- Det er et verdivalg. Vi flyttet ikke primært fordi vi ikke hadde råd til å bo i Oslo, men vi fikk mye mer for pengene ved å flytte ut av byen, sier Christopher Honningsvåg (32) til DN.no, som er konsulent i Hartmark Consulting på Skøyen i Oslo.

Nå får du vesentlig mer for pengene om du velger å kjøpe bolig utenfor Oslo, men prisene rundt hovedstaden blir også presset opp. Ifølge Prognosesenteret bygges det spesielt for få boliger per år i Oslo-området, og etterspørselen øker kraftig.

- Grensene til Oslo vil smelte mer og mer sammen. Det merker jeg godt på visninger i områdene utenfor Oslo, sier Marius Berger, eiendomsfullmektig i Privatmegleren Oslo til DN.no.

Les også:
Sjekk hvor mye du kan spare på å pendle
- Boligkjøperne må tørre å vurdere alternativer

 

Sparte ti millioner
Honningsvåg og samboeren Gunvor Holmer (31) flyttet til sin nye enebolig på 390 kvadratmeter på Skedsmo i februar. Prislappen var seks millioner kroner. I tillegg tjener de på å leie ut en del av boligen. Gitt at man skulle fått tak i en tilsvarende enebolig i Oslo, ville gjennomsnittsprisen på en 390 kvadratmeters enebolig her vært over 16 millioner kroner.

Nå pendler begge til Oslo hver dag, men trives godt med det.

- Det er helt klart fordeler og ulemper med å flytte ut av Oslo, men vi er fornøyde med valget. Tidligere hadde vi en loftsleilighet på Torshov som var kjempekul, men vi begynte å tenke på større plass. Får vi barn etter hvert, er det helt klart en fordel, sier Honningsvåg, og legger til:

- Av ulemper merker jeg det blir litt vanskeligere å for eksempel ta en spontan pils etter jobben. Taxi-prisen blir også rundt 650 kroner hjem fra byen. Men det er helt klart at dette ikke veier opp for hva vi har fått for pengene i forhold til den høye kvadratmeterprisen i Oslo.

Boligpriser med cirka én times radius rundt Oslo:

- Plutselig blir det mye billigere
Eneboliger i Oslo er desidert dyrest i landet. Med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 41.100 kroner, vil en enebolig på 200 kvadratmeter koste over 8,2 millioner kroner i snitt (se tabell).

Reiser du til Bærum, vil prisen falle med 660.000 kroner i snitt. Videre koster en gjennomsnittlig enebolig i Asker over 1,6 millioner kroner mindre enn i Oslo. I Drammen sparer du 3,7 millioner kroner i snitt. Flytter du videre til Vestfold, til for eksempel til Sande eller Holmestrand, vil eneboligen bli henholdsvis 4,6 millioner kroner billigere sammenlignet med Oslo (Vestfold uten Sandefjord og Tønsberg).

Nord-øst synker prisene betraktelig. I regionen Øvre Romerike synker snittprisen med 4,5 millioner kroner for en enebolig på 200 kvadratmeter. Øvre Romerike innebærer blant annet byene Eidsvoll, Ullensaker, Nannestad, Hurdal og Nes. Kjører du tre kvarter videre herfra vil du spare hele 5,6 millioner kroner på å kjøpe en bolig i Oppland uten Lillehammer, sammenlignet med hovedstaden.

Stjeler mye tid
Velger du å pendle fra regionen Follo sør for Oslo, for eksempel fra Ski, Spydeberg, Nesodden, Vestby, Ås eller Askim, vil prisene her falle med gjennomsnittlige 2,94 millioner kroner. Alternativt er det også fullt mulig å pendle fra Moss eller Sarpsborg, hvor du kan spare henholdsvis fire og fem millioner kroner sammenlignet med en tilsvarende gjennomsnittlig Oslo-bolig.

- Jeg merker godt at disse områdene blir mer og mer populære på visninger. Vestfold og Østfold er mye mer populært enn områdene nord for Oslo, bemerker eiendomsfullmektig Marius Berger.

Berger har selv vært en pendler tidligere, og advarer mot at dette stjeler mye tid av døgnet og krever ekstra energi. Han anbefaler derfor å ikke flytte lengre unna Oslo enn én times avstand, og opplever også disse områdene med en times radius rundt hovedstaden som de mest populære blant Oslo-folk.

Strekker du imidlertid radiusen rundt Oslo enda litt lenger, vil du kunne kjøpe boliger som har Norges billigste gjennomsnittlige kvadratmeterpris.

Les også:
- Dette betyr fortsatt prisvekst i boligmarkedet
Lønnsveksten skal ned - men du får mer å rutte med
- Kraftig økning i nybolig-salget
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.