'); } else { document.write(''); } })();
Dette er en historie som begynte for mer enn femten år siden, over et stort stykke kjøtt på en liten restaurant i Italia.
– Det øyeblikket var det som gjorde at jeg fikk øynene opp for et ordentlig godt kjøttstykke. Det å sitte der og bare spise kjøtt og olivenolje, bare klemme over litt sitron og ha den lille bifftomaten ved siden av, det var jo... når jeg tenker på det nå, så blir jeg nesten blaut i øya.
Roger Johnsen, butikkslakter hos Jacob’s Holtet i Oslo, mimrer tilbake til sin første tur til Italia. Han visste ikke da at det skulle bli mange, mange flere turer dit.
– Først var jeg litt skeptisk, for jeg var veldig glad i saus. Jeg fikk jo bare et kjøttstykke sammen med en halv tomat og en halv sitron. Ingen saus eller noe. Men da jeg begynte å spise... det var et kjøttstykke på 2,3 kilo. Jeg delte det med en annen, som spiste omtrent 200 gram. Jeg spiste resten. Så spurte jeg den jeg delt bord med om det var greit å gnage bein. Hun sa at dersom jeg begynte å gnage, så kom hun til å gå! Hahaha! Etter det har interessen min for kjøtt bare gått i den retningen, sier Roger, peker mot himmelen og ler høyt.
Nå står han her, på kurskjøkkenet til Jacob’s på Holtet, og tilbereder tradisjonsmodnet T-bone steak. Lenge var det bare en drøm å få lov til å gjøre dette i Norge.
– En tidligere kollega kom hjem og fortalte sjefen min om opplevelsen sin. Han fikk tilbakemeldingen: «Jeg ser jo at det gløder i øya på deg, så jeg synes bare du skal prøve å jobbe for å få det til,» forteller Roger. Det er nemlig ikke bare å henge opp et stykke kjøtt til modning. Man må ha en del tillatelser og sånn. Det har vært veldig mye jobb, og det har tatt lang tid.
Til slutt var det en kunde som tok affære. Nærmere bestemt en bergenser med snakketøyet i orden.
– Han ringte til konsernsjefen i Norgesgruppen og inviterte seg selv på lunsj. Etter det løste alt seg, forteller Arne Sagedal, kokk og tidligere ferskvaresjef hos Jacob’s på Majorstuen.
Og slik fikk Jacob's omsider Norges første modningsskap for tradisjonsmodnet kjøtt på plass i butikken. Siden har flere andre butikker kommet etter.
Roger havner ofte i samtaler om kjøtt med kvalitetsbevisste kunder som kommer for å slå av en prat.
– Det er flere og flere som begynner å bli skikkelig interessert. Det er nok den nye generasjonen med hjemmekokker, ofte er det småbarnsfedre som har pappaperm og synes det er kjempekult å lage mat. Det har blitt mange flere hobbykokker de siste årene, og det er kjempekult.
Omsetningen av tradisjonsmodnet kjøtt har mer enn tredoblet seg på ti år hos Jacob’s.
– At salget skulle bli så bra, hadde jeg aldri trodd, sier Roger.
– Hvorfor ikke det?
– Det er jo dyrt, da. Men det er absolutt verdt det. Du spiser det, også er det...det er ikke noe du spiser ofte, men den gangen du gjør det, vil du alltid huske. Det er litt som med kostbar og kjempegod vin. Du husker den vinen, det er et minne du kan leve på. Det er det samme med kjøtt, i hvertfall i mitt hode. Nå kan det hende at jeg har en litt spesiell interesse for kjøtt, da, men…
Jacob’s på Majorstuen har nå to synlige modningsskap i butikken, i tillegg til ett modningsrom på bakrommet. Skapene skal holde to grader og ha 70 prosent luftfuktighet. Men det er ikke hvilket som helst kjøtt som kan tradisjonsmodnes.
