KLASSISK BROGUE
Med årene har det skjedd noen endringer i herrenes skomote. Tiden for 1730-tallets fargerike og høyhælte rokokko-sko med store spenner, er forbi. Det samme kan man nok si om viktorianske menns forkjærlighet for blonder.
Samtidig er det noen trender som jevnlig returnerer til butikkhyllene. Blant annet er 1950-tallets «ørkensko» en gjenganger. Også 1960-tallets «chelsea boot» i mørkt skinn, elastisk tøy ved anklene og avrundet tå, tråkker fremdeles gatelangs vinterstid.
I tillegg returnerer også folk til gamle yrker, forteller skomakerlærer Roy Bilet i Fredrikstad.
– Den gamle metoden kommer tilbake, vi skomakere ser nå at ting begynner å snu. Folk er blitt mer bevisste på gjenbruk og flere reparer ødelagte sko, sier Bilet.
Skomakeren forteller at han også ser en endring i hvilke sko folk leverer inn.
– Folk ønsker seg enkle sko av høy kvalitet. I tillegg til at skinn og lær puster og tilpasser seg foten, er skoene ofte også mulig å reparere på en god måte, sier Bilet.
Gammel kjenning
Blant dem som tar i bruk gammelt for å lage nytt, er skoprodusenten ECCO. Selskapet har pustet nytt liv i den gamle «brougen». Skoens opprinnelse spores tilbake til Skottland og Irland, og ble i sine enkleste utgaver satt sammen av ufarget skinn. På begynnelsen av 1900-tallet var «broguen» en populær tursko på den engelske landsbygden, men har siden spasert videre til langt mer urbane miljø. Utseendet er også blitt oppdatert. De nyeste modellene er gjerne farget og polert for hånd.
Selve skoen kjennetegnes av lave hæler, solid skinn og synlige perforeringer og riller i klassisk «brogue»-mønster. Skoen blir også produsert i helt enkle utgaver, uten detaljer i skinnet.
– For å si det som det er, så er «finishen» svært krevende. Men for oss er arbeidet ekstremt givende. Vi er veldig stolte av resultatet, sier Daisy Chen, ansvarlig for kvalitetssikring av produksjonen hos ECCOs avdeling i Xiamen i Kina.
Ifølge Chen ligger det mye samarbeid bak en god skoproduksjon. Deler av produksjonen blir også gjort for hånd, som polering, børsting og farging av skinnet.
– Dette gjør at hver enkelt kunde får helt unike produkter, sier Chen.
1000 skritt uten ubehag
Når du kjøper nye sko bør du vite hva du ser etter, mener skoekspert Terje Haugaa.
– Får du vondt i føttene etter å ha gått 200 til 300 skritt i nye sko, bør du legge dem vekk, sier Haugaa, som er lektor i sko, bevegelse og helse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.
Han forteller at det er flere kjennetegn du bør se etter om du ønsker deg en sko av god kvalitet.
– Skoen bør strekke seg etter foten, og yttersålen bør være hard. Er sålen for myk vil hælen og forfoten sige ned, og bevegelsene i foten blir feil.
Andre viktige kjennetegn på god kvalitet, er at skoen ikke bruker lenger enn 16 til 20 timer på å tørke, og at snørestykket ikke ligger for langt frem på skoen. I tillegg bør hælstykket på skoen være avrundet.
– Én ting man også bør unngå, er at sålen får en såkalt «bananform» når du snur skoen opp ned. Dersom yttersålen på skoen er i en kurve når du snur skoen, kan du risikere at den låser alt av naturlig støtdemping i foten. Passer skoen til dette, i tillegg til at du kan gå 1000 skritt uten ubehag – ja, da har du en god sko, sier Haugaa.