Torsdag kom meldingen om at det britiske investeringsselskapet Palamon Capital kjøper majoriteten i selskapet Eneas Energy for rundt 435 millioner svenske kroner.

Det er store penger, med tanke på at det Lier-baserte selskapet startet med 3 ansatte for femten år siden.

-Vi startet med en egenkapital på hundre tusen i 1995, så vi må jo si oss fornøyd , sier administrerende direktør Thomas Hakavik til DN.no.

Det har vært en ganske så eventyrlig utvikling som har foregått i det stille, forteller Hakavik.

Thomas Hakavik og noen andre samarbeidspartnere startet opp bedriften i 1995.

-Vi så ganske raskt at det var en del armer og bein når det gjaldt dette med å kjøpe strøm og vi så at det var et segment hvor det ville kunne bli behov for såkalt energiscervice, sier Hakavik til DN.no.

- Vi så også at det varierte veldig hvor effektive folk var på å bruke strøm, fortsetter Hakavik.

Ved salget får nå Hakavik 35 millioner inn på kontoen, ifølge Finansavisen. Han blir sittende igjen med en eierandel på ti prosent i selskapet. En rekke storinvestorer kan også cashe inn fete beløp gjennom salget

Tidligere Orka-topp Tom Vidar Rygh gjør en kule gjennom familieselskapet Steinerud AS som er nest største eier i Eneas Energy med 12,7 prosent av aksjene. Han får nå utbetalt nær 60 millioner. Investor Erik Bøhler og familie er tredje største aksjonær med 10,02 prosent av selskapet gjennom Macama Invest og tar ifølge Finansavisen hjem 47 millioner kroner. Også Jens P. Heyerdal er på eiersiden gjennom AS Hamang Papirfabriks 7,52 prosents eierandel. Jens P. Heyerdal DAY har en tilsvarende eierandel gjennom selskapet Furunål Kultur. Tilsammen får de 70 millioner ved salget. Også Christian Ringnes er på eiersiden og får nå 30 millioner kroner.

Fra gammeldags til fremtidsrettet
Som nyutdannet siviløkonom, var det ikke det mest prestisjefylte i 1995 å gå inn i strømbransjen.

-Mange av mine studievenner så nok på det som litt gammeldags og harry å gå inn i kraft og strøm, det var mer om å gjøre å komme inn i selskaper som Statoil, sier Hakavik, som nå kan glede seg over et økt fokus på nettopp strømbruk og strømeffektivisering, særlig i Europa.

Fokuset på strømeffektivisering er mye større ute i Europa. Dette skyldes for en stor del en relativt høy strømpris, samt EUs fokus på energisikkerhet og klimamålsettinger.

Hakavik forteller at selskapet har en stor virksomhet i Sverige, men at det største markedet fremover vil være Tyskland og kanskje også Storbritannia.

- Vi har stor erf#229 med å hjelpe selskaper til å vokse internasjonalt. I Eneas ser vi en virksomhet med det rette potensialet for å oppnå dette, sa Erik Ferm i Palamon Capital til Dagens Industri torsdag etter oppkjøpet av 80 prosent av selskapet.

- Vi ble kontaktet av Palamon Capital som viste interesse for vår virksomhet, sier Hakavik, som fortsatt skal sitte som admininistrerende direktør for selskapet og beholder en 10 prosents eierandel.

-Overraskende god butikk
Ulf Møller, kraftanalytiker i Econ Pöyri, er ganske overrasket over den store salgssummen.

-Jeg kjenner litt til selskapet fra tidligere, og er overrasket over at det er så god butikk i dette, sier Møller til DN.no.

Møller mener at det er sannsynlig at selskapet er godt posisjonert i forhold til det fremtidige markedet og mener det er logisk at mange bedriftskunder ønsker et energiservice-selskap som tar seg av det praktiske rundt måling, nettleie og fakturering, samt at markedet ute i Europa rundt energiservice er voksende.

- Det er så vidt meg bekjent få andre selskaper som driver med slik energiservice i Norge, sier Møller.

Tjener på komplisert kraftmarked
En av tjenestene som Eneas energy driver er såkalt samkjøp av strøm, Eneas overvåker markedet og tilbyr å gi kunden den beste strømprisen mot provisjon.

-Prisdannelsen i kraftmarkedet blir stadig mer komplisert samtidig som leverandørenes prismodeller blir stadig mer kreative. Det er ikke enkelt å vite hva man har behov for, om det ligger skjulte kostnader, står det å lese på selskapets nettsider.