Og det blir ikke bedre i 2015.
Sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea kan love dem som sparer utelukkende i bankinnskudd eller pengemarkedsfond at de kommer til å tape penger i år også. Den lave renten som er så gunstig for dem som sitter med lån, er svært så ugunstig for dem som sparer i renteprodukter.
– Investorene glemmer at korte renter ikke alltid klarer å kompensere for inflasjon, skatt på renteinntekter og eventuell formuesskatt. Faktisk har korte renter etter skatt vist negativ realavkastning i åtte av de ti siste årene, noe som har ført til fallende kjøpekraft for dem som har hatt for stor andel av sparepengene i disse spareformene, sier Rein.
Les også: Marte Haugen Søvik (35) satte alle sparepengene i aksjer(Krever innlogging. fire uker for 1,-)
Negativ realavkastning
Han understreker at det finnes fordeler med rentesparing også. Både at det er lav risiko, forutsigbart og at pengene er lett tilgjengelig er noe sparere med angst for risiko setter pris på.
– Men prisen for fordelene er lav avkastning, slår Rein fast.
I 2014 var det en inflasjon på to prosent. For at sparepengene skal vokse og gi mer kjøpekraft, må altså avkastningen være større enn det. Det var den ikke. Referanseindeksen for pengemarkedsplasseringer er ST1X (tre måneders statsobligasjonsindeks). Den viste en avkastning på 1,3 prosent ifjor.
– Hvis vi i tillegg tar hensyn til avkastningsskatt på 27 prosent og formuesskatt på én prosent, så sitter vi igjen med en negativ realavkastning på to prosent for 2014.
Se her hvordan avkastningen på sparekonto vs aksjer har utviklet seg de siste 30 årene:
Saken fortsetter under grafikken
2015 blir ikke annerledes.
– Til tross for at den nye regjeringen reduserte formuesskatten fra én prosent til 0,85 prosent, er utsiktene for korte renter svake. Hvis vi legger til grunn en gjennomsnittlig pengemarkedsrente på ett prosentpoeng, at Norges Bank når sitt inflasjonsmål på 2,5 prosent og skatt, sitter vi igjen med en negativ realavkastning på 2,8 prosent. Det vil i så fall være den dårligste realavkastningen på svært mange år, sier Rein.
Han anbefaler den risikoaverse å våge seg ut på et sparemarked med litt høyere risiko.
– Vi anbefaler en viss andel renter i porteføljen, men sparingen bør også bestå av aksjer og obligasjoner slik at kjøpekraften opprettholdes og økes over tid, sier Rein.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.