Islands president, Olafur Grimsson, gjør nå noe som har skjedd bare en gang før på Island - han vil ikke undertegne en lov som har oppnådd flertall blant de folkevalgte i Alltinget.

Det betyr at Alltinget enten må avblåse loven, eller la den omstride planen om å betale milliardkompensasjon til Storbritannia og Nederland bli behandlet av islendingene selv, gjennom en folkeavstemning.

Loven ble vedtatt med knapt flertall i Alltinget i julen.

Les: Island tar på seg gigantgjeld

- Det er blitt stadig klarere at folket selv må være overbevist om at de selv bestemmer veien framover, sa Grimssom under en pressekonferanse i Reykjavik tirsdag.

- At hele landet er involvert i den endelige beslutningen er derfor en betingelse for en vellykket løsning, forsoning og ny vekst, sa han.

Folket er mot
Meningsmålingene viser at et flertall av islendingene er imot avtalen. Ifølge Bloomberg.com skriker 70 prosent nei. En firedel av Islands 320.000 innbyggere har også undertegnet et opprop til presidenten om ikke å undertegne avtalen.

Mange islendinger har vanskelig for å forstå hvorfor vanlige skattebetalere, som allerede har det svært tøft på grunn av den økonomiske krisen, skal belastes for feil begått av et lite antall bankfolk.

Slutten på regjeringen?
Selv om Grimsson nå velger å høre på protestene fra store deler av befolkningen, kan det holde hardt for ham politisk å blokkere loven.

Et veto fra Grimsson "kan bli denne regjeringens endelikt", sa Bjørn Valur Gislason fra Venstrebevegelsen – de grønne, 3. januar. Dette partiet danner regjeringen sammen med Sosialdemokratene.

Koalisjonen har under ledelsen av statsminister Johanna Sigurdardottir jobbet det siste året for å redde den islandske økonomien. Ifølge Bloomberg.com er presidentens veto en kjepp i hjulet for en rekke vedtak som er gjort for å få økonomien på rett kjøl igjen.

Eu-medlemsskap i en tynn tråd
At avtalen blir avvist vil føre til at IMF ikke vil utbetaler lån som er innvilget for å hjelpe Island med å få økonomien på beina igjen. Det kan også få følger for Islands håp om å bli medlem av EU

Det er konstitusjonelt svært omstridt at presidenten nekter å underskrive en lov som er vedtatt av Alltinget. Bare en gang før har det skjedd at presidenten ikke har undertegnet en lov.

Grimsson hevder at avtalen med Storbritannia og Nederland uansett står ved lag og at Island vil oppfylle sine internasjonale forpliktelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.