– Dette er storfe som blir håndplukket på slakteriet, så kjøttet i seg selv er et kvalitetsprodukt. Inne i skapet skjer en modning, altså en smaksutvikling i kjøttet, forteller Arne. Roger utdyper:
– Det danner seg en hinne på yttersiden, så fordamper væsken i kjøttet sånn at smaken konsentreres. Deretter bryter de naturlige enzymene i kjøttet muskelstrukturen ned, sånn at muskelfibre kuttes ned og blir mye mørere. Etter cirka tre uker har det nådd maksimal mørhet, men smakene utvikles hele tiden. Det vi vil ha, er et distinkt nøttepreg i kjøttet. Man kjenner at kjøttet har mye mer smak enn en vanlig biff.
På kurskjøkkenet til Jacob’s på Holtet står Roger og skal lage Côte de Bouef, selvsagt med tradisjonsmodnet kjøtt. Tilbehøret er poteter, aspargesbønner og cherrytomater.
– Skal jeg vise hvordan du lager ordentlige poteter, eller?
– Ja, gjerne.
– Du begynner med å koke vann, så har du litt sukker i.
– Sukker? Hvorfor det?
– Fordi da får du litt karamellisering når du skal steke dem etterpå. Vi lar det koke i cirka ti minutter, så skal vi steke dem. Det blir helt fantastisk!
– Hvorfor har du valgt akkurat dette tilbehøret?
– Fordi det er superenkelt. Det er jo kjøttet som er stjernen.
– Er det et poeng at det skal være enkelt?
– Enkelt er alltid bra! Det trenger ikke være så veldig vanskelig. Det eneste du trenger er gode råvarer, sier Roger og fortsetter:
– Bruker du peppersaus eller noe sånt, vil det ta bort mye av kjøttsmaken, og da er det liksom ikke noe poeng å kjøpe seg et godt kjøttstykke. Da kan du like så godt kjøpe deg en enkel indrefilet.
«Det er så mye dill-dall i Norge. Men modnet og tørrhengt kjøtt har så mye smak at det ikke trenger noe annet, egentlig. Man kan servere det bare sånn som det er.»
Kjøtt og tilbehør er klare for å legges på gassgrillen, som allerede har stått og godgjort seg en stund.
– Grillen må være kjempevarm når du legger kjøttet på, ellers er litt av poenget borte, forklarer Roger og fortsetter å prate:
– Nå er det bare til å la disse ligge i hvert fall i ett minutt, så det blir ordentlige merker. Så skal vi flippe dem rundt sånn at vi får fine grillmerker på andre siden også. Deretter skal de få lov til å ligge der og kose seg. Mitt kjøttstykke skal nå 52 grader inn til kjernen.
– Hvilke reaksjoner får du når du serverer kjøttet på denne måten?
– Det er mange som lurer på om det ikke skal være noe saus. Da sier jeg bare at sausen allerede står på bordet. Da titter de litt rundt seg og kommenterer at det står jo bare olivenolje der. Jeg svarer at det er helt riktig, men at de får prøve før de sier noe mer. Og at om de ikke er fornøyd, så skal jeg lage saus til dem. Det ender jo opp med at de sitter og spiser det sånn som jeg gjør, for når de skjønner hvor godt kjøttet er, er det enkelt.
TRYKK FOR Å SE OPPSKRIFT
Med grillet asparges, tomat og sitron
4 personer, enkel, tidsforbruk ca. 30 minutter + hviletid
INGREDIENSER
‣ 1,5 - 2 kg tradisjonsmodnet T-ben
‣ 4 bifftomater
‣ 2 bunter grønn asparges
‣ 2 sitroner
‣ 4 ss extra virgin olivenolje
‣ Chimi churri – grønn urtesaus fra delikatessedisken
‣ Salt
‣ Pepper
FREMGANGSMÅTE
Ta kjøttet ut av kjøleskapet for temperering minst en time før det skal grilles.
