Frihet
på to
hjul

Frisk luft og enkel fremkomst fra dør til dør

Elsykkelen er en fast følgesvenn for mange

Julie Kase tester sykler fra elsykkelsforhandleren EVO Elsykler. Den urbane Culture, en lett modell, Homage som er luksusmodellen – med fjæring både foran og bak, og en såkalt longtail lastesykkel med plass til to barn. Alle tre modellene er fra det tyske elsykkelmerket Riese & Müller. Foto/video: Gry Traaen

Sykkelsesongen er i gang, og elsykler er mer populært enn noen gang. Ikke så rart – det ligger stor frihet i å ferdes på to hjul.

Oslo smiler om dagen. Kirsebærtrærne står i full blomst, fuglene synger, og byen har våknet til liv etter en lang og drøy vinter.

Hvert år etter påske, skal syklene frem og ut. At veiene ikke kostes og vaskes før et par uker senere stopper ikke den gjengse, sykkelglade nordmann. Enkelte sykler hele året, da er det gjerne dekkskift og service som gjelder.

– Å sykle gir hverdagsglede og en enorm frihetsfølelse, sier Julie Kase.

Hun husker godt da hun fant balansen på to hjul og gleden sykling ga i barndommen, en glede hun har fått tilbake i voksen alder. Med familie i København har Julie lagt sin elsk på sykkelkulturen i den danske hovedstaden. Hun er fornøyd med at også Oslo i økende grad tilrettelegger for syklister som en del av trafikkbildet.

Enkelt med elsykkel

– I Norge er behovet for elsykler ganske åpenbar, sammenlignet med København. Jeg har noen seige venninner i Oslo som tviholder på sin vanlige sykkel, og det er utvilsomt god trening å bruke den opp og ned alle bakkene i denne byen. Selv nyter jeg hvor enkelt alt blir med elsykkel, ler Julie.

Julie og familien flyttet fra Nesbru til Nesodden for litt over ett år siden, men hun har bodd i Oslo store deler av sitt voksne liv.

– Jeg elsker alt hovedstaden har å by på. Jeg har mine favoritter fra da jeg bodde her og jeg er en nyskjerrig type, så jeg prøver å få med meg nye steder så fort jeg får mulighet.

Å ta med sykkel på Nesoddenbåten, slik at hun kan sykle rundt i byen, sparer henne for mye tid.

– Det er så utrolig deilig å komme seg rundt uten å være avhengig av kollektivtransport, sier hun.

Yoga: Det har etter hvert blitt mange fine yoga-studioer i Oslo. Det er herlig å slippe en proppfull trikk i rushtiden for å rekke morgenyoga. Med elsykkel nyter jeg smågatenes rolige stemning og kommer frem mer zen enn om jeg tok kollektivt.

Julies beste Oslo-tips:

En matbit i parken: Som syklist har jeg mulighet til å ta små pauser i byens grønne lommer. Jeg setter gjerne av tid slik at jeg kan sitte i stillhet på en benk og bare la tankene fly. Hver krik og krok kan utforskes enkelt når jeg sykler. På toppen av St. Hanshaugen er det både utsikt og ro å finne. En sandwich fra Godt Brød på Bislett smaker ekstra godt her.

Raske ærender: Jeg synes det er lettere å gjøre ærender i ulike spesialforretninger i byen når jeg bruker sykkel. Ting blir ikke like ork. Gutta på haugen er en favoritt når jeg skal handle noe ekstra godt til en anledning. På dagens handleliste stod det svart hvitløk og fancy potetgull. Det er alltid like hyggelig å handle her.

En kjapp kaffe: Hvis jeg først er på St. Hanshaugen er en flat white på kaffeinstitusjonen Java et must. Kaffen i seg selv er verdt hvert besøk, og stemningen, kunstverket på veggen, og de store vinduene ut mot den åpne plassen og parken, liker jeg så godt. Med ny energi sykler jeg videre til dagens møter i sentrum.  

