En sommerhusdrøm
JYLLAND, DANMARK
Mange drømmer om et lekkert sommerhus på stranden – tett på havet, med måkeskrik og vind i håret. På Boeslum Strand på Jylland har arkitekt Elin Donskov skapt et slikt ferieparadis.
Den anerkjente, danske arkitekten har lang erfaring med å tegne villaer og sommerhus med nærhet til naturen. Et arbeid som krever at arkitekten tar spesielle hensyn.
– Når en skal bygge hus i naturlandskap, skal det gjøres med stor respekt. Et sommerhus ved stranden skal ikke være dominerende, men tvert imot tilpasses til omgivelsene slik at naturens farger og teksturer ikke overdøves. Bærekraftige naturmaterialer, slik som kvalitetstreverk gjør seg godt til både jord, fjell, hav og himmel, forklarer hun.
Må tåle vind og vær
Sommerhuset på Boeslum Strand utenfor Århus har en nydelig beliggenhet med 180 graders utsikt mot havet, til stor glede for beboerne. For arkitekt Elin betyr imidlertid en værutsatt beliggenhet at det må stilles helt andre krav til boligen og materialene som brukes.
– Noe av det viktigste for byggets stil og holdbarhet er fasadens kledning. En naturlig fasade som vil patinere vakkert over tid er svært verdifullt, og ikke minst elegant. I tillegg er det helt essensielt å velge en type kledning som tåler å utsettes for vind og vær uten behandling, særlig i områder hvor en er utsatt for sterk vind og eventuelt saltsprut.
Når kvalitet teller
Valget falt til slutt på norskutviklet Kebony, grunnet treets robuste og fleksible egenskaper.
– Kebony, med sin unike impregnering, har en ekstremt lang holdbarhet. Den får også en nydelig gråfarge med årene. En annen klar fordel med Kebony er at det er utrolig formstabilt og enkelt å jobbe med på et detaljert nivå, slik som å skape fine hjørner. Det er faktisk en av de viktigste faktorene jeg ser på som arkitekt når jeg velger treverk til kledning, røper hun.
For huseierne derimot, var det viktigste ønsket treverk med en elegant sølvgrå fargetone og et naturlig uttrykk, samtidig som det måtte være vedlikeholdsfri kledning.
Ligner på edeltre
Ifølge Elin er treverk med lang levetid og rustikk, værbitt overflate en drøm for enhver arkitekt som designer hus i åpne landskap. Men også blant andre i bransjen er det en kontinuerlig utfordring å finne treverk som både er robust og fleksibelt nok å arbeide med.
Derfor er det gjerne fagfolk som først får øynene opp for Kebony.
– I dette prosjektet var det byggherren selv som introduserte Kebony som et produkt vi burde se nærmere på, forteller Elin.
– Tømreren var også svært positiv til Kebony og dets egenskaper under forarbeidet. Kebony-prosessen gjør treverket tungt og hardt, slik at det minner mer om en edel tresort både i utseende og kvalitet.
Populært blant familier
Kebony er særlig populært blant miljøbevisste barnefamilier, ettersom treet er like trygt som ubehandlet tre og ikke inneholder hverken giftstoffer eller kjemikalier. Det tåler også sol og varme godt uten å bli for varmt, noe som gjør det til et foretrukkent valg for terrasser og uteområder. Det at Kebony fås i flere ulike profiler gjør det enkelt å finne en type som passer ethvert prosjekt.
Elin jobber med ulike kunder og behov, men innrømmer at hun selv har en favoritt blant Kebony-typene.
– Personlig foretrekker jeg Kebonys Character-profil, som har en del naturlig kvist. Det oppleves levende og interessant som fasadeflate, og gir huset en mer rustikk karakter.
Kebony er et miljøvennlig treverk i høy kvalitet, som ikke krever vedlikehold utover vanlig rengjøring. Kebony har dokumenterte gode egenskaper for en rekke forskjellige bruksområder, særlig mye brukt til terrasse og fasadekledning.
Teknologien bak Kebony® er en miljøvennlig og patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge. Denne prosessen forbedrer egenskapene til treet ved hjelp av en bio-basert væske. Prosessen gir treets cellestruktur en permanent endring med de ypperste egenskaper og dyp brunfarge som kan sammenlignes med eksklusive tropiske tresorter.
Fordypningsrommet på Fleinvær
FLEINVÆR, NORGE
Ute i havgapet, en times båttur fra Bodø, finner du den idylliske, men hardt værutsatte øygruppen Fleinvær. På hovedøya Sørvær er det bare ni fastboende, men området er et yndet oppholdssted for kunstnere fra hele verden - takket være et helt unikt byggeprosjekt.
