Etter en liten økonomisk opptur i 2012 ble fjoråret tøft for mange av fotballklubbene. Lag som Rosenborg, Vålerenga, Viking, Tromsø og Lillestrøm gikk med millionunderskudd, og mange har måtte kutte i kostnadene. Verken forsvarende seriemester Strømsgodset, Lillestrøm eller Vålerenga har klart å sikre seg en hovedsponsor på draktbrystet.
- Den økonomiske situasjonen hos klubbene nå er differensiert, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i Fotballforbundet.
Fra neste sommer må lagene rapportere mer på den daglige driften, og klubber som går med tap vil kunne fanges opp tidligere enn nå.
Kun 25.000 i egenkapital
Mandag ettermiddag legger Nordhaug frem klubblisenstallene på Ullevaal stadion. Da kommer fasiten for fjorårets fotballøkonomi på bordet. Lagene risikerer bøter, poengtrekk eller i verste fall tvangsnedrykk dersom bryter med kravet om å ha positiv egenkapital eller hvis klubbene ligger for lenge på bunnivået, rød sone. Ifølge regelverket kan man kun være i rød sone i 36 måneder av en 60-månedersperiode. 1. divisjonslaget Hamkam sto med 36 røde måneder på rad etter forrige rapportering i slutten av juni ifjor.
- Ved årsskiftet kom vi ut av rød sone. Hamkam fikk et overskudd på 25.000 kroner ifjor, og det var også klubbens egenkapital ved starten av året. Nå må vi ha positiv egenkapital i to år til, ellers risikerer Hamkam å miste lisensen, forteller daglig leder Finn Paulsen.
- 25.000 kroner er ikke mye i egenkapital?
- I 2009 hadde vi 29 millioner i negativ egenkapital. Vi jobber som bare det, men det har vært stramt i mange år i Hamkam, vedgår Paulsen.
Innfører 2.0-versjonen
Styret i Fotballforbundet innførte i 2009 Finansielt oppfølgingssystem (Fos) for å kunne ha bedre kontroll med, og tidligere kunne gripe inn i klubbenes økonomi. Neste sommer innføres 2.0-versjonen av Fos, og der vil den daglige klubbdriften og likviditetssituasjonen få en langt større rolle enn i dag.
- På den måten mener vi å kunne fange opp faresignalene i en tidligere fase, slik at klubber som sliter økonomisk raskere kan komme i gang med å lage handlingsplaner for å løse problemene. sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug.
Han forteller at Fotballforbundet samtidig beholder kravet om at klubbene skal ha positiv egenkapital, men at måling av klubbenes drift og likviditet blir tyngre vektlagt.
- Klubbene får også et felles økonomisystem, som skal rulles ut denne og neste sesong i regi av organisasjonen Norsk Toppfotball. Med en felles plattform og ståsted kan klubbene lettere diskutere problemstillinger på tvers og man kan sammenligne epler istedenfor å sammenligne epler og pærer, sier Nordhaug.
Etter forrige lisensrapporteringsrunde i slutten av juni ifjor var det kun to av dagens eliteklubber, Stabæk og Start, som lå i bunnkategorien rød sone.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.