Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk
Ikke bare har rørleggerbedriften byttet navn fra Sig. Halvorsen til Teqva Gruppen, de har også gått bredere ut innen tekniske fag. Foto: Teqva Gruppen
Da rørleggeren fra Flekkefjord etablerte seg i Sandnes, ante han ikke at en krise nesten skulle knekke selskapet, eller at selskapet nesten 80 år etter oppstarten skulle omsette for cirka 1,5 milliarder kroner i året.
Året er 1946. I Flekkefjord sto den nygifte rørleggeren Sigurd Halvorsen og pakket flyttelasset. Både personlige gjenstander og verktøyet han brukte i jobben ble pakket ned. Målet var å bosette seg i konas hjemby, Sandnes.
Samme året startet han opp det som skulle bli starten på et teknisk veksteventyr i Rogaland og Agder – rørleggerbedriften Sig. Halvorsen.
Den unge rørleggeren jobbet hardt etter oppstarten. Han konsentrerte seg om å opparbeide seg et omdømme for sin dyktighet og gode service i privatmarkedet. Allerede fra tidlig på 1950-tallet var Sig. Halvorsen for alvor på vei inn i bedriftsmarkedet. Utbyggingen av Rogaland Psykiatriske Sykehus på Dale var starten på de store kundene.
Siden den gang har de vært med på å utvikle flere av regionens signalbygg – med kjernen fortsatt i bunn: spesialiserte håndverkere med mål om å utøve god service.
– Da jeg begynte i bedriften i 1986 var det fem til seks litt større rørleggerselskaper i regionen som omsatte for mellom 50 til 70 millioner kroner, sier nåværende konsernsjef Kåre Ravndal.
Etter at konsernsjef i Teqva Gruppen, Kåre Ravndal, tok over roret i 1999, har de hatt en kraftig vekst. Foto: Carina Johansen
Måtte si opp flere generasjoner ansatte
Da Ravndal begynte i Sig. Halvorsen var det gode tider i Sandnes og omegn – oljenæringen hadde for fullt rukket å gjøre sitt inntog i regionen, og det gikk bedre enn aldri før.
Men omstendighetene ble stadig mer dramatiske. Ikke bare falt oljeprisen betydelig på midten av 1980-tallet, i tillegg sprakk boligboblen, og flere norske banker opplevde også en periode med sterk utlånsvekst. I 1987 begynte problemene å bli synlige og flere bedrifter og privatpersoner fikk problemer med å betale ned på lånene sine.
Faglig dyktighet og god service har blitt vesentlige suksessfaktorer for Teqva Gruppen. Verdiene som rørleggeren Sigurd Halvorsen startet med i 1946 er fremdeles like viktige idag. Foto: Privat
På begynnelsen av 90-tallet tiltok krisen og problemene ble sterkere. I 1991 måtte staten gripe inn og hjelpe flere banker. I kjølvannet av boligboblen, og sammen med bankkrisen, kom også byggestoppen til Sandnes-regionen.
– Da gikk vi fra å bygge business til å overleve. Vi måtte si opp flere generasjoner med ansatte i bedriften og overleve fra uke til uke.
Men det var også flere av konkurrenter og samarbeidspartnere til Sig. Halvorsen som dukket under på den tiden.
– For vår del falt omsetningen fra 70-80 millioner på slutten av 1980 tallet til 20-25 millioner kroner årlig.
Utover 90-tallet gikk det seg gradvis til for den Sandnes-baserte bedriften. Da bygget de seg opp mot et mål om å bli markedsledende i regionen, og i 1999 trådte Ravndal inn som daglig leder.
– Etter hvert klarte vi å få til en større vekst sammenlignet med konkurrentene. Vi hadde opparbeidet oss en annen kompetanse og klarte å selge oss inn – fra å være en tradisjonell håndverksbedrift til å bli en industribedrift, sier Ravndal
Teqva Gruppen består av flere selskaper innen tekniske fag. Sammen både planlegger de og utfører prosjektene selv. Foto: Teqva Gruppen
Kraftig vekst
Det skulle ta nesten 60 år fra oppstarten til rørleggerbedriften virkelig fikk vind i seilene. Da hadde bedriften gått fra å være en tradisjonell rørleggerbedrift til å bli en fullservice leverandør av tekniske fag.
De siste 20 årene har konsernet Teqva både vært igjennom en navneendring – fra Sig. Halvorsen til Teqva Gruppen i 2021, og vokst fra 100 millioner i omsetning til over én milliard kroner. I 2022 hadde selskapet en omsetning på cirka 1,5 milliarder.
