Fotballklubben Vålerenga har de siste årene slitt med tosifrede millionunderskudd. Som største eier i klubbens aksjeselskap har John Fredriksens tidligere høyrehånd, finansmannen Tor Olav Trøim sprøytet inn 43 millioner kroner bare de to siste årene.
Ved årsskiftet hentet Vålerenga Fotball as inn 10,5 millioner kroner i en fortrinnsrettet emisjon, og Trøim økte dermed sin eierandel i klubbselskapet fra 87 til 94 prosent. Nå har Trøim også gått inn i styret til Vålerenga Fotball as for første gang siden selskapet ble stiftet i 2004.
- Alle ønsker det, og han har bedre tid til det enn tidligere, skriver styreleder i Vålerenga Fotball og partner i advokatselskapet Ro Sommernes Henrik A. Christensen i en SMS.
Tor Olav Trøim og John Fredriksen gikk ifjor høst hver til sitt etter å ha samarbeidet i 19 år. DN har ikke fått svar på henvendelsene til Trøim i dag.
Taper åtte mill. i år
Vålerenga Fotball as fikk ifjor et underskudd på 12 til 13 millioner kroner, opplyser Christensen. 2015-budsjettet til Vålerenga Fotball Elite viser inntekter på 57,5 millioner kroner og et planlagt underskudd på vel åtte millioner som klubbens aksjeselskap må dekke opp.
- På kostnadssiden har vi full kontroll, men klubben kunne hatt både flere tilskuere og flere sponsorkontrakter. Vi skulle ønske oss 3000 flere i snitt på Ullevaal, men sponsorarbeidet har tatt seg litt opp. Målsetningen er at Vålerenga skal gå i balanse i 2016, sa styreleder Henrik A. Christensen i Vålerenga Fotball as til DN i slutten av november ifjor.
Christensen var igår på reise og hadde ikke anledning til å kommentere saken ytterligere. Også Vålerenga Fotballs daglige leder Stig-Ove Sandnes var på reisefot, og sier at de endelige fjorårstallene ikke er klare ennå.
Kuttet 84 mill.
Flere av Vålerengas konkurrenter sliter også med svake tall. Rosenborg-konsernet budsjetterte med et underskudd på seks millioner kroner, men tapte 15,8 millioner før skatt ifjor. Det til tross for at trønderklubben kuttet kostnader sammenlignet med året før på syv millioner, og har redusert utgiftene med til sammen 84 millioner siden 2009.
Ifølge konsernregnskapet falt klubbens billettomsetning med 3,5 millioner, og trenerskiftet, korreksjon av tomtesalgsgevinst i 2012 og nedskrivninger bidro til ytterligere syv millioner i tap. Omsetningen gikk ned nesten ti millioner i fjor, og 2015-budsjettet viser et ytterligere fall på seks millioner til 158,8 millioner i omsetning. Rosenborg legger opp til å gå i balanse denne sesongen.
Reddet av gaver
- Er det realistisk?
- Ja. Vi har lagt opp til 12 millioner i spillersalg og i tillegg er det noe risiko på sponsorsiden og publikumsinntektene, men dette er ikke et veldig offensivt budsjett, sier styreleder Ivar Koteng i Rosenborg Ballklubb.
Brann, som rykket ned en divisjon forrige sesong, la nylig frem regnskap som viser et overskudd på 1,2 millioner kroner og omsetning på 127,7 millioner, 4,5 millioner kroner mer enn i 2013. Men bak inntekstallene skjuler det seg 21,4 millioner i «ekstern støtte», en post som økte med nesten ti millioner. Milliardær Trond Mohn har i en årrekke støttet Brann, og i årsberetningen heter det at uten «ekstraordinære gaver, ville ikke klubbøkonomien gått rundt». Mohn besvarte ikke DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.