Sommerens store kunstopplevelse
Edvard Griegs vakre Troldhaugen i Bergen. Foto: Tobias Willumstad
Stedene blir beskrevet som magiske, med helt unik energi. Nesten som å vandre i et eventyr. Her kan du i sommer møte alt fra Edvard Grieg, Edvard Munch og Pablo Picasso til Ida Ekblad og Børre Sætre. – Dette treffer meg midt i hjertet, jeg får gåsehud, sier kunstelsker.
– Se så vakkert. Og hør, det er jo helt stille her. Det er ikke rart at Edvard Grieg komponerte så mye fantastisk musikk med denne inspirasjonen, utbryter en entusiastisk Ragnhild Greve Isdahl.
Entusiasmen kommer fra hjertet. Hun er en utvandret bergenser, som kommer hjem til Bergen hvert år. Greve Isdahl har bodd i USA og Paris mesteparten av sitt liv, og er nå bosatt i Miami. I dag har hun kjøpt sommerens dagspass hos Kode. Det gir tilgang til museene Lysverket, Stenersen, Rasmus Meyer og Permanenten. Med dagspasset får man også busstur til Troldhaugen og en pianokonsert i museet der, omvisning i Edvard Griegs hjem, og mulighet til å vandre i hagen og besøke både komponisthytten og gravstedet. Det er her hun befinner seg nå, ved gravstedet. Etter å ha vandret gjennom blomstrende Rhododendronbusker på stien hit.
– Der oppe ligger både Edvard og konen Ninas siste hvilested – inne i fjellet. Rett ved sjøen, midt i det grønne løvverket. Det er nesten som meditasjon å være her. Som å vandre inn i et eventyr, sier Greve Isdahl.
Etter å ha fulgt stien tilbake går turen ned til komponisthytten, hvor man gjennom vinduet ser Griegs piano og pianokrakk, en enkel skrivepult og divan. På krakken ligger noter komponisten måtte sitte på fordi han var så lav.
Ragnhild Greve Isdahl besøker Børre Sætres utstilling i Lysverkets Tårnsalen. I Rasmus Meyer får hun med seg museets eksklusive og rikholdige samling av Munch. Foto: Tobias Willumstad
Omvisning og konsert
Inne i villaen forteller Kodes omviser fakta og historier som gir et nært møte med Edvard og Ninas liv og kunstnerskap. Tømmerveggene er fylt av bilder av ekteparet og kunst. Hun har vært her før, men det er lenge siden. Det var i forbindelse med Festspillene for noen år siden.
– Se for deg hvordan det var å bo her i siste del av 1800-tallet. Den gangen bodde de nesten i villmarken. Ole Bull var Griegs mentor, visste du det? Hvem vet om Grieg hadde blitt komponist uten ham, forteller hun før omviseren rekker å si det.
I konsertsalen finner Greve Isdahl plass høyt oppe i det lyse atriet med god utsikt til komponisthytten, som ligger ved vannet. Solstrålene leker i vannskorpen utenfor mens pianist Emil Duncumb tryller frem noen av Griegs vakre verk inne i det svale rommet. Etter å ha vært i hjemmet hans, og tittet inn i hytten hvor han arbeidet, får de kjente tonene en helt ny dimensjon.
– Denne treffer meg midt i hjertet. Nå får jeg gåsehud, hvisker Ragnhild mens Duncumb spiller «Hjemlengsel» med innlevelse.
Edvard Grieg og kona Nina bodde i en villa på naturskjønne Troldhaugen. – Besøkende får en busstur om omvisning her ute med sommerens dagspass, sier kommersiell direktør ved Kode, Kristin Myhre. Foto: Tobias Willumstad
De fleste kunstperioder
Kristin Myhre er kommersiell direktør ved Kode og forteller hva du får for sommerens dagspass, som koster 400 kroner per person.
– I Kode-universet finner du kunst, som dekker de fleste kunstperiodene. Du har alt fra de klassiske verkene i Rasmus Meyer-samlingen, som innebærer en av de største samlinger av Munch, samt verker av Tidemand, Gude og Nikolai Astrup. Du har Griegs nasjonalromantiske musikk, også har vi den moderne kunsten i Stenersen. Her finner du blant annet verker av Klee, Kadinskij og Picasso, som er unik for Bergen by, forklarer Myhre.
Stenersen donerte store deler av kunstsamlingen sin til Bergen under forutsetning av at samlingen fikk et hus. Det huset er dagens Stenersen.
– I Permanenten finner du i sommer en viktig, moderne kunstner, som heter Ida Ekblad. Ekblads kunstnerskap er preget av en sjangerkryssende tilnærming som henter inspirasjon både fra sub- og popkulturen, med graffiti, manga og memes, håndverkstradisjoner, gamle mestermalerier og outsider art. I denne utstillingen er det støpejernsovner hun viser. På den helt andre siden av spekteret har vi Børre Sætre i Lysverket. Dette er hans siste verk i triologien som har fått navnet: «The Last Dance». Denne vises i Norges kanskje flotteste visningsrom for kunst, nemlig Tårnsalen. Det er magisk å komme inn der, for alle sansene, forteller hun.
På 200 meter, langs vakre omgivelser ved Lille Lungegårdsvannet, får du hele spennet innen kunst. I tillegg kommer bussturer fra Rasmus Meyer allé til komponisthjemmene Griegs Troldhaugen og Severuds Siljustøl, hvor det også holdes konserter gjennom sommeren.
