Nesten en av fire med boliglån sier de ikke vil klare en renteøkning – eller at de bare vil klare en mindre renteøkning. Det viser en undersøkelse som er tatt opp etter at Norges Bank senket styringsrenten.

Boliglånsrentene har krøpet ned på 2-tallet for mange bankkunder etter at Norges Bank satte ned styringsrenten til rekordlave 1,25 prosent i begynnelsen av desember.

Det har knapt vært billigere å låne penger her i landet enn nå.

Likevel sier 23 prosent av de med boliglån at de bare vil tåle en beskjeden – eller ingen – renteøkning nå.

– Her bør alarmklokkene ringe, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, som har fått utført undersøkelsen i regi av Respons.

Dårlig vane

Av et landsrepresentativt utvalg på 1.048 personer sier 5 prosent at de ikke tåler noen som helst renteøkning ut over dagens nivå. 7 prosent sier at de kan tåle en renteøkning på inntil 1 prosentpoeng, mens 11 prosent svarer at de vil klare en renteøkning inntil 2 prosentpoeng.

– Men bankene gir jo ikke lån med mindre du tåler en renteøkning på 5 prosentpoeng?

– Renten har vært lav helt siden finanskrisen, og mange har vent seg til dagens kunstig lave rentenivå. Mange lar seg friste til å la overskuddet forsvinne i det store sluket, rett og slett finansiere økt forbruk. De kan få seg en overraskelse ved en plutselig renteoppgang, sier Gundersen.

Spar nå

Etter litt over 1.000 dager med en styringsrente på 1,5 satte Norges Bank styringsrenta enda et hakk ned tidlig i desember. Ikke noe tyder på noe snarlig renteløft.

– Det begynner å sette seg, dette rentenivået. Så vi blir lurt til å tro at en rente på 3 prosent er det normale, ikke 6 prosent – som er et mer normalt nivå, sier Gundersen.

Hans råd og klare oppfordring til låntakere flest, er som følger:

– Bruk det du får ekstra til å spare. Det er sjelden du har så gode muligheter til å spare som nå. Da står du bedre rustet når rentene begynner å stige. En annen mulighet er å betale ned ekstra på lånet, eller en kombinasjon av de to. I alle fall bør du unngå avdragsfrihet på lånet. Det skal bare være en sikkerhetsventil. Lånet må uansett betales, og det blir ikke billigere den dagen renten stiger, sier Gundersen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Renterenn hos bankene

 

Dette er den eneste formen for banksparing som lønner seg