sin virksomhet i tråd med Finansdepartementets vedtak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.