Den kraftige prisoppgangen på råvarer verden over bekymrer det internasjonale pengefondet IMF. Samtidig vegrer europeiske sentralbanksjefer seg for å kutte rentene, til tross for svakere vekstutsikter.
- Inflasjonsbekymringene har kommet til overflaten igjen etter flere år med stillhet, slår fungerende IMF-sjef John Lipsky fast, ifølge Financial Times.
Advarselen fra IMF kommer samtidig som oljeprisen har gått over 125 dollar fatet, noe som tilsvarer en dobling i løpet av de siste 12 månedene.
Stadig høyere matvarepriser har ført til opptøyer flere steder i verden. IMF advarer mot at matvareprisene vil forbli høye i overskuelig fremtid, og at dette kan bidra til ytterligere uroligheter.
Importerer amerikansk pengepolitikk
Lipsky mener også at flere land i Asia og Midt-Østen fører en type pengepolitikk som er inflasjonsdrivende. Årsaken er at landene mer eller mindre importerer pengepolitikken sin fra USA, ettersom de har bundet sin egen valuta opp mot den amerikanske dollaren.
Lipsky mener kreftene som presser prisene oppover fremtrer som fundamentale, og at de blir forsterket av lavere rentenivå i USA og svakere dollar. Han er optimistisk med tanke på å unngå en lignende situasjon som i 1970-årene, men vil heller ikke avvise at vi kan få en reprise. På 70-tallet førte høyere energipriser til økte inflasjonsforventninger og akselererende inflasjon.
Ifølge pengefondet kan omtrent 25 dollar av prisøkningen på olje siden 2002 forklares med dollarfallet.
- IMFs forskning antyder at lave renter har ført til at råvareprisene har økt mer enn den tradisjonelle effekten som økt etterpørsel gir, sier Lipsky ifølge FT.
Vegrer seg for rentekutt
Det økende pris- og kostnadspresset har også fått sentralbanksjefene i Europa til å uttrykke økt bekymring for inflasjonsrisikoen.
Jean-Claude Trichet, som er sentralbanksjef for Den europeiske sentralbanken ECB, sier eurosonen opplever en forlenget periode med høye inflasjonsrater. ECB holdt renten uendret på 4,0 prosent torsdag, til tross for at det er flere tegn til avtagende vekst i eurosonen.
Også Bank of England valgte å la renten ligge i ro på 5,0 prosent torsdag. Bankens rentekomite mener den økte spenningen mellom økende inflasjon og lavere vekst ikke gir dem rom til å kutte renten to ganger to måneder på rad. Markedet venter imidlertid at renten kuttes med 0,25 prosentpoeng på møtet i juni.
- Får et inflasjonsproblem
Her hjemme fikk sentralbanksjef Svein Gjedrem seg en inflasjonsoverraskelse fredag. Kjerneinflasjonen, som er Norges Banks foretrukne mål på prisveksten, økte med 2,4 prosent på årsbasis i april.
Norges Bank har et mål om en stabil prisvekst på 2,5 prosent. Ifølge forrige pengepolitiske rapport regnet sentralbanken med en årsvekst i kjerneinflasjonen på 2,2 prosent i april.
- Vi er rimelig sikre på at den norske kjerneinflasjonen vil gå over 2,5 prosent i juni. Disse tallene understreker at Norges Bank er i ferd med å få et inflasjonsproblem, skriver senioranalytiker Arne Lohman Rasmussen i Danske Bank i en oppdatering fra banken fredag.
Og i motsetning til resten av verden er det helt andre forhold som bidrar til den økte inflasjonsbekymringen her hjemme.
- I Norge er det ikke oljen som presser inflasjonen høyere, det er kjerneinflasjonen. Kjerneinflasjonen har steget bratt de siste 12 månedene, noe som trolig gir grunn til økt bekymring hos sentralbanken, mener Lohmann Rasmussen.
Må heve estimatene
Han mener det er liten tvil om at Norges Bank må opprevidere sine inflasjonsanslag i neste Pengepolitisk rapport som kommer i juni.
- Som en konsekvens av det, vurderer vi nå om vi må forandre vårt renteestimat og spå en ny renteøkning i Norge, skriver Lohmann Rasmussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.