Musiker Håvard Lund er initiativtageren bak prosjektet. Visjonen var å skape et tilholdssted hvor kunstnere kan «koble av for å koble på». På engelsk er stedet kjent som «The Arctic Hideaway».
– På Sørvær finnes det hverken biler eller butikker – det er så nær en kommer total ro. Her får du fri fra støyen i den moderne sivilisasjonen, som det ellers kan være krevende å skjerme seg fra, sier Lund.
Selve husene er inspirert av gamle tradisjoner og en tid hvor nordmenn fremdeles levde under svært beskjedne kår. Både toalett, kjøkken og soveplass befinner seg i separate hus.
– I omgivelser strippet for materielle distraksjoner kommer en lettere i kontakt med sin egen kreativitet. Luksusen her ligger i den mektige naturen og den spektakulære utsikten som omgir deg, forklarer musikeren.
Bygd for evigheten
Prosjektet ble tidlig beskrevet som svært ambisiøst med tanke på beliggenheten og det harde klimaet. Selv grunnlegger Lund har til tider kjent på tvilen.
– Min første tanke om prosjektet var at jeg ville lage noe for evigheten.
– Det var likevel ikke før de ferdige byggene hadde overlevd den første tøffe vinteren at jeg virkelig våget å tro på det. Etter å ha stått fjellstøtt gjennom flere orkaner skjønte jeg at dette – dette tåler alt.
Han erkjenner at det å gjøre byggene motstandsdyktige for vær og vind var blant de viktigste forutsetningene under hele prosessen, i tillegg til at det skulle være bærekraftig og vedlikeholdsfritt.
– Hensynet til naturen kommer først. Deretter hensynet til menneskene som skal ha glede av dette i mange år fremover. Derfor var vi opptatt av å spille på lag med naturen, og samtidig skape noe som lever videre på egen hånd, uten at det krever noe særlig vedlikehold.
Kebony var et naturlig og sikkert valg
I dag er ikke Håvard Lund lenger i tvil om fremtiden til Fordypningsrommet.
– Dette er bygg som er laget for å vare, både med tanke på utførelsen og valg av materialer.
Hele prosjektet er gjennomført med kvalitet og lidenskap i alle ledd. Her er ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
En moderne vri på tradisjonelle bygg
Byggene er også en hyllest til norsk kultur og en lang, rik kysttradisjon. Det ene huset, «tårnhuset» er bygget på en påle inspirert av en samisk «njalla», en form for stabbur eller trehytte som ofte raver flere meter over bakken.
Lund kjøpte tomten på Fleinvær allerede i 2004, men det var først da han gikk sammen med arkitektene fra TYIN Tegnestue og den samiske arkitekten Sami Rintala noen år senere, at prosjektet for alvor tok form. Sammen med flere kunstnere formet de et team som sammen sto for både idéutviklingen og selve oppreisningen av byggene.
Internasjonalt anerkjent
Resultatet taler for seg selv – byggene har vunnet en rekke priser og høstet lovord fra både det lokale og internasjonale samfunnet. Mange har latt seg fascinere av stedet, og kunstnere av ulike slag strømmer til fra alle verdenshjørner for å få en bit av opplevelsen. I fjor ble Fordypningsrommet også kåret til vinneren av kategorien «arkitektur i landskap» for det anerkjente nettstedet Architizer.
Kebony er et miljøvennlig treverk i høy kvalitet, som ikke krever vedlikehold utover vanlig rengjøring. Kebony har dokumenterte gode egenskaper for en rekke forskjellige bruksområder, særlig mye brukt til terrasse og fasadekledning.
Teknologien bak Kebony® er en miljøvennlig og patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge. Denne prosessen forbedrer egenskapene til treet ved hjelp av en bio-basert væske. Prosessen gir treets cellestruktur en permanent endring med de ypperste egenskaper og dyp brunfarge som kan sammenlignes med eksklusive tropiske tresorter.
Arkitektpar valgte norsk Kebony til London-leilighet
LONDON, STORBRITANNIA
David Stanley og Romy Graboscher er begge erfarne arkitekter, og har jobbet med prestisjetungeprosjekter over hele verden. Da de skulle bygge på sitt eget hjem, ville de skape noe helt unikt av høy kvalitet.
David Stanley og Romy Graboscher er begge erfarne arkitekter, og har jobbet med prestisjetunge prosjekter over hele verden. Da de skulle bygge på sitt eget hjem, ville de skape noe helt unikt av høy kvalitet.
David og Romy har en felles lidenskap for å eksperimentere med ulike materialer, farger og teksturer. Romy er særlig opptatt av interiørdesign, og elsker å fokusere på de små detaljene som gir hvert hjem sin unike sjarm.