Ut på vift: Å komme seg fra en bydel til en annen, eller på tvers av Oslo kan så absolutt ikke anses som krevende. Hovedstaden vår har mange fordeler som sådan. Likevel kan det å forflytte seg fra for eksempel Frogner til Sørenga være et lite ork når man skal møte venner etter jobb. Med elsykkel er det bare å senke skuldrene og la hjulene rulle. Selv unngår jeg å sykle med airpods. For meg er det viktig å få med seg alt som skjer rundt meg i trafikken.

Ut på vift: Å komme seg fra en bydel til en annen, eller på tvers av Oslo kan ikke anses som krevende. I London sitter de på tuben i en god time for å komme seg fra øst til vest. Hovedstaden vår har mange fordeler som sådan. Likevel kan det å forflytte seg fra for eksempel Frogner til Sørenga være et lite ork når du skal møte venner etter jobb. Med elsykkel er det bare å senke skuldrene og la hjulene rulle. Selv unngår jeg å sykle med airpods. For meg er det viktig å få med seg alt som skjer rundt meg i trafikken.

Kunstsafari i Bjørvika: I Bjørvika ligger ikke bare det monumentale Munch-museet, men også små gallerier som Kösk og Kunsthall Oslo. Med elsykkel blir Bjørvika og Sørenga mer tilgjengelig for meg som ikke bor i nærheten. Jeg elsker å oppdage nye kunstnere på de mindre galleriene her nede.

Shopping: På Heaven Scent i Bjørvika kjøper jeg gjerne produkter til meg selv, eller gjennomtenkte venninnegaver. Rett rundt hjørnet ligger butikken Envelope 1976 med alle sine fristelser. Badedraktene fra merket er både klassiske, flatterende og fine. Dapper er en treffsikker destinasjon hvis jeg skal kjøpe gave til samboeren min.

SpisE og drikke: I Bjørvika er det mange steder å velge blant hvis du skal spise og drikke. Lunsjen på Holzweiler Platz er deilig dansk-inspirert og ramen-menyen på Himnir i en klasse for seg, og På Hammerhai lager de skikkelig gode mocktails – et forfriskende valg når jeg skal sykle hjem.

Tips til deg som vurderer elsykkel

– For oss er det veldig viktig at du velger riktig sykkel til ditt behov, sier Jo Espen Bjerk, gründer og medeier av EVO Elsykler.

– Når du kommer til oss går vi sammen gjennom dine behov, og vi oppfordrer alle kunder til å teste ulike modeller fra vårt sortiment før endelig beslutning tas, forklarer han.

Bjerk medgir at elsykkelen som konsept i dag er veletablert i samfunnet, men opplever likevel at mange som skal kjøpe elsykkel faktisk ikke har syklet noe særlig i forkant av kjøpet.

Se flere modeller fra Evo Elsykler her:

Ulike behov

Sykkelbutikken selger enormt mange longtail- og lastesykler til barnefamilier. Til urbane kunder som primært skal sykle korte avstander i byen er lettere modeller som Culture fra Riese & Müller et godt valg. For deg som skal sykle både i by og terreng er gjerne demping, rekkevidde og en kraftig motor viktig.

Tyverisikring

Sykkeltyveri er et stort problem, og Bjerk forteller at sykkelbransjen kollektivt jobber med løsninger som stikker kjepper i hjulene for sykkeltyvene.

– Hjelpemidlene teknologien tilbyr i dag gjør deg nokså sikret mot tyveri om du følger tre viktige steg, forteller Bjerk.

Tips for å unngå tyveri

  1. Invester i en god lås som er stor nok til at du kan låse sykkelen i faste elementer. Det finnes også låser med alarm.
  2. E-bike lock: Med Bosch Smart motorsystem kan du installere e-bike lock som aktiveres via appen FLOW. Slik kan du låse motorsystemet til kun å virke når riktig display er koblet på sykkelen.
  3. Installere en gps-tracker. Her finnes det et norsk system som heter Bike Finder, som gjør at du kan spore sykkelen din. Med dette systemet får du også forsikring med på kjøpet hvor du betaler en fornuftig årlig premie.

– Det å bruke elsykkel som transportmiddel er den morsomste, hyggeligste og mest effektive måten å ferdes i byen på. Elsykkel-smilet kommer automatisk når man suser avgårde uten å bli utslitt, med mindre du faktisk vil det, avslutter Bjerk.

Likte du denne saken?