Det islandske kredittilsynet har tatt kontrollen over Kaupthing for å sikre fortsatt bankdrift.
- Tiltaket er det nødvendige første skritt i å nå målet som myndigheter og parlament har fastsatt, om å sikre en fortsatt kontrollert drift av det innenlandske bankmarked, og skape sikkerhet for de innenlandske innskudd, skriver kredittilsynet på sin hjemmeside.
Tre største overtatt
Med denne overtakelsen er alle Islands tre største banker overtatt av staten. Glitnir var først ute, så Landsbanki, og nå altså den største av dem, Kaupthing.
De tre bankene er i full gang med å selge sine utenlandske eiendeler, i et forsøk på å hente kontanter hjem til Island og redde det som reddes kan.
Storeier i Storebrand
Kaupthing eier 20 prosent av Storebrand, og det islandske investeringsselskapet Exista, som er storaksjonær i Kaupthing, eier ytterligere åtte prosent av Storebrand.
Kaupthing Bank har dessuten stor aktivitet i Norge, og har kjørt en massiv annonsekampanje med tilbud om høy innskuddsrente de siste ukene.
- Har ikke gjort hjemmeleksen sin
Så sent som onsdag i forrige uke avviste Kaupthing at banken stod i fare for å havne i samme situasjon som Glitnir.
- Analytikerne tar feil og har opplagt ikke gjort hjemmeleksen sin, sa informasjonsdirektør Jonas Sigurgeirsson i Kaupthing til Dagens Næringsliv.
Ifølge informasjonsdirektøren hadde Kaupthing dekket inn rundt halvparten av kapitalbehovet gjennom kundeinnskudd.
- Hvilket er på linje med en rekke andre nordiske banker. Kaupthing er en svært likvid bank som er veldig godt finansiert. Bankens posisjon er veldig god og vi har ikke noe behov for assistanse fra regjeringen, sa Sigurgeirsson for en drøy uke siden.
I dag er banken overtatt av den islandske staten.
Forandret seg fort
I en pressemelding torsdag morgen skriver Kaupthing-topp Sigurdur Einarsson at situasjonen så helt annerledes ut da styret hadde møte 25. og 26 september.
- Banken likviditet var da sterk og vi hadde planer om å kjøpe tilbake oblilgasjoner utstedt av oss selv, beskriver Einarsson.
Han mener banken var godt forbedredt på at det ville komme dårligere tider på Island ettersom det var åpenbart at den islandske kronen var for høyt verdsatt.
Derfor hadde banken sikret seg ved å veksle til utenlandsk valuta og krympet utlånene til næringslivet på Island.
Einarsson mener kollapsen i Kaupthing skyldes situasjonen i det globale kredittmarkedet, hvor tilliten mellom banker har smuldret fullstendig bort.
- Banker ble mer tilbakeholdne med å låne hverandre penger og trakk tilbake innvilgete kredittlinjer.
75 prosent av Glitnir ble overtatt av den Islandske staten i slutten av september, og sendte Islands valuta i fritt fall.
Spredte seg til Storbritannia
Da Landsbanki fikk problemer i Storbritannia, fikk dette britiske innskytere til å trekke ut penger også fra Kaupthing. Deretter gikk britiske myndigheter inn på en måte som gjorde at Kaupthing ble vurdert til å være i brudd med sine internasjonale låneavtaler.
På bakgrunn av dette har Kauophings styre bedt Islands kredittilsyn (FSA) om å ta over selskapet. Hele styret i banken har trukket seg, og kredtitilsynet fungerer nå som styre i Kaupthing.
Målet er å sørge for tilstrekkelig aktivitet i den islandske banken og stabiliteten i det islandske finanssystemet.
Bankens filialer kommer til å være åpne som normalt.
Mens banken er under administrasjon er den i praksis under konkursbeskyttelse og kan ikke bli utsatt for tvangsmidler eller konkurs, skriver Kaupthing i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.