Sandnes Sparebanks kraftige vekst de siste årene slår nå tilbake. En fjerdedel av bankens utlån til næringslivet er definert som «høy risiko», skriver Dagens Næringsliv.

To tredjedeler av bankens næringslivslån er plassert i gruppene «middels» til «høy» risiko.

-Vi har på en måte forskuttert mange av de svake resultatene som vi tror kommer i år og i 2010, sier viseadministrerende direktør Vidar Torsøe i Sandnes Sparebank til DN.

Les også: Skjerper kontrollen med norske banker

Sparebanken fikk ifjor det dårligste resultatet i bankens historie, med et minusresultat på 87 millioner kroner.

I 2009 og 2010 kan det imidlertid gå mye verre, skal man tro årsrapporten. Sandnes Sparebank har omklassifisert hele risikoprofilen på utlånsporteføljen sin. Resultatet er lite lystig:

Utenfor loven
Bankens kontrollkomité skriver i et brev vedlagt årsrapporten, datert 17. mars i år, at to av bankens engasjementer med to næringslivskunder går ut over lovens øvre grense for store engasjementer.

- Det at vi kom over denne grensen, skyldes blant annet den kraftige svekkelsen av kronekursen mot slutten av året, fordi en av aktørene var eksponert i andre valutaer. I dag er vi under grensen igjen, sier Torsøe til DN.

Det er imidlertid ikke bare på utlånssiden at Sandnes Sparebank har høy eksponering og risiko mot næringseiendom. Som DN tidligere har skrevet, ble banken ifjor høst ufrivillig eier av to store kontorbygg i Stavanger-området. Banken betalte 317 millioner kroner for byggene, som var planlagt syndikert og solgt til småinvestorer. Salget mislyktes. Nå har banken gitt opp videresalg, og nedskrevet verdien med 41 millioner kroner.

Sviende meglerkjøp for Sandnes Sparebank og andre banker: - Bommet stygt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.