Den norske prisveksten holder seg stabilt oppe, og i desember var veksten nøyaktig like høy som Norges Bank hadde spådd på forhånd.
Konsumprisene justert for avgiftsendringer og uten energivarer, den såkalte kjerneinflasjonen, var på 2,4 prosent i desember, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem mandag.
Prisveksten var litt sterkere enn ventet. På forhånd var det ventet at kjerneinflasjon ville stige med 2,3 prosent på årsbasis i desember, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.
Konsumprisindeksen, som inkluderer avgiftsendringer og energivarer, steg 0,2 prosent fra november til desember, mens den var opp 2,0 prosent på årsbasis.
Det var elektrisitetsprisene inkludert nettleie som bidro mest, med en økning på 4,1 prosent. Flyprisene steg med 10,5 prosent, mens prisene på bøker gikk opp med 8,0 prosent i samme periode. For både flyreiser og bøker var prisøkningen fra november til desember noe sterkere i 2009 enn i 2008, melder SSB.
Prisene på klær og matvarer viste derimot nedgang, og falt med henholdsvis 0,9 og 0,2 prosent. Prisene på hotelltjenester sank også fra november til desember 2009.
Som sentralbanken ventet
Norges Bank ventet at kjerneinflasjon ville være på 2,4 prosent i desember. Sentralbanken setter renten med mål om en stabil prisvekst på mellomlang sikt. Målet er at inflasjonen skal være på rundt 2,5 prosent.
Ifølge den siste pengepolitiske rapporten fra Norges Bank venter sentralbanken at kjerneinflasjonen etter hvert vil falle tilbake.
- Fremover venter både vi og Norges Bank at underliggende inflasjon vil falle markert som følge av kronestyrkingen gjennom 2009. Det tar tid før valutakursendringer gir klar effekter på prisene på importerte varer og dermed på underliggende inflasjon, skriver sjeføkonom Steinar Juel i en oppdatering som ble sendt ut før dagens inflasjonstall.
På rentemøtet i desember åpnet visesentralbanskjef Jan F. Qvigstad for at en sterkere krone kan føre til at renteoppgangen fremover ikke nødvendigvis blir like bratt som sentralbanken for øyeblikket ser for seg.
Bakgrunnen er innvirkningen som en sterk kronekurs har på inflasjonsutsiktene.
- Det er klart at hvis kronen styrker seg mye fremover betyr det lavere importert prisstigning og lavere inflasjonsutsikter fremover. Samtidig blir konkurranseevnen for konkurranseutsatt sektor dårligere, det blir et svakere arbeidsmarked, og mindre press fra den sektoren som også fører til lavere prisstigning, sa Qvigstad på pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet i desember.
Dersom den økonomiske utviklingen blir slik Norges Bank ser for seg vil renten komme opp til vel 2,0 prosent til sommeren og være på 2,75 prosent ved utgangen av 2010.
Les også: Dette kan dempe renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.