David har spesialisert seg på eksklusive leilighetsprosjekter i jobben som arkitekt, og lever etter mottoet «livet er for kort til å ta dårlige designvalg». Han opplevde det likevel som krevende å ta valg rundt sitt eget hjem.
Etisk og personlig ansvar
– Når du jobber med ditt eget hjem må du være helt ærlig med deg selv, ettersom du skal leve med valgene dine hver eneste dag. Materialene du bruker og hvordan du vil bo – alt er med på å definere hvem du er og hvordan du lever livet ditt, forklarer han.
– Bak hver eneste avgjørelse lå det utallige timer med refleksjon og møysommelige undersøkelser. Det er en interessant prosess, for du blir konfrontert med deg selv. Valgene vi landet på reflekterer både bakgrunnen vår og vårt håp for fremtiden.
Grønt hjem i en urban storby
David vokste opp i en liten by i Canada, omgitt av skog. Selv om familien i dag bor i storbyen London, er han opptatt av at barna hans skal vokse opp med et forhold til treverk og andre naturelementer.
– Som arkitekter, og ikke minst foreldre, har vi en plikt til å bygge bærekraftige bygg for kommende generasjoner. Vi må lære dem om ulike materialer, slik at de i fremtiden kan ta gode valg både for seg selv og miljøet, forteller han engasjert.
Et naturlig pusterom
For David var det også viktig å skape et miljø hvor man ikke følte seg isolert i hjemmet, men hvor huset blir en del av omgivelsene utendørs – i dette tilfellet hagen.
– Selve visjonen bak påbygget var minske overgangen mellom inne og ute gjennom smart bruk av trematerialer, vinduer og lys. Det å bruke naturlig tre gjør hele bygget mer jordnært og levende, i tillegg til å gi det et unikt uttrykk som vil utvikle seg med årene – akkurat som menneskene som bor der. Det gir en økt tilknytning til naturen og en følelse av ro og frihet – et pusterom – noe som er uvurderlig i en stressende storbytilværelse.
Beskyttende eksteriør
Arkitektparet kjenner godt til viktigheten av å bruke kvalitetsmaterialer, både med tanke på design og funksjon. De ble raskt enige om å gå for Kebony.
– Vi valgte i utgangspunktet forkullet Kebony fordi det er et miljøvennlig kvalitetsmateriale med et helt unikt utseende, men da vi faktisk arbeidet fysisk med det, overgikk det alle forventninger. For oss som arkitekter var det virkelig et fantastisk materiale å jobbe med, og helt ideelt for utendørs bekledning, forteller paret.
– Det er både-og-materiale. Det er et beskyttende eksteriør, som skjermer hjemmet ditt fra vær og vind, men det er også et kunstverk i seg selv.
Vant prestisjetung designpris
Parets iøynefallende Kebony-påbygg vant førsteprisen i kategorien ‘Housing Exterior Surface’ under fjorårets Surface Awards-utdeling. Denne prisen gis til den mest innovative bruken av materialer i byggeprosjekter over hele verden, og bidrag dømmes etter type materiale, bruksområde og det estetiske designet på prosjektet.
Tradisjonell japansk metode
Kebony-typen som David og Romy brukte er behandlet på en helt spesiell måte. Selskapet Shou Sugi Ban, som holder til i Storbritannia, bruker gamle japanske teknikker for å gi Kebony-treverk et helt unikt utseende. «Shou Sugi Ban» er et japansk uttrykk og betyr «brent sedertre». Shou Sugi Ban selger både Kebony Clear og Character som er behandlet med denne metoden, og resultatet er et treverk med en unik egenart, spekket med spennende fargenyanser og strukturer.
Kebony er et miljøvennlig treverk i høy kvalitet, som ikke krever vedlikehold utover vanlig rengjøring. Kebony har dokumenterte gode egenskaper for en rekke forskjellige bruksområder, særlig mye brukt til terrasse og fasadekledning.
Teknologien bak Kebony® er en miljøvennlig og patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge. Denne prosessen forbedrer egenskapene til treet ved hjelp av en bio-basert væske. Prosessen gir treets cellestruktur en permanent endring med de ypperste egenskaper og dyp brunfarge som kan sammenlignes med eksklusive tropiske tresorter.
Villa Vilnius – et fremtidsrettet drømmehjem
VILNIUS, LITAUEN
I åssiden utenfor Vilnius i Litauen ligger en helt unik villa. Selv omringet av storslått natur er det lett å få øye det eksklusive Kebony-treverket som strekker seg over tak, vegger og terrasser.
