– I Hallingdal er naturen viktig på alle måter. Livsstilen er tett knyttet til den. Det gjenspeiler seg ikke minst i maten som lages og serveres, sier Jørgen Kolderup, daglig leder på Harahorn Hotell i Hemsedal.
Mattradisjonene står sterkt i dalføret – og er verdt en reise i seg selv. Opplev gourmet med smak av fjellet, oster i verdensklasse, seterprodukter med tradisjoner tilbake til 1702 og lokale spesialiteter. Mulighetene er mange for en gastronomisk rundreise gjennom dalen fra Flå, Nesbyen og Gol via Ål til Geilo og Hemsedal.
1100 meter over havet ligger tunet Harahorn som en kongsgård på høyfjellet. Nærmeste nabo er et majestetisk fjellområde, kun bebodd av reinsdyr og ryper, og med lyng og fjellbjørk som naturens eget interiør.
Jørgen Kolderup har jobbet med mat hele livet, blant annet på Hotell Continental og Brasserie Hansken i Oslo. Kjøkkensjefen flyttet til Hemsedal for tolv år siden for å bestyre de gastronomiske grytene på Harahorn, der både overnattingsmuligheter, kulinariske nytelser og utsalg av egenprodusert fjellmat står på menyen.
– Jeg inspireres av fjellet og matfatet det byr på. Fersk fjellørret fra elvene, granskudd og mose fra skogen. Selvplukkede multer og tyttebær fra myr og lyng, og elg og reinsdyr som har beitet i nærområdet. Vårt kjøkken og våre produkter skal ha slike naturlige, rene smaker, sier Kolderup.
Smaken av høstfjellet opplever du gjennom stedets nye 9-retters smaksmeny.
Mellom Hallingskarvet og Hardangervidda ligger den ikke ukjente landsbyen Geilo. Stedet er mye mer enn alpinbakker, skiløyper og afterski, forteller Jan Soløy, eier av det ærverdige og elegante overnattingsstedet Geilo Mountain Lodge.
– Det at Geilo bare er en vinterdestinasjon, er en myte. Vi ligger midt i smørøyet for aktiviteter og smakfulle opplevelser både vår, sommer og høst, sier han.
I slutten av september går vinfestivalen Stetten av stabelen. Helgen etter er det lokal matfestival. Da syder Geilo av liv, og alle lokale restauranter og mat- og drikkeprodusenter viser frem varene sine.
For snaut to år siden kjøpte Bærums-mannen det tidligere Geilo Høyfjellshotell. Det ble oppført i 1917, totalrehabilitert i 2000, og er inspirert av de engelske lordene som dro til Hallingdal for å bestige tinder, fiske fjellørret og bedrive rekreasjon i høylandet.
På Geilo Mountain Lodge serveres det norske, tradisjonelle kjøkkenet i moderne drakt, omgitt av britisk stil og herskapelig atmosfære.
– På menyen har vi blant annet urte- og akevittgravet reinsdyr, skogsoppsuppe, dampet fjellørret og indrefilet av hjort, sier Soløy, som har bakgrunn fra Cafe Arcimboldo ved Kunstnernes Hus og Ett Glass i Oslo.
Ostebygda – en samling av åtte lokale, osteproduserende gårder og støler i Hol kommune. Selv kaller de det lokal ost i verdensklasse, og med VM-gull i 2018 for geitosten Leirgrøv fra Prestholt har de sannelig ordene i behold.
Melken fra geitene på stølen kjøres ned til Hol Ysteri som produserer den prisvinnende osten. Ysteriet er selve hjertet i Ostebygda-familien. Der selges alle ostene, og i den lille butikken har kundene fritt innsyn til produksjonslokalet gjennom et stort vindu.
Der ser man høyst sannsynlig Tim Reidar Stenberg i arbeid. Han er en viktig bit i ostehjulet, og produserer geitost for tre av gårdene: Hamarsbøen, Prestholt og Gurostølen.
– De prisvinnende ostene våre har satt oss på kartet og gjort at mange har fått øynene opp for Ostebygda. Lange ystetradisjoner kombinert med stølsmelk fra dyr som har beitet på friskt fjellgress, er en vinneroppskrift, sier Stenberg.
Nå på høsten er geiter og kuer nede fra fjellet, men det felles utsalget ved Hol Ysteri holder åpent.
På Leveld Lefsebakeri i Ål lager de flatbrød, lefsekling og gommokaku og rømmebrød. Både hallingdøler og østlendinger står på kundelisten for å sikre seg smaken av den tradisjonsrike håndverksbaksten.
I den vakre fjellbygda mellom Hallingskarvet og Reineskarvet ligger gårdene og stølene på rekke og rad. I dette landskapet drar mange på oppdagelsesferd, til fots på jakt etter fiskeelver og badekulper eller på to hjul på noen av landets beste sykkelstier.
Oppe på det prisbelønte lefsebakeriet i Leveld, snaut ti kilometer fra Ål sentrum, lager lokale bakere over 200.000 lefsekling i året. Det er to tynne lefser med smør og sukker imellom. En svært ettertraktet godbit i mange kretser.
Kvalitetsvarene fra Leveld kan du kjøpe i bakeriet eller i de fleste butikker i Hallingdal.
Et drøyt steinkast fra Gol sentrum, ligger Hesla gård.
Gården har historie helt tilbake til vikingtiden. Stabburet har stått på gården siden 1632 og er én av fem bygninger med overnattingsmuligheter. Rommene har moderne hotellstandard, samtidig som interiør og stil er tilpasset tidsperioden byggene er fra.
Det er ekteparet Knut og Ligia Hesla som eier og driver stedet.
– Store deler av året serverer vi frokost i et renovert fjøs eller under epletreet i hagen. Gårdsbutikken ligger i et gammelt grisehus. Der selger vi iskrem og ferske egg fra egne høns, sier Ligia Hesla.
Veien til en keiserlig smaksprøve av den berømte Napoleonskaken på Gol Bakeri i sentrum, er dessuten kort. Mange turister og hyttefolk legger gjerne inn en omvei for en smakebit av bakervarene der.
Tilreisende med en søt tann kan også finne glede i den fristende multeiskaken på Nystølkroken Kafe i Nesbyen.
Multene er selvplukket i Tronderudmarka, i de vakre og familievennlige fjellområdene som omgir Nesbyen. Innehaver Mai Britt Holm forteller at rømmegrøt og indrefilet av reinsdyr er andre populære menyvalg.
– Viltkjøttet her i Hallingdal holder veldig høy kvalitet. Og rømmegrøt får gjestene aldri nok av. Vi serverer mange hundre liter hvert år, sier hun.
Lille, vakre Flå er inngangsporten til Hallingdal sørfra. Bjørneparken er stedets hovedattraksjon hvor du kan se ville dyr som bjørn, gaupe, ulv, rev, hjort og elg i sitt naturlige element.
Restaurant Rumi er en stilfull familierestaurant i Flå. Rumi var en poet, mystiker og vismann fra det gamle Persia, og det er iranske Fariborz Minaei som brakte med seg arven fra de ottomansk-tyrkiske og persiske kulturer til Hallingdal.
Sammen med sin bulgarske kone, Leotina, tryllesretter fra det bulgarske kjøkken og Middelhavet fram i den nyåpnede restauranten.I tillegg har de en liten butikk med tepper fra markeder, private samlinger og landsbyer i Iran.