BP har ikke lykkes med å stanse oljelekkasjen i Mexicogulfen.

Det britiske oljeselskapet har i tre dager benyttet en såkalt "topp kill"- teknikk, der de har pumpet boreveske ned i oljebrønnen for å dempe trykket, for deretter å plugge hullet med betong.

Teknikken har ikke fungert og olje strømmer fortsatt opp fra brønnen, medgir oljeselskapets operasjonssjef Doug Suttles.

– Etter tre dager med «top kill» har vi ikke lykkes med å stanse strømmen av olje fra brønnen, sier Suttles.

Det er ikke klart hvorfor forsøket ikke lyktes.

Beklager
– Vi har gjort gjentatte forsøk, men greier ikke å få kontroll over trykket i brønnen, sier Suttles.

Det mislykkede forsøket er et stort nederlag for BP, som hadde store forhåpninger knyttet til "top kill". Dette vil bare øke amerikanske myndigheters press på selskapet, og et antall etterforskninger er allerede planlagt.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter olje har strømmet ut i Mexicogolfen siden plattformen Deepwater Horizon sank 22. april.

BP-sjef Tony Hayward beklager at «topp kill»-forsøket ikke lyktes, men lover at nye metoder vil bli tatt i bruk i løpet av de kommende dagene.

Ny innretning
Oljeselskapet planlegger å rydde opp i de ødelagte rørene på havbunnen, for deretter å montere en innretning som etter planen skal samle oljen som lekker ut av borehullet.

Ifølge BP vil innretningen, som bærer forkortelsen LMRP, bli installert om fire til syv dager.

– Selvsagt er vi skuffet, sier sjefen for den amerikanske kystvakten, kontreadmiral Mary Landry i en kommentar til lørdagens kunngjøring fra BP.

– Vi ønsker alle at denne oljebrønnen skal bli sikret, sier Landry.

Gigantisk prislapp
Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye oljelekkasjen kommer til å koste BP og de lokale myndighetene i Mexicogulfen. En politiker mener det kan komme tikl å koste så mye som 100 milliarder dollar, eller drøyt 600 milliarder kroner.

Ifølge CNN Money er det to viktige spørsmål man ennå ikke vet svaret på; når kommer lekkasjen til å bli stanset og kommer resten av oljen til å nå land. Frem til de to spørsmålene er besvart er det ingen som vet den nøyaktige prislappen på katatrofen.

Les også: - Følte seg presset av BP

<b>Firedobler oljeskatten i USA</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.