Oppkjøpshistorikk
- I 1985 kjøpte Sig. Halvorsen røravdelingen til Erland Maksin på Bryne.
- I 1996 kjøpte de Klepp Rør AS.
- Perrongen Rør i Egersund ble kjøpt opp i 1999, og etablerte en egen avdeling på Tau i 1999.
- I 1999 omsatte Sig. Halvorsen for 100 millioner kroner. Ut ifra markedet Sig. Halvorsen var etablert i på daværende tidspunkt opplevde de vekstmulighetene som begrenset.
- I 2000 kjøpte Sig. Halvorsen Storesund Rør AS.
- I 2006 satset de bredere på totaltekniske leveranser, noe som skapte nye muligheter for selskapet.
- I 2008 kjøpte de også den Kristiansand-baserte rørleggerbedriften Finn og Albert Egeland.
- I 2010 kjøpte de opp Agder Ventilasjon AS for legge til rette for å kunne levere totaltekniske løsninger på Sørlandet.
– Jeg pleier å si at en bedrift bare kan være i to faser – enten i vekst eller avvikling. Iblant har vi vokst så mye at jeg har kjent på om dette egentlig er lurt. Når avvikling er alternativet har jeg tenkt vi bare må fortsette å vokse, forteller Ravndal.
– Det har vært en velstandsutvikling og en ganske kraftig vekst i oppdrag for vår del. Vi har klart å vokse sammen med bedriftene rundt oss i Rogaland og Agder.
Etter tusenårsskiftet begynte stadig flere i den nasjonale byggebransjen å etablere seg i Rogaland og Agder, og de fikk en helt ny konkurransesituasjon.
Satser på totalentrepriser
Mye av det som skiller Teqva fra konkurrentene i dag er at de planlegger og prosjekterer arbeidene de utfører.
– Ofte er det utførelsesentrepriser som lyses ut i markedet. I hovedsak er det slik kontrakter konkurrentene våre jobber med. Vi både planlegger og prosjekterer imidlertid det meste selv og utfører etterpå, sier Ravndal, og legger til:
– Vi er en rådgivende entreprenør, og ønsker ikke kontrakter fordi vi er billigst, men vi ønsker å vinne dem fordi vi er best og billigst. Det klarer vi fordi vi har prosjekteringskompetansen og kan være i stand til å finne like gode, men også billigere løsninger.
Endringene i kundenes preferanser førte til at de i 2017 etablerte et nytt selskap som ble hetende Teqva AS. Det nyopprettede selskapet skulle primært jobbe med planleggingen av prosjektene.
– Vi hadde ikke de helt store forventningene med en gang, men på de første tre månedene solgte vi flere kontrakter enn vi hadde regnet med på forhånd, og i 2021 hadde vi 133 kontrakter. For oss har det vært en voldsom vekst i totaltekniske entrepriser.
Veksten førte til at Sig. Halvorsen i 2021 byttet navnet på hele konsernet – til Teqva Gruppen AS. Helt siden oppstarten har de holdt stand ved hovedkontor i Sandnes.
Avdelingsleder for prosjektering i Teqva Gruppen, Inger Lien Halvorsen, og konsernsjef Kåre Ravndal på kontoret i Sandnes. Foto: Carina Johansen
Bredt spekter av kunder
Ravndal forteller at de alltid har hatt kunder som ofte har vært noe mer komplekse.
– Nå jobber vi mye med tekniske løsninger for den ordinære byggebransjen, produksjonsbedrifter, næringsmiddelindustrien, fiskeri og oppdrett.
Konsernet har også et bein innenfor boligbygging. Nå kjenner de igjen på noen kalde gufs fra 80- og 90-tallet.
– I snart ett år er det blitt satt i gang færre boligprosjekter i Rogaland og Agder. Men vi har en del ordrereserver. Når byggebransjen og aktiviteten i regionen vår går ned, får vi også færre forretninger, sier Ravndal, og tar en kort pause:
– Men vi satser likevel på videre vekst.
Sandnes
- Sandnes kommune ligger i Rogaland, har over 82.000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune.
- Sandnes er kåret til Norges mest attraktive by i 2022. Kåringen er del av Attraktiv by-prisen, Statens pris for bærekraftig steds- og byutvikling.
- 27 prosent av befolkningen er under 20 år.
- Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn, Sola.
- Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø.
- Sandnes kommune, Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring. Se www.isandnes.no.