Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert:
– Alle unge burde egentlig spare i BSU, sier Martine Aarrestad.

27-åringen leder Nordeas ungdomssatsing Nordea Ung, der unge rådgivere snakker med enda yngre kunder om alt fra nettbank og visakort til boligsparing og trang studentøkonomi.

– Noe av det viktigste vi gjør er å lære de unge å spare tidlig. Derfor gjør vi så godt vi kan for å ringe alle de unge kundene på 18-års­dagen. Får vi ikke til det, gjør vi det ihvertfall i løpet av samme måned, sier Martine Aarrestad.

Kan lite om privatøkonomi

Av Nordeas rundt 100.000 kunder mellom 18 og 34 år, har rundt 43.000 en BSU-konto med positiv saldo. Ytterligere 10.000 har åpnet BSU-konto, men ikke tatt den i bruk, opplyser Aarrestad.

Martine Aarrestad er leder i Nordeas ungdomssatsing, Nordea Ung.
Martine Aarrestad er leder i Nordeas ungdomssatsing, Nordea Ung.
– Hvorfor sparer ikke flere i BSU?

– For mange unge virker det å kjøpe egen bolig langt frem i tid. De kjenner heller ikke til hvor gunstig skattefradraget er og hvor gode betingelsene er. Vi ser dessuten generelt at forståelsen for privatøkonomi er ganske dårlig. Det er ikke tema i skolen, og hvis ikke man har diskutert det med foreldrene, er det vanskelig å fange opp mulighetene som ligger der, sier Aarrestad. Hun kjenner seg ikke igjen i at hjelp fra foreldre til boligkjøp gjør unge mindre påpasselige for egen sparing.

– Jeg vet ikke helt om det er riktig. Flertallet får ikke hjelp hjemmefra, sier hun.

Aha-opplevelse

Aarrestad sier mange blir over­rasket over hvor krevende det er å spare det som trengs for å komme seg inn i boligmarkedet.

– Mange får seg en aha-­opplevelse når de ser hva som trengs av egenkapital for å få seg en bolig, og mange innser at det tar flere år enn de hadde håpet på. Derfor snakker vi med 18-åringene om dette, og en sånn aha-­opplevelse må kanskje til for at man skal begynne å spare også, sier hun.

Gjennomsnittsalderen i teamet er på 24 år – langt under snitt­alderen i banken ellers. Martine Aarrestad har bevisst plukket unge mennesker til teamet.

– Det viktige er at de vet hvilket språk de skal bruke, og at de også er i samme situasjon, sier hun.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.