Familiene Bratli og Duedahl får en fot innenfor ved å gå sammen om hyttekjøpet.

- Dette er en kjempefin mulighet til å få en fin ny hytte til en overkommelig pris, sier hyttekjøper Arne Bratli (47).

De færreste har råd til å kjøpe drømmeboligen når de skal inn på boligmarkedet. Det samme gjelder inngangsbilletten til hyttemarkedet. De siste årene har gjennomsnittlig salgspris ligget på 1,5 millioner kroner.

 

 

 

Arne Bratli er sammen med kona Carina (44) og sønnen Eirik (13) på Norefjell for å se hvor langt hytteprosjektet deres har kommet. Råbygget er satt opp, men ikke alle gulv og vegger er på plass. De ser seg ivrig omkring, og prøver å forestille seg hvordan alt blir når hytten skal stå ferdig til vinterferien.

Delt løsning
For å få råd til hyttedrømmen velger de å kjøpe sammen med venneparet Line Duedahl (33) og Johnny Duedahl (40). Hver av familiene betaler 1,6 millioner kroner for en halvpart av en hytte i prosjektet ”Utsikten”, som ligger rett ved alpinanlegget på Norefjell. Den litt over 80 kvadratmeter store hytten vil inneholde en stor stue med åpen kjøkkenløsning, tre soverom og to bad når den er ferdigstilt. Totalt har de to familiene betalt 3,2 millioner kroner for hytten. Den finansieres utelukkende med lån.

- Det at vi er to familier om dette kjøpet gjør at vi fortsatt har en fleksibilitet i økonomien. Den lave renten påvirker selvfølgelig positivt, men vi har tatt høyde for at den vil gå opp, sier Line Duedahl, som regner med at kostnaden for å realisere denne drømmen vil ligge på rundt 5.000 kroner i måneden per familie. Dette inkluderer lån, avdrag og fellesutgifter for hytteprosjektet.

- Kan bli et økonomisk slit
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea mener venneparenes spleising er en god inngangsbillett til hyttemarkedet. Likevel ber hun folk tenke nøye gjennom hva de gjør.

- Dette er i utgangspunktet en fin løsning, men det er viktig å ta sine forholdsregler. Tenk godt gjennom hvor mye det vil koste å betjene et lån i forhold til hvor mye man vil bruke hytten. Andre kostnader som vedlikehold, forsikringer, kommunale avgifter, strøm og mulig eiendomsskatt må også regnes med. Gjør man ikke det kan hytten ende opp med å bli både et økonomisk slit og et irritasjonsmoment, sier hun.

Warloe mener også det er viktig å ha en klar avtale fra første stund. Både når det gjelder kostnader knyttet til vedlikehold, bruk av hytten og hva man gjør om en av partene vil selge.

Også Bjørn Erik Øye fra Prognosesenteret mener det er viktig å tenke på disse tingene.

- Selv ikke familiemedlemmer klarer dette. Det er også mye mer enn bare et kjøp. Hytten skal driftes, vedlikeholdes og alt dette skal også gjennomføres i overensstemmelse med hverandre, sier han.

Øye mener for mange tenker at livssituasjonen slik den er nå skal være konstant. Han påpeker at det kan skje at det butter i mot, enten økonomisk, eller at noen går fra hverandre.

Les mer om Øyes meninger:
- Selv ikke familiemedlemmer klarer dette

Deling av tid og penger
Familiene har inngått en avtale om å dele året i tre, hvor den enkelte familie har en tredjedel med eksklusiv bruk hver. Den siste delen er til felles bruk.

- Vi deler også de viktige feriene som høst-, vinter- og påskeferie i to, eller egentlig i tre, slik at den ene familien har første del og den andre familien har den siste delen. I tillegg har vi et par dager på midten som er felles slik at vi alle får vært sammen, sier Bratli.

Familiene har vært venner et par år, og mener denne fordelingen skal gå fint. De mener det viktigste er det følelsesmessige rundt det å eie noe sammen. Derfor har de diskutert hva som skjer dersom en av familiene ønsker å selge.

- Nedturen er selvfølgelig om man blir tvunget til å selge og at man da kan gå med tap, men kontrakter og dokumenter er bare papirer, og betyr til sist ikke så mye. Om den ene av økonomiske årsaker ser det nødvendig å selge, må man være følelsesmessig forberedt på at slike ting kan skje, sier Bratli.

Sentralt og billig
Tilgangen til fasiliteter i nærheten av hytta er viktig for de to familiene.

- Med våre tre barn og deres to, er det viktig å ha aktiviteter lett tilgjengelig. Når dette prosjektet dukket opp var valget enkelt, sier Bratli.

De hadde tidligere vurderte å kjøpe tomt for å bygge selv, men fant ut at det fort kunne bli dyrt. De var også inne på tanken om å kjøpe en liten og billig hytte, men slo også dette fra seg.

- Vi ser på hytte som et sosialt prosjekt, og da blir 48 kvadratmeter litt for lite til å ha med seg venner, sier Bratli.

Duedahl peker på den korte reiseveien som utslagsgivende for hyttevalget. Fra deres hjem i Asker, bruker de under halvannen time til de er fremme på Norefjell.

- Vi ville aldri kjøpt hytte på Hafjell eller Hemsedal. Det er for langt unna. Her er det slik at man kan reise opp en fredag, men fortsatt reise ned igjen på lørdag om man har planer, sier hun.

Begge familiene hadde snakket om at de ønsket å komme seg inn på hyttemarkedet da de kom over dette prosjektet i sommer. Derfra gikk det fort fra de bestemte seg for å kjøpe til de satt i kontraktsmøte 21. september i år.

- Jo eldre man blir, jo fortere går ting. Dessuten finner man fort ut at man ikke får mye for under to millioner kroner når man begynner å lete i markedet. Så her var det bare å slå til, sier Bratli.

Les mer:
Værsyke hyttekjøpere
Turbulens truer daft hyttemarked
Slik kupper du drømmehytten

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.