Greve Isdahl studerer kunsten i Stenersen. Museet har en flott samling av moderne kunst blant annet av Picasso, Klee og Kadinskij. Foto: Tobias Willumstad
Mange aktiviteter
– Er dere en familie på tur, så skal dere kunne fylle en hel dag på Kode uten at det skal koste for mye. Det er omvisninger, og vi har familieverksteder og daglige konserter. Dessuten har vi vakre hager og parker, som kan nytes i forbindelse med våre museer og komponisthjem. Og sist, men ikke minst ,båttur ut til Bjørnefjorden og Ole Bulls eventyrslott. Villaen er helt unik i norsk bygningshistorie. Bull kalte den sitt «lille Alhambra». Den betraktes som et høydepunkt i historismens utfoldelse i Norge. Bygget er fylt av eksotiske ornamenter, og tårnet er formet som en løkkuppel. Hans egen øy inspirert av reisene sine, med hvite strender og en liten kiosk. Alle er hjertelig velkommen, sier Myhre.
Ifølge Myre er alle pianistene som spiller i sommer, en ny generasjon kunstnere, som gjør egne tolkninger av Griegs musikk.
– Det er også mulig å booke Griegs villa for privat omvisning og konsert. Det har allerede skjedd et par ganger i år. Det er selvsagt en helt spesiell opplevelse, sier Myhre.
Pianist Emil Duncumb tryller frem Griegs vakre toner mens tilhørerne har utsikt til sjøen og Griegs komponisthytte ved vannet. Foto: Tobias Willumstad
Kan hende er det vakkert
Etter konserten er det busstur tilbake til Rasmus Meyers Allé, og Ragnhild Greve Isdahl ønsker å starte med Stenersen. Her vises utstillingen «Kan hende er det vakkert» med utvalgte verker fra Rolf Stenersens rikholdige samling. Hun stanser ved Picassos verk «Sylvette» før hun snur seg mot en vegg med en samling av ulike malerier av kvinnekroppen.
– Jeg liker moderne kunst, men kanskje aller best klassisk kunst. Denne veggen tiltaler meg, jeg liker at flere bilder med mye farger og klare linjer og penselstrøk henger sammen med mye farger. Også liker jeg kunst av kvinnekroppen og ansikter. Uttrykksfulle ansikter er veldig flott, at kunstneren gjenskaper uttrykk i øynene og emosjoner, sier hun.
Veldig abstrakt kunst berører henne ikke på samme måte.
– Jeg er ikke enig i at vakker kunst ikke er seriøs kunst. Når kunstneren bruker farger på riktig måte, så treffer det hjertet mitt. Jeg tror kunst treffer oss mye sterkere enn det vi er klar over, og vi trenger ikke å være eksperter for å få glede av det. Vi trenger å vekke opp sansene og være tilstede, fortsetter hun.
Kode ønsker å gi publikum en helt unik og innholdsrik kulturopplevelse i sommer med dagspass. Man kan fylle en hel dag med kunst og kultur i vakre omgivelser. Foto: Tobias Willumstad
Uttrykksfull kunst
Med Rasmus Meyers rikholdige og unike Munch-samling får kunstelskeren virkelig oppleve fargebruk, penselstrøk og komposisjon. Her kan man også se flere verk av Nikolai Astrup, J.C. Dahl, Christian Krogh og Harriet Backer.
– Munchs kunst er så uttrykksfull. Den klarer å gjenskape den sterke følelsen av angst. Det går igjen i så mange av bildene hans. Det treffer meg, alle kan gjenkjenne denne følelsen. Og det å få se disse verkene her på Rasmus Meyer oppleves så intimt, sier hun mens hun vandrer sakte gjennom museets rom.
Hun har tenåringsbarn, og hun ser at når hun klarer å få med seg barna på kunstmuseum skjer det noe med dem.
– I disse tider hvor skjermen er så fremtredende i livene våre gir det en helt annen opplevelse og inngang til stimuli og refleksjon hos unge mennesker. Kunst kan gi tilgang til følelser du kanskje ikke var klar over at du hadde.
Ragnhild Greve Isdahl stopper opp og tar inn kunsten og kunstnernes fargebruk og penselstrøk på både Stenersen og Rasmus Meyer. Foto: Tobias Willumstad
Magisk atmosfære
I Lysverkets Tårnsalen åpnes dørene inn i en egen verden til Børre Sætres verk fra triologien «The Last Dance». I det mørke rommet troner et stort tre i hvit voks. Lysene rundt funkler og skaper en helt egen atmosfære. En enkelt akkord gjentas med korte mellomrom og forsterker atmosfæren.
– Å oppleve kunst forsterker nysgjerrigheten for det ukjente. Det krysser språk og kultur. Å gå inn i dette rommet gjør at jeg føler meg som et lite barn, som tråkker inn i en magisk verden. Men jeg vet ikke helt hva kunstneren ønsker å fortelle her. Treet er laget av voks, så kanskje han vil si at selv om det ser sterkt ut, så kan det smelte og forsvinne. Jeg vet ikke helt, men man har vel egentlig aldri helt svaret på noe, det er dette mystiske som tiltrekker meg, sier Greve Isdahl.
Hun har kommet til veis ende på kunstrunden sin og er oppløftet og inspirert etter en innholdsrik dag.
– For en opplevelse! Jeg gleder meg til å ta med meg andre på dette, sier hun.