Skrell eventuelt aspargesene og brekk av den nederste delen før du pensler med extra virgin olivenolje. Skyll og del sitroner og tomater i to, rundt «ekvator». Pensle tomatene med extra virgin olivenolje.
Grill kjøttet ved høy direkte varme i 3-4 minutter på hver side til det har fått jevn brun stekeskorpe. Legg det deretter over på indirekte varme eller skru ned effekten på gassgrillen, krydre med salt og nykvernet pepper og la kjøttet ettersteke i 10-15 minutter avhengig av tykkelse til kjernetemperatur 54 °C. Bruk steketermometer.
Ta kjøttet av grillen og la det hvile i 15 – 20 minutter.
Mens kjøttet hviler griller du sitroner i 5-8 minutter til de har fått mørk brun farge på snittflaten, asparges i ca. 4 minutter til de er knapt møre, og tomatene i 2-3 minutter til de er gjennomvarme.
SERVERING
Skjær indre og ytrefileten fra benet, og del kjøttstykkene i pene tynne skiver. Legg dem tilbake på benet på fjel eller fat. Anrett grillede grønnsaker rundt og press over saften fra grillet sitron og noen dråper extra virgin olivenolje. Aller best blir resultatet hvis du velger olje presset av moraiolo oliven, for eksempel fra Lyris. Chimi churri – grønn urtesaus kan eventuelt serveres som tilbehør.
TRYKK FOR Å SE OPPSKRIFT
Med sprø ovnstekte poteter, aspargesbønner og grillede cherrytomater
4 personer, enkel, tidsforbruk ca. 35 minutter + hviletid
INGREDIENSER
‣ 800g tradisjonsmodnet Côte de boeuf
‣ 8 middels store poteter
‣ 1 pk aspargesbønner
‣ 1 ss smør
‣ 200g cherrytomater på kvist
‣ 1 pk Jacobs Utvalgte kryddersmør med ramsløk
‣ 2 ts sukker
‣ 2 ts salt
‣ 4 ss extra virgin olivenolje
‣ Salt
‣ Pepper
FREMGANGSMÅTE
Ta kjøttet ut av kjøleskapet for temperering minst en time før det skal grilles.
Skyll og rens aspargesbønnene, skyll og tørk tomatene før du pensler dem med extra virgin olivenolje.
Skrell potetene og kok dem i 10 minutter i lettsaltet vann, tilsatt 2 ts sukker. Hell av vannet. Damp potetene tørre og legg dem over på en ovnsplate eller en romslig ildfast form, drypp over extra virgin olivenolje. Stek potene i ovnen ved 220 °C til potetene har fått en sprø og gylden stekeskorpe. Beregn ca. 20 minutter steketid.
Grill kjøttet ved høy direkte varme i 3-4 minutter på hver side til det har fått jevn brun stekeskorpe. Legg det deretter over på indirekte varme eller skru ned effekten på gassgrillen, krydre med salt og nykvernet pepper og la kjøttet ettersteke i 10-15 minutter avhengig av tykkelse til kjernetemperatur 54 °C. Bruk steketermometer.
Ta kjøttet av grillen og la det hvile i 15 – 20 minutter.
Mens kjøttet hviler tilbereder du aspargesbønner og griller cherrytomatene.
Kok opp vann, tilsett litt salt og kok aspargesbønnene i 3 minutter. Skyld dem i kaldt vann, hell av vannet og sett bønnene til side. Rett før servering smelter du smøret i en gryte og varmer bønnene. Rist gryten slik at den gode smørsmaken fordeler seg jevnt.
Grill cherrytomatene.
SERVERING
Skjær kjøttet fra benet, del det i pene skiver og anrett på tallerken med aspargesbønner, grillet cherrytomat, ovnstekte poteter og en skive Jacobs Utvalgte kryddersmør. Kvern over litt sort pepper og drypp over litt extra virgin olivenolje. Nyt!