– Vi var opptatt av å bygge et hjem som både representerer oss som mennesker og naturomgivelsene. Kebony er det eneste materialet som ivaretar hensynet til miljøet, bygget, tryggheten og komforten for vår familie og våre designpreferanser – det er virkelig et unikt treverk, forteller huseieren, Adam Zadeika.
For ham og familien var den største fordelen med Kebony at fasade og terrasse holder seg like godt under alle forhold, år etter år, og at materialet er vedlikeholdsfritt utover enkel rengjøring.
Miljøvennlig og oppsiktsvekkende
Arkitekt Arūnas Liola i arkitektfirmaet Arches drøm var å designe et hus som både var miljøvennlig og visuelt oppsiktsvekkende. Det ville han gjøre gjennom en kombinasjon av naturlige materialer og leken geometri. Det var også essensielt at bygget skulle stå i harmoni med den omkringliggende naturen.
Resultatet er en praktfull og stilren villa med skråtak i ulike vinkler, bekledd med 650 m 2 Kebony-tre, omringet av en mektig, grønn furuskog. Det mørke treverket vil med tiden gli over i en vakker sølvgrå fargetone som ser like eksklusiv ut, uansett sesong.
Allsidig kvalitetsmateriale
Arches benytter ofte Kebony til sine prosjekter, både fordi det er et bærekraftig materiale og fordi kvaliteten og treverkets unike egenskaper gjør det svært holdbart og fleksibelt å arbeide med.
– Med Kebony er det gøy å være kreativ, ettersom du har så mange muligheter. Det er også en stor fordel at vi kan bruke samme materiale til både kledning og terrasse. Det er dette som gjør denne villaen så unik og gjennomført – de naturlige overgangene, sier arkitekt Arūnas Liola.
Prisbelønt bruk av Kebony
Arkitektene hos Arches har mottatt både heder og beundring for det naturlige villa-prosjektet.
I 2017 vant de den prestisjetunge Residential Architect Design Awards, som deles ut av magasinet Architect, for deres fokus på bærekraftig teknologi ved bruk av Kebony.
Året etter, i 2018 vant villaen også prisen for ‘Sustainable Exterior Surface’ under prisutdelingen Surface Design Awards, for den miljøvennlige og estetiske Kebony-kledningen.
Populært for terrasser
Kebony er kjent for å være det ideelle materialet for terrasser, og den eksklusive sølvgrå patinaen er noe mange trakter etter. Kebony er et slitesterkt treverk som heller ikke blir for varmt i solen om sommeren. Det er i tillegg motstandsdyktig mot sopp og råte, og har hele 30 års garanti på utendørs bruk.
Kebony er et miljøvennlig treverk i høy kvalitet, som ikke krever vedlikehold utover vanlig rengjøring. Kebony har dokumenterte gode egenskaper for en rekke forskjellige bruksområder, særlig mye brukt til terrasse og fasadekledning.
Teknologien bak Kebony® er en miljøvennlig og patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge. Denne prosessen forbedrer egenskapene til treet ved hjelp av en bio-basert væske. Prosessen gir treets cellestruktur en permanent endring med de ypperste egenskaper og dyp brunfarge som kan sammenlignes med eksklusive tropiske tresorter.
Dette bør du tenke gjennom før du bygger terrasse
1. Bruksområder
Hva skal terrassen brukes til og hvem skal bruke den? Eksempel: skal barn løpe og leke på terrassen bør det være et materiale som ikke fliser og ikke brenner små barbente føtter. Med barn bør en også være obs på kjemikalier og giftstoffer i treverk.
2. Værforhold
Hvilke værforhold skal terrassen tåle? Bor du ved sjøen, eller på fjellet? Skal det være et soldekk, bør du tenke gjennom hvordan materialet du velger vil reagere på år med sol. Dersom du planlegger å la det stå åpent uten tak må du velge et materiale som tåler både regn og frost.
3. Vedlikehold
Tenk gjennom hvorvidt dere bør velge et vedlikeholdsfritt materiale, og hvor mye det vil koste dere av tid og penger om dere ikke gjør det. Ofte vil det lønne seg å velge et kvalitetsmateriale som varer over lang tid uten å kreve noe av deg.
4. Miljøet
Er det viktig for deg å velge bærekraftige materialer? Sjekker du hvor treverket du kjøper kommer fra, for å bidra til å forhindre nedkutting av sårbare skogsområder i verden? Kjøper du lokalt og kortreist?
5. Design og komfort
Vil du at terrassen skal ha et eksklusivt eller naturlig preg, skal det stå i stil med huset og omgivelsene, eller skille seg ut? Tenk igjennom helheten, og hva som skal til for at du skal trives på terrassen gjennom flere sesonger og i mange år fremover.
Få inspirasjon til din nye terrasse