Med rekordlave innskuddsrenter er det for mange nordmenn blitt mindre gunstig å spare penger i banken. Nå ligger innskuddsrentene på under to prosent. Med en prisvekst på nærmere tre prosent vil du faktisk tape penger på å ha dem plassert i banken.
Ifølge investeringsdirektør forvalter Gunnar J. Torgersen i Holbergfondene handler alt om horisont og risikovilje når det gjelder hvordan man bør spare og plassere pengene sine.
- Har du kort horisont og er motvillig til å ta risiko, så er det banksparing som er tingen, sier han til DN.
Dersom du har lang horisont er Torgersen klar på at du bør være villig til å ta mer risiko.
- Da bør du spare i aksjer. Det er et generelt råd. Historien viser at over tid får du best avkastning i aksjemarkedet, sier han.
- Det svinger selvfølgelig, så du må være forberedt på en humpete vei før du er i mål, legger Torgersen til.
Risikofri spareform
Investeringsdirektøren viser imidlertid til en annen spareform, som er helt risikofri, nemlig å betale ned på lånet med ekstra avdrag. Dette er noe man nødvendigvis ikke tenker på som sparing, og som særlig er gunstig for unge, mener Torgersen.
- Det høres kanskje litt rart ut, men det å betale ned på gjeld er helt risikofri sparing. Dersom man er ung har du sannsynligvis mye gjeld, sier han.
Når man har passert 30 år, anbefaler Torgersen at man begynner å tenke på pensjon.
- Da er det igjen horisont og risikovilje som bestemmer, understreker han.
Torgersen trekker også frem høyrenteobligasjoner, en spareform som har blitt mer populær i Norge i det siste.
- Det er en mellomting mellom bankinnskudd og aksjer. Der har du en risiko som er mindre enn aksjemarkedet men høyere enn bankinnskudd, og en avkastning som er attraktiv med dagens lave rentenivå, sier han.
Kunnskapsterskel
Torgersen legger ikke skjul på at det kan oppstå en kunnskapsterskel når det gjelder å sette seg inn i høyrenteobligasjoner og aksjer. Mange vil spare i bankinnskudd fordi det er det enkleste alternativet.
Han viser til at fond er en enkel måte å plassere penger uten at man trenger så mye kunnskap.
- Det gjelder spesielt høyrenteobligasjoner, som er et marked for de profesjonelle. Aksjer blir litt annerledes, det kan mange ha som hobby. Men det er jo et marked for de profesjonelle det også, sier Torgersen.
- Man trenger ikke å være ekspert for å utnytte de sparemulighetene som er i markedet, sier han.
Mest lønnsomt
Den aller mest lønnsomme sparingen i Norge idag er Boligsparing for ungdom (BSU), ifølge investeringsdirektøren.
Dette er en spareordning de fleste banker tilbyr. Beløpene som settes inn gir skattefordeler og rentebetingelsene på kontoen er betydelig mer gunstige enn vanlige sparekontoer. Imidlertid kan man bare spare på BSU til og med det året man fyller 33 år, og sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån.
- Er man i skatteposisjon og har mulighet til å spare i BSU, er det den beste spareformen. Men det er selvfølgelig visse beløpsbegrensninger, sier Torgersen.
På en BSU-konto kan du sette inn maks 25.000 kroner årlig, og til sammen maks 200.000 kroner. Dette beløpet er foreslått økt til 300.000 kroner av Regjeringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.