Antall ansatte i statsforvaltningen har økt med 22.000 personer siden de rødgrønne kom til makten . Det er en økning på 16,5 prosent – nesten dobbelt så høy som den totale sysselsettingsveksten. Det er det ingen god grunn til. Snarere tvert imot.
Det er Statens tjenestemannsregisters (SST) egne tall sammenstilt for DN av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD), som viser den formidable økningen. Utviklingen er dypt urovekkende. Målet burde snarere være å redusere antallet som får sin lønn fra fellesskapet.
Det finnes helt sikkert eksempler på at det er fornuftig å ansette flere folk. Det kan for eksempel dreie seg om flere kvalifiserte lærere, politifolk ut i gatene, eller flere vitenskapelig ansatte for å sikre et økende antall studenter god studiekvalitet.
Men det bør ikke gå automatikk i at statsbyråkratiet vokser proporsjonalt med enhver økning i utførte tjenester. Dersom økt arbeidsmengde alltid løses ved å ansette flere folk fremfor å effektivisere og utnytte stordriftsfordeler, blir resultatet fort vill vekst.
Byråkratiet har en lei tendens til å leve sitt eget ekspanderende liv hvis man ikke passer på
Det er nærliggende å frykte at forkl#229en på tallene også ligger i de senere årenes galopperende kontroll- og rapporteringskrav for eksempel innen helse, skole og politi. I tillegg kommer byråkratienes iboende kjærlighet for innfløkte regelverk. Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen forteller til DN at storparten av den 30 prosents økningen i antall ansatte i Finanstilsynet, skyldes nytt og mer omfattende nasjonalt og europeisk regelverk. Nye regler må følges opp. Til det trengs det folk både til å rapportere fra virksomhetene, og til å ta imot og bearbeide informasjonen sentralt.
Byråkratiet har en lei tendens til å leve sitt eget ekspanderende liv hvis man ikke passer på.
Den som skal ha det overordnede blikket, er regjeringen og fornyingsministeren. Rigmor Aasrud synes imidlertid det er helt naturlig at det blir flere statsansatte når politikerne pålegger dem nye krav og oppgaver.
Det er ansvarsfraskrivelse. Veksttakten i statsbyråkratiet er åpenbart ikke bærekraftig. I stedet for å se på «nye krav og oppgaver» som noe uunngåelig, burde Aasrud og hennes rødgrønne kumpaner heller spørre seg hvilke oppgaver det er riktig å pålegge statsansatte, om de løses optimalt, eller om de kanskje burde vært utført på en helt annen måte.
Les også:
40 prosent flere Vegvesen-ansatte på seks år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.