Arne Viken (36) fra Bergen har kjøpt tre boliger – uten å bruke de 170.000 kronene han har stående på konto i BSU – boligsparing for ungdom. Nå vil han bruke dem til å bygge garasje, noe han trodde var klarert med banken.
Hvert år taper staten i overkant av én milliard skattekroner på fradraget på BSU-kontoer. Målet var å gjøre det lettere for unge å få kjøpt bolig, men skal man tro ulike forum på nettet, brukes pengene til bil, reiser, møbler og bryllup. Skatteetaten advarer bankene mot for fri BSU-tolkning.
– Dersom det viser seg at bankenes praksis ikke er i tråd med regelverket, må vi vurdere om det er behov for å presisere hvordan regelverket skal forstås, sier seksjonssjef for personskatt Lene Ringså Solberg.
Tilbakebetaling av skatt
I 2013 fikk 360.000 personer skattefradrag via BSU. Dersom du bruker BSU-pengene til annet enn boligformål, skal du betale tilbake skattefradraget du har fått på pengene.
Viken trodde han kunne bruke hele beløpet til å føre opp ny garasje eller pusse opp leiligheten han kjøpte i 2009.
– Jeg måtte forhøre meg med banken, fordi jeg var usikker. Det virket som om pengene kunne brukes til hva jeg ville, så lenge det hadde med bolig å gjøre. Det oppleves fritt, sier han.
Fagsjef Rolf Mæhle i Finans Norge sier det ikke er grunn til å love mer enn regelverket gir åpning for.
– For det første er regelverket omfattende og detaljert, og gir svar på de fleste spørsmål. For det andre er BSU-ordningen så gunstig på grunn av skattefradraget og svært høye innskuddsrente, at det ikke er behov for å love for mye, sier han.
Les også: Spareformen som passer deg
Nei til vedlikehold
Ifølge regelverket kan Vikens BSU-penger brukes til garasjebygging, men garasjen skulle da ha blitt bygget «i sammenheng med» boligkjøpet for snart seks år siden.
– Spørsmålet er hva som ligger i begrepet «i sammenheng med». Intensjonen er nok at det tidsmessig skal ligge samtidig eller svært nært hverandre, men det kan jo være gode grunner til at det tar noe tid å få anskaffet garasjen. Her er det med andre ord et lite tolkningsrom, sier Rolf Mæhle, fagsjef i Finans Norge.
Selv om Viken kan bli nødt til å tilbakebetale skattefordelen, tar han det hele med et smil.
– Jeg er sent ute med alt, sier han.
Uttak av BSU-midler kan heller ikke brukes til påkostning eller vedlikehold av boligen.
Det Viken imidlertid kan bruke BSU-midlene til, annet enn til kjøp av ny bolig, er å betale ned eksisterende boliglån.
Nordmenn plasserte ifjor 4,8 milliarder kroner i BSU, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Hensikten med BSU har vært å legge til rette for unges muligheter til å komme seg inn i boligmarkedet. For å kunne kjøpe sin første bolig, må en i dag ha minst 15 prosent i egenkapital for å få lån.
Viken har kjøpt tre boliger uten å bruke av kontoen, som gir over fire prosent rente. Bankene oppgir dessuten at 10–20 prosent av kundene sparer BSU-en til etter de er 34 år.
– Det er ikke noe i veien for å beholde BSU-kontoen etter fylte 34 år og håve inn renteinntekter så lenge du bare kan. Jeg tror de fleste banker, men ikke alle, opprettholder den høye renten så lenge det er penger på konto, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.
Han sier det er tydelig at mange unge klarer å skaffe nok egenkapital til bolig uten å måtte ta av BSU-pengene.
– Det er enten veldig imponerende, eller så har de fått veldig god hjelp hjemmefra, sier Gundersen.
Les også: Sivert (27) sparer til pensjon
Politisk uenighet
Flere har stilt spørsmål ved effekten av BSU.
Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet under den rødgrønne regjeringen skrev i 2012 at «BSU-ordningen fører sannsynligvis i liten grad til økt samlet sparing, men i første rekke til omplassering av sparing. Dessuten er det skattemessig fordelaktig å låne for å plassere pengene i BSU, noe som ikke kan sies å være sparing. Alt i alt er det lite trolig at en utvidet BSU-ordning er særlig egnet for å øke de unges sparing.»
Ifjor økte den nåværende regjeringen maksimalt sparebeløp til 200.000, opptil 25.000 kroner i året.
– Ordningen gir unge incentiver til å sette av sparebeløp til boligkjøp, og dette beløpet er således en betydelig satsing på unge som etablerer seg i boligmarkedet, sier statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet. Han presiserer at BSU-midlene må gå til bolig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.